Mam do was pytanie, czy przejechanie Czech, Słowacji, Austrii, Słowenii i Chorwacji autem z 1991 roku wiążę się z jakimś "przepisowym" utrudnieniem?
Np taki Wiedeń będzie problemem? Potrzebuje jakieś zgody?
Byłbym wdzięczny za pomoc
Podroż golfem ii do Chorwacji - potrzebuje porady
Moderator: Fiona
- hrabia0121
- Mały gagatek
- Auto: Golf MKII & Polo R6
Re: Podroż golfem ii do Chorwacji - potrzebuje porady
Zarejestrowanym w Polsce autem możesz przejechać przez Europę. Możesz nie wjechać do niektórych miast, ale na trasie do Chorwacji, którą pokonywałam wiele razy, nie ma ograniczeń. W ubiegłym roku spotkałem po drodze miła ekipę w garbusie. Życzę miłych wakacji. Ponieważ golf 2 trochę potrafi, uważaj na prędkość. Radary w Austrii są bardzo ukryte, szczególnie na odcinkach z robotami drogowymi. Pamiętaj tez o winietach. Najlepiej kupować na pierwszej stacji w danym kraju. W Polsce jest drożej. W Czechach i Austrii możesz jechać do pierwszej stacji. W Słowenii lepiej kupić na granicy.
- hrabia0121
- Mały gagatek
- piteks
- _
- Auto: A3 8Y 2,0 190KM
- Silnik: TFSI
Oraz w tunelach . Standardowo policję z radarem można spotkać zaraz po wjeździe do Austrii przez Mikulov/Drasenhofen. Lubią stać jakiś 1-2km za Drasenhofen i głównie łapią Polaków lecących do granicy - długa prosta od Wiednia i lekko z góry, a na końcu "smutni Panowie" . Ile razy tamtędy nie jechałem, to jak stali zawsze mieli naszego krajana na poboczu .
Warto mieć też w aucie zestaw zapasowych żarówek i bezpieczników - czasem Czesi, a bardziej Słowacy lubią się o to pytać jak Cię za coś dopadną. Teoretycznie nie powinni, bo obowiązuje konwencja Wiedeńska, ale w stresie możesz się na nią nie powołać . W Austrii warto mieć kamizelki odblaskowe w aucie dla siebie i wszystkich pasażerów.
- hrabia0121
- Mały gagatek
No to widzę ze to będzie długa i bogata w "atrakcje" przygoda Dzięki za porady ;D