Zakup samochodu, czy i kiedy przepisać polisę OC
Moderatorzy: jhosef, doggie, VIP
Sprawa wygląda następująco:
19 grudnia kupiłem golfa, zarejestrowałem go w piątek 11.01. Tak późno bo wiadomo, święta, nowy rok, kolejki w wydziale komunikacji i kobieta tam obsługująca poinformowała mnie, że mam czas 30 dni i zarejestrowanie więc się nie spieszyłem. W tym czasie mechanik obejrzał samochód etc.
Oc od poprzedniego właściciela było wykupione w lipcu i do lipca 2013 jest/było ważne. Powiedzcie mi teraz czy mogę tym samochodem jeździć na starym oc i nowym dowodzie osobistym i nowych tablicach które dostałem wczoraj? Agencja PZU była już nieczynna żeby dorobili jakiś aneks czy coś coś takiego w celu przepisania ubezpieczenia. I tak planuje wykupić nową polisę żeby mieć AC ale nie zrobię tego wcześniej niż w ciągu tygodnia więc chciałbym mieć możliwość wyjechania tym samochodem.
19 grudnia kupiłem golfa, zarejestrowałem go w piątek 11.01. Tak późno bo wiadomo, święta, nowy rok, kolejki w wydziale komunikacji i kobieta tam obsługująca poinformowała mnie, że mam czas 30 dni i zarejestrowanie więc się nie spieszyłem. W tym czasie mechanik obejrzał samochód etc.
Oc od poprzedniego właściciela było wykupione w lipcu i do lipca 2013 jest/było ważne. Powiedzcie mi teraz czy mogę tym samochodem jeździć na starym oc i nowym dowodzie osobistym i nowych tablicach które dostałem wczoraj? Agencja PZU była już nieczynna żeby dorobili jakiś aneks czy coś coś takiego w celu przepisania ubezpieczenia. I tak planuje wykupić nową polisę żeby mieć AC ale nie zrobię tego wcześniej niż w ciągu tygodnia więc chciałbym mieć możliwość wyjechania tym samochodem.
Czy mogę jeździć z tym OC?
To zależy:
- jeżeli poprzedni właściciel auta zgłosił się do PZU z prośbą o zwrot składki za okres do lipca 2013 to twoja polisa będzie nieważna. Policja prawdopodobnie spojrzy na datę i nic nie powie, ale w razie stłuczki - klops.
- jeżeli poprzedni właściciel zostawił polisę to możesz na niej jeździć do końca jej trwania.
Zaznaczam, że nie jestem ekspertem od ubezpieczeń. Tak mi to wytłumaczył agent od ubezpieczeń jak mój brat ubezpieczał kupione auto.
- jeżeli poprzedni właściciel auta zgłosił się do PZU z prośbą o zwrot składki za okres do lipca 2013 to twoja polisa będzie nieważna. Policja prawdopodobnie spojrzy na datę i nic nie powie, ale w razie stłuczki - klops.
- jeżeli poprzedni właściciel zostawił polisę to możesz na niej jeździć do końca jej trwania.
Zaznaczam, że nie jestem ekspertem od ubezpieczeń. Tak mi to wytłumaczył agent od ubezpieczeń jak mój brat ubezpieczał kupione auto.
Ok, ale mam inne tablice i inny dowód rejestracyjny. Ta polisa którą mam jest wystawiona na inne numery, czyli mam wozić ze sobą umowę kupna czy też w moim przypadku fakturę na którą nabyłem samochód?
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: Czy mogę jeździć z tym OC?
a niby na jakiej podstawie? Samochód kupujesz wraz z przypisaną do niego polisą, więc jeśli kupujący się nie zrzeknie to niby jaką podstawę ma sprzedający do zwrotu zwrotu składki?tomek860 pisze:To zależy:
- jeżeli poprzedni właściciel auta zgłosił się do PZU z prośbą o zwrot składki .
Re: Czy mogę jeździć z tym OC?
taką sytuację miałem osobiście, kilka lat temu. Sprzedałem auto, które miało OC na 8 miesięcy jeszcze. Udałem się do agenta żeby przenieść polisę na inne auto i gość oddał mi kasę Nie pamiętam u kogo miałem polisę, chyba w MTU, ale nie jestem pewien.doggie pisze:a niby na jakiej podstawie? Samochód kupujesz wraz z przypisaną do niego polisą, więc jeśli kupujący się nie zrzeknie to niby jaką podstawę ma sprzedający do zwrotu zwrotu składki?tomek860 pisze:To zależy:
- jeżeli poprzedni właściciel auta zgłosił się do PZU z prośbą o zwrot składki .
