Kristensen pisze:Uniden aktualnie nie ma homologacji, ale bezstronnie trzeba powiedzieć,że to nie ma znaczenia w codziennej eksploatacji.
Dla mnie ma, bo mi przesiewa i nie daje porozmawiać na innym kanale niż #19. A to był powód cofnięcia homologacji.
Kristensen pisze:Jeśli kupiło się uniden pare lat wcześniej można go używać, bo prawo nie działa wstecz
Tak, bo wtedy kupując nie miał człowiek świadomości, że jest źle.
Kristensen pisze:jeśli się kupiło unidena obecnie, to też nikt nie sprawdzi daty zakupu.
Ale teraz tę świadomość masz i nie możesz się zasłaniać, że nie wiedziałeś, że towar jest nielegalny.
Kristensen pisze:Jak wspomniano parokrotnie, od kontroli CB jest UKF, a nie policja.
Kontrolować nie może, ale może zabrać jeśli ma podejrzenie, że nie zostało dopuszczone do obrotu lub nie spełnia norm. Potem przekaże do badania właściwym organom.
http://www.szoferzy.com.pl/section-blog ... ra-cb.html
Jak wszystko będzie ok, to dostaniesz z powrotem. Nie mam pojęcia po jakim czasie. Znajomy prowadzi sklep firmowy Alana i mu konkurencja nasłała kontrolę. Radia zabrali do testów, wróciły po jakichś 3 tygodniach po badaniach. W tym czasie miał zakaz sprzedaży tych modeli, które trafiły do badań.
Jak bedzie z osobą prywatną? Nie mam pojęcia.
Ja bym nie wkurzał miska, bo jak się zaprze i jeszcze Cię trafi gdzieś w trasie, to będziesz jeździł do niego składać zeznania. A jak pogoda brzydka, to pewnie gościu woli posiedzieć przy biureczku i przy kawie pisać papierki niż stać z suszarką i moknąć.
Kristensen pisze:Po trzecie Ci co polecają stare radia po przejściach, mające tysiące godzin pracy za sobą, naganiają sobie klientów, analogicznie jak agent PZU twierdzi, że PZU lepsze od takiej czy innej firmy ubezp.
Stare radia niekoniecznie są po przejściach. Można trafic sztuki, które są w stanie "gabinetowym" i wygladają jakby dopiero co zostały wyjęte z pudełka.
Posłuchaj dobrze przygotowanego starego radia a potem zabierz głos w tej kwestii.
Możesz podpytac
BartkaGiba jak mu się sprawuje stare radio. On ich nie sprzedaje, on tylko kupił stare radio porządnie zrobione. Możesz tez podpytać
VDO - Blinka, ltóry kupił stare radio, wysłał je do przeglądu i ewentualnych poprawek. Niech Ci powiedzą jakie mają doświadczenia ze starymi radiami, a jakie mieli z nowymi.
Ja tez nie handluję radiami i nie mam żadnej działki z tego, że zaufanemu człowiekowi podrzucę jakiegoś klienta. On owszem z tego żyje i tu możesz się czegoś dopatrywać. Jeśli już koniecznie musisz.
Ja polecam jako dobre i sprawdzone źródło w ramach pomocy dla forumowiczów. W końcu mogą też się udać w inne miejsce w celu przejrzenia i podrasowania radia. Tak czy siak raczej za tą usługę zapłacą.
Na tej samej zasadzie mogę polecić dobrego i sprawdzonego wulkanizatora, mechanika, elektryka czy tępiciela szkodników.
Najlepsze przy kołku w serce jest to, że działa nie tylko na wampiry.