Skoda Octavia RS+ vs Polo G40+
- reprobate7
- Mały gagatek
Skoda 215KM/323Nm, Polo oficjalnie 108KM/142Nm na niewyważonym kole pasowym od kompresora. Zmieniłem dzisiaj stalowe niewyważone kółko 68mm na aluminiowe 65mm. Będąc ciekawy efektu, zadzwoniłem po kolegę od Skody. Miałem balast w postaci kumpla, który ma 194cm i waży ponad 100kg.
Obwodnica Słupska start z rolki od 60km/h do 160km/h, pod górkę. Jazda na 2 biegu, reaguję z opóźnieniem na dźwięk klaksonu, Skoda wyskoczyła o ok pół długości maski i stopniowo zwiększa przewagę, wrzucam 3 bieg Skoda dalej się oddala, 4 bieg Skoda prowadzi na jakieś 4-5 długości auta, powyżej 170km/h. Przed drugą rundą, odwiozłem kumpla i podobnie start z rolki od 60 do 160km/h, tylko tym razem było delikatnie z górki. Kolega trochę przespał mój klakson, Polo odskoczyło, przy 100km/h widzę, że zaczyna dochodzić, zmieniam bieg na 3 i Polo idzie dalej. Odszedłem delikatnie, ale po wrzuceniu 4, przy 140km/h, widzę, że Skoda zaczyna dochodzić, przy 170km/h mija mnie, a mając ok 180km/h jest o długość auta z przodu. Rozpatrując do 160km/h Polo pierwsze, niewiele, ale jednak Powyżej tych prędkości mocno słabnie i auto z większą mocą się oddala.
Niedługo może uda się sprawdzić auta na 1/4 mili, a po próbach z rolki stwierdzam, że mam szanse
ps. niby taka pierdółka, a różnica odczuwalna...
Obwodnica Słupska start z rolki od 60km/h do 160km/h, pod górkę. Jazda na 2 biegu, reaguję z opóźnieniem na dźwięk klaksonu, Skoda wyskoczyła o ok pół długości maski i stopniowo zwiększa przewagę, wrzucam 3 bieg Skoda dalej się oddala, 4 bieg Skoda prowadzi na jakieś 4-5 długości auta, powyżej 170km/h. Przed drugą rundą, odwiozłem kumpla i podobnie start z rolki od 60 do 160km/h, tylko tym razem było delikatnie z górki. Kolega trochę przespał mój klakson, Polo odskoczyło, przy 100km/h widzę, że zaczyna dochodzić, zmieniam bieg na 3 i Polo idzie dalej. Odszedłem delikatnie, ale po wrzuceniu 4, przy 140km/h, widzę, że Skoda zaczyna dochodzić, przy 170km/h mija mnie, a mając ok 180km/h jest o długość auta z przodu. Rozpatrując do 160km/h Polo pierwsze, niewiele, ale jednak Powyżej tych prędkości mocno słabnie i auto z większą mocą się oddala.
Niedługo może uda się sprawdzić auta na 1/4 mili, a po próbach z rolki stwierdzam, że mam szanse
ps. niby taka pierdółka, a różnica odczuwalna...
Ostatnio zmieniony wt paź 18, 2011 22:34 przez reprobate7, łącznie zmieniany 1 raz.
PY+G60 w budowie :)
{REMIS} ?? 2 kille przegrane przez poloG40+ ale graty za jazdę
był golf mk1
był golf mk3
jest golf mk5
był golf mk3
jest golf mk5
- reprobate7
- Mały gagatek
Re: Skoda Octavia RS+ vs Polo G40+
Podkreślone jest, że do 160km/h. Z resztą, jak stary silnik o pojemności 1.3 może dotrzymać kroku nowszej konstrukcji o większej pojemności?
Duży opór powietrza Polo sprawia(Cx = 0,37), że nie jest to auto do dużych prędkości. Na V-maxa to mnie może pogonić nawet 130 konny passat.
Dlatego gonitwa ma sens do pewnych prędkości, w mieście Polo może podrażnić znacznie mocniejsze auta, a na trasie cóż, pojemność silnika daje o sobie znać. Zaskoczony i tak byłem, że z rolki znacznie mocniejsza skoda nie była w stanie mnie pocisnąć, dopiero powyżej 160 zaczyna mnie mijać, a przewaga momentu ponad dwukrotnie większa
Na 1/4 mili myślę, że spokojnie pocisnę.
Duży opór powietrza Polo sprawia(Cx = 0,37), że nie jest to auto do dużych prędkości. Na V-maxa to mnie może pogonić nawet 130 konny passat.
Dlatego gonitwa ma sens do pewnych prędkości, w mieście Polo może podrażnić znacznie mocniejsze auta, a na trasie cóż, pojemność silnika daje o sobie znać. Zaskoczony i tak byłem, że z rolki znacznie mocniejsza skoda nie była w stanie mnie pocisnąć, dopiero powyżej 160 zaczyna mnie mijać, a przewaga momentu ponad dwukrotnie większa
Na 1/4 mili myślę, że spokojnie pocisnę.
a własnie to ta nowsza RS czy starsza ??
był golf mk1
był golf mk3
jest golf mk5
był golf mk3
jest golf mk5
Też miałem zapytać ale obstawiam że starsza... w serii 180 więc 215 po programie to realny wynik
Nowsza ma 200 w serii a po programie wychodzą 240-250 koni.
Nowsza ma 200 w serii a po programie wychodzą 240-250 koni.
- reprobate7
- Mały gagatek
Starsza, ale silnik w bdb kondycji, wiem, że miał zmieniony intercooler, bo seryjny dławił auto. Zmieniony dolot i ma końcowy tłumik dedykowany do tego modelu.
ps. nie wiem czy będzie okazja, kompresor zaczął pluc olejem, a po regeneracji jest...zmieniłem tylko kółeczko na 65mm.
Mam możliwośc kupiena golfa I z 1981 roku z przebiegiem uwaga... 125 tyś, oryginał! Jednak to rozmowa na inny temat
ps. nie wiem czy będzie okazja, kompresor zaczął pluc olejem, a po regeneracji jest...zmieniłem tylko kółeczko na 65mm.
Mam możliwośc kupiena golfa I z 1981 roku z przebiegiem uwaga... 125 tyś, oryginał! Jednak to rozmowa na inny temat
Co do RS nowej i starej to obie objechałem swoim
do tego jeszcze nowe A5 3.0 TDI quattro na trasie
do tego jeszcze nowe A5 3.0 TDI quattro na trasie
był golf mk1
był golf mk3
jest golf mk5
był golf mk3
jest golf mk5
- reprobate7
- Mały gagatek
Stockowy RS nie idzie, miałem się okazję przejechać to cienko, ale dodatkowe 35koni już robi z tego całkiem szybkie autko.