1.6 AEE Redukcja - Gaśnie...
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, od jakiegoś czasu mam problem z gasnącym silnikiem 1.6 AEE przy redukcji, ale tylko na gazie.
Na benzynie jest wszystko w najlepszym porządku.
Szukałem na forach tematów ale nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi.
Wymieniona cewka (orginał VW), świece (Championa 3 elektrodowe), kable WN (Sentech) wszystko w przeciągu 3 tygodni.
Kopułka przebić nie ma, jest w dobrej kondycji końcówki nie przypalone ani nie okopcone.
Autko gaśnie przy redukcji z każdego biegu na niższy. Czasem spadną obroty 200-300 Obr/min kontrolka od ładowania się zapali i teraz jak mu się uwidzi, albo podbije obroty i jedzie dalej, bądź zgaśnie.
Przepustnica jest zaadaptowana, wyczyszczona (w czwartek był podpinany VCDS).
Jedynie co pokazał to, że sonda lambda nie pokazuje żadnych wartości. W żadnym zakresie obrotów. Czy to ona może być przyczyną gaśnięcia?
Gaz zakładany w 2006 więc może czas już coś wymienić? Słyszałem o tym że membrany jakieś lubią się kończyć i jest to ich wina.
Na chwile obecną nie jestem w stanie podać specyfikacji gazu, gdyż auto aktualnie poza domem. Dodam jak najszybciej dane gazu.
Panowie liczę na jakieś sugestie jak pozbyć się tego problemu.
Dziękuje z góry za zainteresowanie i odpowiedzi.
Seba
Na benzynie jest wszystko w najlepszym porządku.
Szukałem na forach tematów ale nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi.
Wymieniona cewka (orginał VW), świece (Championa 3 elektrodowe), kable WN (Sentech) wszystko w przeciągu 3 tygodni.
Kopułka przebić nie ma, jest w dobrej kondycji końcówki nie przypalone ani nie okopcone.
Autko gaśnie przy redukcji z każdego biegu na niższy. Czasem spadną obroty 200-300 Obr/min kontrolka od ładowania się zapali i teraz jak mu się uwidzi, albo podbije obroty i jedzie dalej, bądź zgaśnie.
Przepustnica jest zaadaptowana, wyczyszczona (w czwartek był podpinany VCDS).
Jedynie co pokazał to, że sonda lambda nie pokazuje żadnych wartości. W żadnym zakresie obrotów. Czy to ona może być przyczyną gaśnięcia?
Gaz zakładany w 2006 więc może czas już coś wymienić? Słyszałem o tym że membrany jakieś lubią się kończyć i jest to ich wina.
Na chwile obecną nie jestem w stanie podać specyfikacji gazu, gdyż auto aktualnie poza domem. Dodam jak najszybciej dane gazu.
Panowie liczę na jakieś sugestie jak pozbyć się tego problemu.
Dziękuje z góry za zainteresowanie i odpowiedzi.
Seba
-
- Forum Master
Reduktor moze byc zmeczony -nie wiadomo ile ma najezdzone.JEzeli sonda nie oscyluje tzn,ze bedzie padnieta .On gasnie gdy jest zagrzany na gazie ? na chlodnym jedzie ok ?
Był Golf mk3 1.6 & 1.8...jest Passat B5FL 2.0AZM
- Paweł Marek
- V.I.P.
SebastiCo, skoro szczęśliwie na benzynie jest ok to zostaje ci regeneracja reduktora lub wymiana( po ok 80 tysiącach trzeba to robić) i regulacja.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Jak koledzy napisali wcześniej... Najprawdopodobniej reduktor nie wydala już i ma spadki ciśnienia przez co poprostu auto gaśnie...
Moja VR6-ka: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 4#p6607264" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam za nieobecność długą w temacie (awaria komputera)
Dziękuje za odpowiedzi i zainteresowanie tematem.
A czy muszę kierować się jakimiś zasadami w wyborze nowego reduktora? Prosiłbym o jakąś poradę/ naprowadzenie w tym kierunku
Dzięki Wielkie )
Seba
Dziękuje za odpowiedzi i zainteresowanie tematem.
