zmienne fazy rozrządu w silnikach VR6 24V w mk4
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Nigdzie w sieci nie można znaleźć informacji ani zdjęć na ten temat mianowicie w golfie mk4 występowały 3 silniki 2,8 24V AQP,AUE i BDE wszystkie trzy miały zmienną fazę rozrządu z tym że te dwa pierwsze tylko jednego wałka (konkretnie obydwa wałki mogły się przesuwać względem wału korbowego ale nie mogły względem siebie) coś jak Vanos w BMW zaś w silniku BDE już była podwójna zmiana faz rozrządu czyli każdy wałek mógł się przesunąć niezależnie względem drugiego jak i wału korbowego coś ala podwójny vanos i teraz pytanie w czym silnik BDE dzięki temu był lepszy skoro wszystkie trzy maja taka samą moc (204KM) i moment (270Nm) czy dzięki temu silnik BDE miał lepsza charakterystykę pracy (lepiej wykorzystana moc i moment w całym zakresie pracy) niż dwa wcześniejsze silniki może ktoś to wyjaśnić ??
VAG-CZEWA.PL Admin
MK4 VR6 4x4 AQP
mk4 VR6 4motion AQP, Toledo II VR5 AGZ, bo świat kręci sie za szybko żeby jeździć wolno
MK4 VR6 4x4 AQP
mk4 VR6 4motion AQP, Toledo II VR5 AGZ, bo świat kręci sie za szybko żeby jeździć wolno
znajdz użytkownika młodyczarny85 , miał u siebie silniki ze zmiennymi fazami i bez , z tego co pamiętam to zmienne fazy dawały rade , można jeszcze znalezć silnik 2.8 v6 225ps , jest to żadkość i występuje w golfach gti v6 fwd (tylko usa/canada)
Ostatnio zmieniony pt gru 03, 2010 19:55 przez vr6syncro, łącznie zmieniany 1 raz.
2,9vr6syncro viewtopic.php?f=88&t=301280" onclick="window.open(this.href);return false;
Rallye viewtopic.php?f=87&t=396054" onclick="window.open(this.href);return false;
Szanuj-się.pl http://www.szanuj-sie.pl/forum/index.php" onclick="window.open(this.href);return false;
Rallye viewtopic.php?f=87&t=396054" onclick="window.open(this.href);return false;
Szanuj-się.pl http://www.szanuj-sie.pl/forum/index.php" onclick="window.open(this.href);return false;
AD6, podaj maila wysle Ci SSP na temat zmiennych faz, sterowania nimi itd
ja mam silnik AYL z Sharana 2005 rok i mam zmienne fazy na obu wałkach
nigdy o takim silniku nie słyszałem... masz jakies potwierdzone info na ten temat ?
ja mam silnik AYL z Sharana 2005 rok i mam zmienne fazy na obu wałkach
???vr6syncro pisze:można jeszcze znalezć silnik 2.8 v6 225ps
nigdy o takim silniku nie słyszałem... masz jakies potwierdzone info na ten temat ?
cowboy, Przeczytałem to co mi wysłałeś tam są opisane te nowsze silniki v5 v6 w8 w12 ze zmiennymi fazami na wszystkich wałkach sterowane sprzęgiełkami olejowymi między wałkiem a kołem Łańcucha takie rozwiązanie jest też w silniku R32 z MK4 i ostatnim z silników 2,8 w MK4 BDE którego miał u siebie daniel1d, tak to wygląda
Rozrząd jest na dwóch łańcuchach elementy 20 i 21 to koła wałków z regulatorami olejowymi element 18 to sterownik są w nim dwa zawory sterujące i dwa czujniki hala
Ale były też dwa silniki w MK4 V6 o kodzie AQP i AUE i one nie miały tych sprzęgiełek olejowych rozrząd był na trzech łańcuchach wałek wydechowy nie miał zmiennej fazy ale wyczytałem że miał takie cos wałek ssący a było to rozwiązane w ten sposób że mechanizm naciągu tego krótkiego łańcucha pył ruchomy (sterowany sterownikiem ECU) i on zmieniał naciąg łańcucha dzięki czemu wałek ssący zmieniał swoje ustawienia względem wałka wydechowego (zmienna faza tylko na wałku ssącym)
Elementy 3 i 5 koła skręcone na stałe do wałków wydechowego i ssącego element 4 koło czujnika położenia (czujnika hala) wałka ssącego element 17 sterownik z ruchomymi ślizgami do zmiennej fazy wałka ssącego
Silniki w MK4 AQP i AUE z tego co wiem napewno różniły się jeszcze od silnika BDE pokrywa zaworów kolorem kolektora ssącego i pokrywa silnika czy czymś innym nie wiem
AQP AUE
BDE