Nie wiem czy AC rządzi się takimi samymi prawami co OC, ale mój znajomy miał tak, że kupił auto (13 letnie BMW), które od nowości miało ubezpieczenie AC i po zakupie właściciel nie uprzedził go, że będzie starał się o zwrot składki. Miał pecha i zaliczył stłuczkę, sprawca uciekł (winnego brak). Zgłosił szkodę z AC i dowiedział się, że polisa została "anulowana" (nie wiem czy to dobre słowo). W rezultacie, auto musiał sam naprawiać i nie mógł później przedłużyć AC bo auto już było za stare dla ubezpieczyciela, a kontynuacja została przerwana.
Najlepszy sposób na sprawdzenie co i jak, to zadzwonić/ udać się do agenta ubezpieczeniowego i zapytać.
- doggie
- V.I.P.
kilka lat temu to znaczy ile? Bo od kilku lat sytuacja prawna jest inna
AC to zupełnie inna bajka, poprzedni właściciel nie musiał go o niczym uprzedzać bo AC było "jego" i nie przechodzi na nowego właściciela więc twój znajomy na własne życzenie zaliczył wtopętomek860 pisze:
Nie wiem czy AC rządzi się takimi samymi prawami co OC, ale mój znajomy miał tak, że kupił auto (13 letnie BMW), które od nowości miało ubezpieczenie AC i po zakupie właściciel nie uprzedził go, że będzie starał się o zwrot składki. Miał pecha i zaliczył stłuczkę, .
Z tego co sie orientuje to wlasnie ac jest " przypisane" do osoby nie do auta, wiec nie moze zostac przepisane.
Ale czy ja moge jezdzic na starej polisie, ktora jest wystawiona na stare numery, gdy mam juz nowe tablice?
Ale czy ja moge jezdzic na starej polisie, ktora jest wystawiona na stare numery, gdy mam juz nowe tablice?
- dawid018
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
możesz.przecież na polisie masz nie tylko nr rejestracyjne ale też nr vin i to on jest podstawą do sprawdzenia czy dana polisa jest do owego auta.qwee pisze:Ale czy ja moge jezdzic na starej polisie, ktora jest wystawiona na stare numery, gdy mam juz nowe tablice?
obecne mkII by dawid018
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3081850#3081850
BYŁE MK2 by dawid018-wszystkie foto na I str.
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=63413
- doggie
- V.I.P.
a jeśli nie na polisie /chodzi mi o świstek/ to w umowie, generalnie z chwilą przerejestrowania auta należy przepisać polisę na siebie i przy okazji zrobić re-kalkulację
Tak, to wiem i chetnie przepisalbym polise, ale rejestrowalem pojazd wczoraj i oddzial byl juz zamkniety a w poniedzialek z rana chcialbym juz wyjechac. Dziekuje za odpowiedz.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Zakup samochodu, czy i kiedy przepisać polisę OC
Ja się może podczepię, bo mam taką sprawę, ale jestem tą drugą stroną, czyli sprzedającym.
Sprzedałem Golfa w październiku, OC było zawarte do lipca 2013, z czego były 2 raty; pierwsza do stycznia 2013.
Niestety zaj..ałem sie w akcji i nie zgłosiłem tego do HDI (bo tam mam, a raczej miałem umowę). Niedawno mi przysłali przypomnienie o 2 racie. Jutro lub pojutrze będę do nich szedł z umową (z października oczywiście), i mam pytanie czy mają prawo ode mnie egzekwować tę drugą składkę? Niby mam obowiązek zgłosić w ciągu 14 dni fakt sprzedaży auta do ubezpieczyciela, ale z tego co pamiętam prawo polskie od kilku lat jest takie, że sprzedaje auto wraz z OC, wiec wszystkie sprawy z ubezpieczeniem przechodzą na nabywcę.
Sprzedałem Golfa w październiku, OC było zawarte do lipca 2013, z czego były 2 raty; pierwsza do stycznia 2013.
Niestety zaj..ałem sie w akcji i nie zgłosiłem tego do HDI (bo tam mam, a raczej miałem umowę). Niedawno mi przysłali przypomnienie o 2 racie. Jutro lub pojutrze będę do nich szedł z umową (z października oczywiście), i mam pytanie czy mają prawo ode mnie egzekwować tę drugą składkę? Niby mam obowiązek zgłosić w ciągu 14 dni fakt sprzedaży auta do ubezpieczyciela, ale z tego co pamiętam prawo polskie od kilku lat jest takie, że sprzedaje auto wraz z OC, wiec wszystkie sprawy z ubezpieczeniem przechodzą na nabywcę.
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRkioSjUFKyMHzqmuU0GfCiXEIgR5re3-DV5-g48EwFKSNS3s23AQ
- dawid018
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
w/g mnie nie. miałem kilka takich sytuacji i nigdy nie musiałem płacić drugiej raty.nie raz jest tak ze nawet jak zgłosisz sprzedaż to i tak ci przysyłają papiery od danego auta.dominik7 pisze:pytanie czy mają prawo ode mnie egzekwować tę drugą składkę?
obecne mkII by dawid018