Prawdziwy maniak VW
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Zgadza się, (+) jest podłączony do blachy ze stali nierdzewnej a (-) do przedmiotu który czyścimy.PawelM pisze:apropo tej elektrolizy, z tlumaczenia google wywnioskowalem ze jest to roztwor sody z woda, czy ktos zna dokladne proporcje?
Rozumiem ze plus( + ) jest podlaczony do blachy(lub innej czesci) nierdzewnej
Roztwór sody koniecznie musi być z wodą destylowaną (woda musi być pozbawiona soli mineralnych oraz większości innych substancji ją zanieczyszczających). Z tego co przetłumaczyłem on używał zwykłej kranówy więc widocznie też się da.
Tu jest filmik tego gościa.
Na którym można zauważyć, że używał on zwykłego przeczyszczacza do rur
Z mojego tłumaczenia postu wynika co następuje
Potrzebujemy
- Wodę z kranu, (wodę destylowaną)
- ( ........) sody na 2 litry wody wystarczy // Nie mogłem sensownie przetłumaczyć "1 cas cristaux"
- Ładowarka baterii / prostownik
- Kabel
- Płytka lub blacha ze stali nierdzewnej
- Plastikowy pojemnik lub pojemnik uszczelniony folią
Podłączyć wszystko wg schematu i po włączeniu prostownika umieścić zaciski elektrolizie. Korzystać z drutu aby nie zamoczyć zacisków. Od czasu do czasu poruszyć przedmiotem aby zrobić to dobrze ze wszystkich stron.
Bardzo zardzewiałe części trzymałem w elektrolizie przez 3 godziny a to w znacznym stopniu wystarczało.
Po wypłukaniu obiektu wysuszyć i usunąć pozostałości rdzy za pomocą szczotki metalowej
Czytałem, że nie powinno się tego robić na sprężynach ponieważ są zbyt kruche.
Mam nadzieję, że w jakimś stopniu naświetliłem sprawę