Mój samochód miał kolizję z samochodem ciężarowym. Na szybko policzyłem, że ASO to szkoda całkowita. Poszkodowany miał delikatne uszkodzenia. Moją szkodę zgłoszę z AC. Dogadałem się z poszkodowanym i dostał 500zł na naprawę myśląc, że za rok zapłacę mniejszą składkę OC/AC.
Proszę o informację czy dobrze zrobiłem? Czy skoro i tak będę zgłaszał z AC to jest jedna szkoda i gdybyśmy spisali oświadczenie to składki by tak samo wyglądały?
Szkoda z OC i AC
Moderatorzy: jhosef, doggie, VIP
Re: Szkoda z OC i AC
To są 2 różne polisy więc i wzrost składek byłby i za OC jak i AC...tak mi to kiedyś tłumaczył prawnik...
Re: Szkoda z OC i AC
Tu jest właśnie pewien dylemat prawny. Z jednej strony mamy do czynienia z jednym zdarzeniem szkodowym, ale z drugiej z dwoma wypłaconymi odszkodowaniami. Jeśli poszkodowany nie zgłosi szkody, to nie masz się czego bać - w CEPiK znajdzie się tylko informacja o Twojej szkodzie własnej, likwidowanej z AC. Jeśli jednak trafiłeś na cwaniaka, to pomimo otrzymania uzgodnionej kwoty bezpośrednio od sprawcy, zgłosi szkodę (zwłaszcza gdy ma kamerkę i nagranie zdarzenia).