No i teraz to co mnie dalej najbardziej nurtuje wszystkie te trzy silniki mają 204KM i 270Nm w takim razie co wniosło dodanie przez VW zmiennych faz na obydwóch wałkach w silniku BDE skoro moc i moment nie uległa zmianie ?? Mogę się tylko domyślać że zmianie uległa charakterystyka przebiegu mocy i momentu ale tego się można dowiedzieć oglądając wykresy z hamowni tych trzech silników niestety nie mam dostępu do takich wykresów
Rozrząd jest na dwóch łańcuchach elementy 20 i 21 to koła wałków z regulatorami olejowymi element 18 to sterownik są w nim dwa zawory sterujące i dwa czujniki hala
Ale były też dwa silniki w MK4 V6 o kodzie AQP i AUE i one nie miały tych sprzęgiełek olejowych rozrząd był na trzech łańcuchach wałek wydechowy nie miał zmiennej fazy ale wyczytałem że miał takie cos wałek ssący a było to rozwiązane w ten sposób że mechanizm naciągu tego krótkiego łańcucha pył ruchomy (sterowany sterownikiem ECU) i on zmieniał naciąg łańcucha dzięki czemu wałek ssący zmieniał swoje ustawienia względem wałka wydechowego (zmienna faza tylko na wałku ssącym)
Elementy 3 i 5 koła skręcone na stałe do wałków wydechowego i ssącego element 4 koło czujnika położenia (czujnika hala) wałka ssącego element 17 sterownik z ruchomymi ślizgami do zmiennej fazy wałka ssącego
Silniki w MK4 AQP i AUE z tego co wiem napewno różniły się jeszcze od silnika BDE pokrywa zaworów kolorem kolektora ssącego i pokrywa silnika czy czymś innym nie wiem
AQP AUE
BDE
No i teraz to co mnie dalej najbardziej nurtuje wszystkie te trzy silniki mają 204KM i 270Nm w takim razie co wniosło dodanie przez VW zmiennych faz na obydwóch wałkach w silniku BDE skoro moc i moment nie uległa zmianie ?? Mogę się tylko domyślać że zmianie uległa charakterystyka przebiegu mocy i momentu ale tego się można dowiedzieć oglądając wykresy z hamowni tych trzech silników niestety nie mam dostępu do takich wykresów
VAG-CZEWA.PL Admin
MK4 VR6 4x4 AQP
MK4 VR6 4x4 AQP
AD6, wiem, ze odkopuje kotleta, ale czy udalo Ci sie w koncu rozgraniczyc roznice? Jaki silnik jest najlepszy pod dalsze mody, swap itp? Wiecie moze jak rozegrac sprawe skrzyni przy swapie? Bo wiekszosc v6 bylo 4motion, a chca miec oske co trzeba ogarnac?
na temat zmiennych faz dalej nic nie wiem silniki ogólnie podobne różnice właśnie tylko w głowicy i sterowniku czym nowszy silnik tym nowsze oprogramowanie motronica w n/a jak to w vw za dużo nie powojujesz chyba ze masz wiadro drobnych ogólnie standardowo czym większa pojemność tym lepiej 2,8 ok 3,2 r32 lepiej 3,6 r36 najlepiej itp. co do skrzyni możesz dać ori z 2,8 i nie podpinać tyłu a mozesz też dać z VR5 napewno pasuje z 20v 170km ze 150 najprawdopodobniej też
VAG-CZEWA.PL Admin
MK4 VR6 4x4 AQP
MK4 VR6 4x4 AQP
BDE i AYL są na cewkach a te starsze jeszcze na module i kablach jak stare 12V. Co za tym idzie różnią się trochę osprzętem i elektroniką. BDE jest lepszą bazą pod swap od tych przed 2002 rokiem (a dokładniej jakoś końcówka 2001).
Re: zmienne fazy rozrządu w silnikach VR6 24V w mk4
Sorki za małą zmianę tematu.Ile wchodzi oleju do 24V? Bo czytam i czytam i w jednej wersji ma być 3.8 l. i to się tyczy Bory 24V a w Golfie 24V 5,5 litra oleju.Jak to jest?
3 x PG było
czas na VR6+ obecnie corrado 2.8 24V BDE.Za jakiś czas r32.
prawie 6 litrów mi wchodzi 3,8 to mi ostatnio weszło do chevroleta aveo 1,2
VAG-CZEWA.PL Admin
MK4 VR6 4x4 AQP
MK4 VR6 4x4 AQP
-
- Nowicjusz
Witam,
Odkopanie tematu.......
Panowie, czy blok silnika BDE, AUE, AQ jest identyczny??? Błagam pomóżcie....
Odkopanie tematu.......
- noname_conek
- Gadatliwa bestia
zapomnieliście o 2.8 AFP 12v 176ps fwd
i nie było wersji 225ps tylko na usa wersja 204ps na przód napęd
i nie było wersji 225ps tylko na usa wersja 204ps na przód napęd
BDE i AYL.golehandro pisze:Witam,
Odkopanie tematu.......
3 x PG było
225KM miał silnik 3.2L z New Beetle RSI.
"Kocham ku*wy i chleb ze smalcem!"