zabezpieczenie przed kradzieza

Problemy z doborem felg i opon do auta? Napisz o tym tutaj, także wszystko na temat opon i felg.

Moderatorzy: Stalu, VIP

Awatar użytkownika
barszczyk_84
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: barszczyk_84 » śr lut 06, 2013 02:23

Pytanie dotyczy zabezpieczenia felg przed kradzieżą. Pytanie nasunelo mi sie podczas poszukiwań dobrych srub zabezpieczających. Mianowicie sklepy internetowe oferują różnego typu super mocne i wyrafinowane pod wzgledem końcowek sruby do zabezpieczenia Naszych felg. Są tańsze i droższe. Ale co z tego ze kupię takie sruby w sklepie lub na Allegro i założe je ciesząc sie i pozornie myslac ze beda bezpieczne. Ktos upatrzy sobie np moje felgi sprawdzi końcówkę sruby i kupi takie same np na Allegro. Dzieki temu zdobędzie oryginalny klucz do moich srub i któregoś pięknego i spokojnego wieczoru po cichutko srubka po srubce pozbawi mnie ciezko zdobytych felg....
Teraz pytanie do Was- znacie moze jakies firmy ktore robią takie zabezpieczenia ale na indywidualne zamówienia. Zeby klucz i sruba byla jedyna w swoim rodzaju?? Jedyna indywidualnie dopasowana do klienta?? Bo jaki sens ma byc kupowanie najdroższych srub wykonanych z najtwardszego metalu z dodatkowymi kolnierzami zabezpieczajacymi skoro taki klucz moge sobie kupic na aukcjach internetowych....?!?!?!

Awatar użytkownika
btard
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: btard » śr lut 06, 2013 03:30

barszczyk_84, tak, złodziej dokupi końcówkę :helm: Otłuką alufelgę zwykłą nasadką żeby bardziej siadła a wtedy to śrubę i palcami wykręcą. A jak nie siądzie alu to i tak jest jeszcze parę innych sposobów. Śruby zabezpieczają Cię tylko przed samym sobą i sezonową (albo wymuszoną) zmianą koła, bo jak ktoś upatrzy to bezproblemowo przygarnie :los2: To bardziej zabezpieczenie, żeby pijaczki Ci felg nie zabrali, więc kup jakiekolwiek o odpowiedniej twardości. Tych z ASO Ci nie polecam.

edit: wracając do meritum Twojego posta - nie dokupi nakładek, jest ich w zależności od firmy kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt a może i kilkaset wzorów ;)

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » śr lut 06, 2013 15:43

W oryginalne śruby i wszelkie z wkładanym zabezpieczeniem wbija się śrubę zwykłą i odkręca kluczem oczkowym. Najlepsze są te z kwiatkowym kształtem tylko trzeba dokręcać i odkręcać ręcznie, a nie do..... pneumatem.

Awatar użytkownika
barszczyk_84
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: barszczyk_84 » czw lut 07, 2013 00:54

Panowie zniechecacie do kupna badz zachecacie do głębszego poszukiwania innych lepszych i bardziej pomyslowych zabezpieczeń do felg;) moze poprostu kupic po 2 komplety srub zabezpieczających na każde koło i dodać troche pracy "nocnym markom" badz wymieniać sezonowo sruby zabezpieczające lub co jakis czas;) ale tak szczerze znalazłem sruby polskiego producenta i chciałem dopytac sie czy beda w miare jakims utrudnieniem dla złodziei http://m.allegro.pl/przedmiot,sruby-zab ... 95145.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie orientuje sie czy sruby o twardosci 10.09 są dosc mocne zeby tak jak piszecie mozna byłoby wbić sie w nie czy poprostu ich twardos po uderzeniu spowoduje ich pęknięcie i przyspieszy proces kradzieży... Moze ktos ma cos na oku...

Awatar użytkownika
Stalu
_
_
Kontakt:

Post autor: Stalu » czw lut 07, 2013 01:03

to nie są lata 90 żeby się fele kradło, łatwiej całe auto dźwignąć niż felgi :bajer: a śrub to sobie kup nawet 4 komplety jak ogarnięty gość to i tak sobie poradzi, Królaka większość poleca, podobno jedne z najlepszych

„Nie umiera ten, kto trwa w sercach i pamięci naszej”

Awatar użytkownika
btard
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Re: zabezpieczenie przed kradzieza

Post autor: btard » czw lut 07, 2013 01:22

Stalu pisze:to nie są lata 90 żeby się fele kradło, łatwiej całe auto dźwignąć niż felgi :bajer:
Dokładnie, nie ma co sobie utrudniać zbytnio życia, bo złodziej i tak zawinie bezproblemowo, a dodatkowy komplet śrub to kwestia 5 minut ekstra :los2: Kiedyś szczerze wierzyłem w śruby zabezpieczające, do czasu gdy nie umiałem odkręcić śrub z ASO, szukałem po wulkanizatorach, aż w końcu trafiłem na magika, który wyglądał na typa spod ciemnej gwiazdy. Odkręcił wszystkie w 10 minut i to bez oryginalnej nakładki, bo "taka zjechana, że szybciej bez pójdzie" :los2:

Awatar użytkownika
Stalu
_
_
Kontakt:

Post autor: Stalu » czw lut 07, 2013 01:31

btard pisze:Odkręcił wszystkie w 10 minut i to bez oryginalnej nakładki, bo "taka zjechana, że szybciej bez pójdzie"
i jest takich wielu, wiem o czym piszę :bajer: nawet jak ktoś by zamówienie na fele złożył to 90% zniknie ci całe auto

„Nie umiera ten, kto trwa w sercach i pamięci naszej”

ODPOWIEDZ

Wróć do „Opony i felgi”