A czy muszę kierować się jakimiś zasadami w wyborze nowego reduktora? Prosiłbym o jakąś poradę/ naprowadzenie w tym kierunku
Dzięki Wielkie )
Seba
Tak, reduktor musi być wydolny na ilość KM jakie posiada silnik. AEE jak dobrze pamiętam ma 75KM więc spokojnie większość reduktorów go opanuje, po montażu nie zapomnij o regulacji!! Choć jeśli tego nie jesteś pewny, na Twoim miejscu podjechałbym do sprawdzonego i pewnego gazownika aby to sprawdził
Moja VR6-ka: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 4#p6607264" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymiany się nie boję, sam wymienię tylko regulacja pozostaje .
A gazownik u którego byłem akurat nie ma programu do mojego sterownika ;/
Czyli reduktor musi być wydajny na 75km? +- jaka tolerancja? )
A gazownik u którego byłem akurat nie ma programu do mojego sterownika ;/
Czyli reduktor musi być wydajny na 75km? +- jaka tolerancja? )
To co to za gazownik jak nie ma softu??? Zmień szybko gazownika... Żeby wymieniać podstawą jest podłączenie do kompa żeby wiedzieć co się tam dzieje. Więc nie kombinuj najpierw sam bo narobisz sobie tylko kosztów
Z tego co mi powiedział, jakiś sterownik nietypowy i nie ma do niego softu xD
Hehe w najbliższym czasie podskoczę w inne miejsce i może tam coś się dowiem więcej
Dzięki za info i porady. Oczywiście dam znać po podłączeniu do kompa )
Edit:
Tak więc dziś odwiedziłem gazownika, wymienił filterki, podpiął pod kompa zrobił mi kalibrację sterownika itp. Żwawiej reaguje na gaz i zrywniejszy Kermit jest teraz.
Jazda testowa z gazownikiem zgasł raz. Jednak wszystko na kompie pokazuje że jest ok. Czasy wtrysku, dawki wszystko ok.
Tj mi powiedział reduktor jest ok.
Dziś wymieniam lambdę, jutro vag i zobaczę czy coś pomoże czy nie.
Jednak zasmucił mnie taką informacją że może nie być ciśnień na cylindrach. Ale to raczej kulałby cały czas prawda?
Edit:
Pod względem elektroniki wg VAG jest ok.
Problem nie ustał, dzis przestał palic na 1 gar na gazie.
Po zdjeciu wężyka z listwy wtryskowej pierwszego cylindra cisza, nie podaje gazu. I jutro znów wizyta u gaziarza...
macie namiary na dobrego gazownika ze szczecinka/ okolic?
Edit:
Problem rozwiązany. Dzięki za zainteresowanie swoją drogą ;p
Do zamknięcia
Hehe w najbliższym czasie podskoczę w inne miejsce i może tam coś się dowiem więcej
Dzięki za info i porady. Oczywiście dam znać po podłączeniu do kompa )
Edit:
Tak więc dziś odwiedziłem gazownika, wymienił filterki, podpiął pod kompa zrobił mi kalibrację sterownika itp. Żwawiej reaguje na gaz i zrywniejszy Kermit jest teraz.
Jazda testowa z gazownikiem zgasł raz. Jednak wszystko na kompie pokazuje że jest ok. Czasy wtrysku, dawki wszystko ok.
Tj mi powiedział reduktor jest ok.
Dziś wymieniam lambdę, jutro vag i zobaczę czy coś pomoże czy nie.
Jednak zasmucił mnie taką informacją że może nie być ciśnień na cylindrach. Ale to raczej kulałby cały czas prawda?
Edit:
Pod względem elektroniki wg VAG jest ok.
Problem nie ustał, dzis przestał palic na 1 gar na gazie.
Po zdjeciu wężyka z listwy wtryskowej pierwszego cylindra cisza, nie podaje gazu. I jutro znów wizyta u gaziarza...
macie namiary na dobrego gazownika ze szczecinka/ okolic?
Edit:
Problem rozwiązany. Dzięki za zainteresowanie swoją drogą ;p
Do zamknięcia