WCZASY - CHORWACJA !!!
Moderator: Fiona
ja prawdopodobnie jadę z 21 na 22.07.2008 w nocy do Makraskiej konkretnie Żivogoscie czy coś takiego )
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images33.fotosik.pl/109/ddcba052b41b93c0.jpg[/img][/url]
[i][color=blue][size=84]Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem.[/size][/color][/i]
[i][color=blue][size=84]Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem.[/size][/color][/i]
nam wyszlo niecałe 4,2 tys - na 2 osoby ,w tym 1300(paliwo+opłaty) - spalanie wieksze bo rowerki na klapie były
Ostatnio zmieniony czw lip 03, 2008 18:16 przez aegiss, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie pytaj próżno,bo nikt sie nie dowie.Jaki nam koniec szykują bogowie.
- Marqs84
- Mały gagatek
- Kontakt:
MZiobro, dzieki, mam nadzieje ze mi starczy 2tys.zl.
Wyjezdzam 19 sierpnia jednak. Planuje jechac gdzies w okolice Split'u, zeby miec mniejwiecej blisko pozniej do roznych ciekawych, wartych zwiedzenia miejsc.
Moze mi ktos podac namiary na jakis sprawdzony camping w tej okolicy? oraz cennikiem mniejwiecej ile za dobe i jakie warunki, czy pole namiotyowe jest duzo tansze od kwater?
z gory serdeczne dzieki.
Jade jednym autem, jesli tez ktos sie wybiera w tym czasie to zapraszam do wspolnego podrozowania
Wyjezdzam 19 sierpnia jednak. Planuje jechac gdzies w okolice Split'u, zeby miec mniejwiecej blisko pozniej do roznych ciekawych, wartych zwiedzenia miejsc.
Moze mi ktos podac namiary na jakis sprawdzony camping w tej okolicy? oraz cennikiem mniejwiecej ile za dobe i jakie warunki, czy pole namiotyowe jest duzo tansze od kwater?
z gory serdeczne dzieki.
Jade jednym autem, jesli tez ktos sie wybiera w tym czasie to zapraszam do wspolnego podrozowania
http://www.vwslask.pl/
- twardy
- Forum Master
- Kontakt:
dużo nie , na polu namiotowym płacisz od namiotu ,osoby , samochodu a jak bieżesz apartament to płacisz te 50E i wszystko jest już wliczone. Ale ja i tak wole namiot , tymbardziej że kupiłem 6 osobowy a nas jest 2+2 czyli miejsca bedzie pod dostatkiem Wczoraj kupiłem w realu neopren mokry do nurkowania i mały pontonMarqs84 pisze:czy pole namiotyowe jest duzo tansze od kwater?
będzie sie działo. jade na poczatku sierpnia na jakieś 12,14 dni okolice Zadaru jeszcze dokladnie nie wiem.
A jesli ktoś jedzie pod namiot to radze kupic z 20 gwożdzi takich 25cm żeby namiot dobrze naciagnac , w tamtym roku szpilki nie dały rady i miałem z tym problem.
10mm+1,3bara=1VSTD :-)
Witam,
Nie wiedziałęm że taki temat jest na forum
Ja jadę na Chorwację już 4 raz z żoną. Trzy razy byłem na Istri a teraz jade na Dalmacje.
Jeżeli na Istrie to tylko Cieszyn-Brno-Wiedeń-Graz-Maribor-Lubijana-Postojna-Rijeka (Najszybsza trasa 10h10min - 2 postoje wystarczają, spalanie 5,2ltr/100km, prędkość na autostradach 110-140km/h, wyjazd 2-3 nad ranem). Fajny tunel z zakrętami w Rijece-Opatija 6,5km płatny 30Kun.
Jechałem raz przez Klagenfurt, Koper to trasa jest wolna ale za to przejscie graniczne (Austria/Słowenia) na ok 3000m n.p.m. jest rewelacyjne i piekne widoki na tej trasie, duzo tuneli darmowych- spowalniją.
Jeżeli chodzi o paliwo, to najlepiej kupić pełny bak w Słoweni(za euro), ceny niższe niż w Polsce. Nie warto kupować paliwa w Chorwacji, bo może wyjść koło 6zl/ltr ON.
Jeżeli chodzi o walute, to warto kupić w Cieszynie Kuny. Można wymieniąć dopiero w Chorwacji euro/dolar na kuny - wychodzi naprawde tak samo.
