Witam czy wybierał się ktoś ogólnie z Polski do UK czyt. Wielkiej Brytanii? 1700km z mojej miejscowości mi wyszło, mam auto na gaz ogólnie na google maps wyszło mi taka trasa:
https://maps.google.pl/maps?q=taunton&i ... =0CI8BELYD" onclick="window.open(this.href);return false;
czy może ktoś ma jakieś praktyczne wskazówki. Chciałem jechać około 16-17.04 - 21.04 czyli na święta wielkanocne. Samolot jakoś tak terminy średnio pasują a jak w 2 osoby pojadę to koszty 3400km na gazie to około 1000zł. Nie mam pojęcia ile się płaci za prom wiec z góry dzięki za info od osób które wiedza ile kosztuje taki przejazd na wyspę.
Jazda do UK golfem: Bydgoszcz - Taunton
Moderator: Fiona
Leć samolotem jak to ma być wypoczynek. 1700 km to nie jest przejażdżka. Prom kosztuje sporo. Z eLPiGi na zachodzie tak wesoło nie na każdej stacji zatankujesz. Przynajmniej tak było kilka lat temu jak latałem do NL.
Dodać z 80 ojro za prom z Calais więc musisz doliczyć do paliwa. Płatne odcinki autostrad to kolejny wydatek.
Nie wiem ile Twój czas kosztuje za dodatkowe 3 dni w samochodzie ale moje zbyt drogo na takie wojaże.
Dodać z 80 ojro za prom z Calais więc musisz doliczyć do paliwa. Płatne odcinki autostrad to kolejny wydatek.
Nie wiem ile Twój czas kosztuje za dodatkowe 3 dni w samochodzie ale moje zbyt drogo na takie wojaże.
masz racje jestem już na etapie kalkulacji ze samolot jednak. Tylko te terminy samolotów nie są takie fajne bo w tym okresie muszę np lecieć 18stego dopiero o 20 a wrócić 20ego o 8 rano. Trochę lipa niestety bo chciałbym na dłużej..
Bayern ist Meister
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
1.6 będzie się jechało podobnie jak moim 1.4...robiłem taką trasę kilka razy. Na promie nie zmrużyłem oka...a całą podróż brałem na raz - około doby trzeba liczyć...ja jechałem ok 2100km więc kilka godzin ponad dobę za kółkiem - na miejscu wrak człowieka. Dodatkowo za każdym razem miałem 5-8h pakowania auta (auto małe, gratów dużo)...gdybym miał tam jechać na urlop to na pewno nie autem.
Ostatnio byłem tam ok 6 lat temu...płatnych autostrad po drodze nie miałem...prom zależy jaki okres - święta = drogo. Spalanie miałem około dyszki przy prędkościach 120-140...
maj-czerwiec wybieram się na wyspy...ale czy pojadę autem czy polecę zależy od tego ile gratów będę chciał zabrać - pewnie padnie na auto
Ostatnio byłem tam ok 6 lat temu...płatnych autostrad po drodze nie miałem...prom zależy jaki okres - święta = drogo. Spalanie miałem około dyszki przy prędkościach 120-140...
maj-czerwiec wybieram się na wyspy...ale czy pojadę autem czy polecę zależy od tego ile gratów będę chciał zabrać - pewnie padnie na auto
Kolego z Bydgoszczy masz ok 13-14h jazdy do Portu we francji, zalezy ile cisniesz i ile postojow, mozna sie wyrobic w mniej wiadomo... W UK jak i na kontynencie masz darmowe drogi, wez poduszke i koc ze soba i na promie normalnie spisz 1-2h i resetujesz sie elegancko na dalszy etap podrozy.
Mieszkam od paru lat w UK i wlasciwie tylko jade samochodem, jedynie w ostre zimy lece samolotem bo bardzo tanio i sniegi w kraju a ja nie mam zimowek. Dover - Taunton to jeszcze ok 4h jazdy, 100% autostrada, polecam ten odcinek odbebnic poza godzinami szczytu a najlepiej w weekend albo w nocy bo w okolicach Londynu mozesz stracic nawet 2h w korkach na orbitalce (m25). Jak masz gaz to spokojnie potankujesz na A2 w DE potem w holandii tez mozna, w uk tez jest gaz, ale chyba cos z koncowkami jest inaczej, nie znam sie nie mialem nigdy gazu..
Mieszkam od paru lat w UK i wlasciwie tylko jade samochodem, jedynie w ostre zimy lece samolotem bo bardzo tanio i sniegi w kraju a ja nie mam zimowek. Dover - Taunton to jeszcze ok 4h jazdy, 100% autostrada, polecam ten odcinek odbebnic poza godzinami szczytu a najlepiej w weekend albo w nocy bo w okolicach Londynu mozesz stracic nawet 2h w korkach na orbitalce (m25). Jak masz gaz to spokojnie potankujesz na A2 w DE potem w holandii tez mozna, w uk tez jest gaz, ale chyba cos z koncowkami jest inaczej, nie znam sie nie mialem nigdy gazu..
Bez sensu, samolotem poltorej godziny i jestes na miejscu
Druga sprawa, jak ktos nigdy po Anglii nie jezdzil, to sie moze zdziwic delikatnie
Druga sprawa, jak ktos nigdy po Anglii nie jezdzil, to sie moze zdziwic delikatnie
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
zwłaszcza na pierwszym rondzie w Doverbongo pisze:jak ktos nigdy po Anglii nie jezdzil, to sie moze zdziwic delikatnie