pajczaki pisze:chce zwiekszyc moc i Nm i mam pytanie - czy skrzynia 6b nie bedzie wytrzymalsza od 5b?
jest duzo wytrzymalsza i to bez dwoch zdan , polecam swapa skrzyni na 6b
ps. jeżeli chodzi o wytrzymałość to 5b spokojnie wytrzymuje milion pięćset koni,
sranie w banie ...jak jest agresywny nm to sypia sie 5biegowe skrzynie jak domki w Czeczeni ...Jedyne wyjscie to albo mocniejsza skrzynia z TDI ,albo 6b i po problemie
ps wracajac do sprzegla g60-vr6 ...to za nie dlugo zakladamy speca do tt wiec strzele eksperymentalnie pare razy ze sprzegla(vr6) i opisze czy daje rade czy nie - moc 306 i 380nm .... a juz dzisiaj wiem ze przy brutalnej jezdzie nie da sobie rady .
ps2 i nie rozumiem co ma piernik do wiatraka . Sprzeglo w tdi nie jest tak obciazone jak sprzeglo w turbo benzynie nawet przy tych samych nm . Prosty i logiczny przyklad dwa auta o tej samej masie i tych samych nm ,ale innej mocy podanej w "km" np jakie szanse bedzie miala ibiza 1,9tdi 180km i 380nm z ibiza 20vt 306km i 380nm ?? odpowiedz jest prosta ... nie bedzie miala wogole szans ... A logiczna sprawa ze szybszy samochod z tych dwoch aut bedzie mial bardziej obciazone sprzeglo ...tzn przyspiesz lepiej ,czyli sa wieksze przeciazenia .Koniec moich wypocin odnosie 1,9tdi ,a 20vt.
I prosze nie piszcie mi ze "nm" to sila scinajaca i ona ma wplyw na obciazenie sprzegla i nic innego ...bo to nie jest prawda,przynajmniej nie do konca , w tych dwoch przypadkach ma jeszcze znaczenie zakres "rpm" obciazenia sprzegla przy danych nm