Jeżeli chodzi o widoki wybrzeża z samochodu to były piękne jadąc od Rijeki do Rabac, droga nad sama przepaścią
Jeżeli chodzi o samochód warto wymienić:
-paskek alternatora/klimy, wspomagania/pompy wody (najlepiej zabrać stary ze sobą)
-filtr powietrza (w niektórych miejscach drogi zapylone), kabinowy
-olej, filtr oleju
Sprawdzić/ wymienić:
-tarcze, klocki, bębny, szczęki hamulcowe
-ważne są amortyzatory z tyly przy napakowanym bagażniku
-zawieszenie
-wszystkie płyny hamulcowy- wymienić co 3 lata/ wspomagania/ chlodnicy
-termostat, bo czasami zdażają się duże korki i podniesione przednie maski na poboczach a słońce potrafi nieźle dopiec
-ilość freonu w klimatyzacji
Co warto wziąć/ zrobić:
-uszczelniacz do chłodnicy bo nigdy nie wiadomo...
-komplet żarówek
-line holowniczą
-kamizelki odblaskowe
-sprawdzić ciśnienie w kole dojazdowym - 4,2 bara
Ważne jest aby przy częstych stromych zjazdach hamować na biegu a nie na samym hamulcu nożnym, bo może nam go zabraknąć
Dobra kończe bo się rozpisałem. P.S. Przynajmniej mam spis co ja powinienem w swoim golfie zrobić
Pozdrawiam
Wojciech
Nie wiedziałęm że taki temat jest na forum
Ja jadę na Chorwację już 4 raz z żoną. Trzy razy byłem na Istri a teraz jade na Dalmacje.
Jeżeli na Istrie to tylko Cieszyn-Brno-Wiedeń-Graz-Maribor-Lubijana-Postojna-Rijeka (Najszybsza trasa 10h10min - 2 postoje wystarczają, spalanie 5,2ltr/100km, prędkość na autostradach 110-140km/h, wyjazd 2-3 nad ranem). Fajny tunel z zakrętami w Rijece-Opatija 6,5km płatny 30Kun.
Jechałem raz przez Klagenfurt, Koper to trasa jest wolna ale za to przejscie graniczne (Austria/Słowenia) na ok 3000m n.p.m. jest rewelacyjne i piekne widoki na tej trasie, duzo tuneli darmowych- spowalniją.
Jeżeli chodzi o paliwo, to najlepiej kupić pełny bak w Słoweni(za euro), ceny niższe niż w Polsce. Nie warto kupować paliwa w Chorwacji, bo może wyjść koło 6zl/ltr ON.
Jeżeli chodzi o walute, to warto kupić w Cieszynie Kuny. Można wymieniąć dopiero w Chorwacji euro/dolar na kuny - wychodzi naprawde tak samo.
Jeżeli chodzi o widoki wybrzeża z samochodu to były piękne jadąc od Rijeki do Rabac, droga nad sama przepaścią
Jeżeli chodzi o samochód warto wymienić:
-paskek alternatora/klimy, wspomagania/pompy wody (najlepiej zabrać stary ze sobą)
-filtr powietrza (w niektórych miejscach drogi zapylone), kabinowy
-olej, filtr oleju
Sprawdzić/ wymienić:
-tarcze, klocki, bębny, szczęki hamulcowe
-ważne są amortyzatory z tyly przy napakowanym bagażniku
-zawieszenie
-wszystkie płyny hamulcowy- wymienić co 3 lata/ wspomagania/ chlodnicy
-termostat, bo czasami zdażają się duże korki i podniesione przednie maski na poboczach a słońce potrafi nieźle dopiec
-ilość freonu w klimatyzacji
Co warto wziąć/ zrobić:
-uszczelniacz do chłodnicy bo nigdy nie wiadomo...
-komplet żarówek
-line holowniczą
-kamizelki odblaskowe
-sprawdzić ciśnienie w kole dojazdowym - 4,2 bara
Ważne jest aby przy częstych stromych zjazdach hamować na biegu a nie na samym hamulcu nożnym, bo może nam go zabraknąć
Dobra kończe bo się rozpisałem. P.S. Przynajmniej mam spis co ja powinienem w swoim golfie zrobić
Pozdrawiam
Wojciech
- Marqs84
- Mały gagatek
- Kontakt:
Poleci mi ktos jakis camping niedaleko Splitu??
trasa wycieczki mi sie zmieniła, jade najpierw na Włochy potem promem do Splitu dopiero.
Czy musze miec paszport czy starczy sam dowod osobisty? bo nie mam wyrobionego paszportu, zreszta nikt z jadących ze mną nie ma, a wyrobic nie wiem czy sie oplaca i czy zdazymy ??
trasa wycieczki mi sie zmieniła, jade najpierw na Włochy potem promem do Splitu dopiero.
Czy musze miec paszport czy starczy sam dowod osobisty? bo nie mam wyrobionego paszportu, zreszta nikt z jadących ze mną nie ma, a wyrobic nie wiem czy sie oplaca i czy zdazymy ??
http://www.vwslask.pl/