K03s + TIP + wtrsyki 346cc - BEZ FMIC - Ile PS?
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
-
- Nowicjusz
Witam,
Mam spory dylemat dotyczący mojego auta. A mianowicie, moje A3 1.8T 150KM AGU dostało nowe wtryski od Saab 2.3T 346cc, turbo K03S (dobra kondycja:D), TIP - bez zwężki tzw. sztywny dolot.
Niestety fundusze na tym stanęły i nie mam możliwości założenia IC. I tu pojawia się zasadnicze pytanie.
Ile mogę wycisnąć z tego po programie? (program u sprawdzonego gościa) bez FMIC nie ma co liczyć na 190-200KM ??
Zaznaczę że program nie kosztuje mnie tyle co IC, lecz czy jest sens wg robić chip czy dać sobie luz i celować w jakiś IC a dopiero potem myśleć o CHIP (5 miechów pewnie - to mnie przeraża bo już chciałbym trochę pocisnąć ;/ --> inne wydatki )
Mam spory dylemat dotyczący mojego auta. A mianowicie, moje A3 1.8T 150KM AGU dostało nowe wtryski od Saab 2.3T 346cc, turbo K03S (dobra kondycja:D), TIP - bez zwężki tzw. sztywny dolot.
Niestety fundusze na tym stanęły i nie mam możliwości założenia IC. I tu pojawia się zasadnicze pytanie.
Ile mogę wycisnąć z tego po programie? (program u sprawdzonego gościa) bez FMIC nie ma co liczyć na 190-200KM ??
Zaznaczę że program nie kosztuje mnie tyle co IC, lecz czy jest sens wg robić chip czy dać sobie luz i celować w jakiś IC a dopiero potem myśleć o CHIP (5 miechów pewnie - to mnie przeraża bo już chciałbym trochę pocisnąć ;/ --> inne wydatki )
Chcesz zbudować sklep internetowy? A może prostą stronę firmową lub blog?
Gorąco zapraszam do kontaktu! Dla forumowiczów oferujemy dodatkowe rabaty!
>> OPTIGO.PL - Projektowanie stron internetowych i sklepów Magento - integracja płatności online, regulaminy dla e-commerce <<
Odp: K03s + TIP + wtrsyki 346cc - BEZ FMIC - Ile PS?
Dozbieraj do fimca . Dla bezpieczenstwa. Zaloz jakis z iveco . Jakis z dizla. To kilka stow a uratuje silnik. Bez sensu stroic bez fimca jak niedlugo zalozysz fimca [lato] i znowu strojenie.
Powodzenia .
Powodzenia .
-
- Nowicjusz
tak tylko fmic to masa przeróbek zderzak i te rurki nie wiem czy sam to ogarnę (czytałem sporo na forum;/
Korektę będę mógł zrobić (można powiedzieć ze za free) tylko czy silnik nie kleknie bez ic duzego do (końca lata)
Korektę będę mógł zrobić (można powiedzieć ze za free) tylko czy silnik nie kleknie bez ic duzego do (końca lata)
>> OPTIGO.PL - Projektowanie stron internetowych i sklepów Magento - integracja płatności online, regulaminy dla e-commerce <<
Tak jak pisze kolega wyżej, dozbieraj do fmic, najlepiej chinola i zrób raz a dobrze
Do 150KM seryjny ic to lipa a co dopiero do +/-200KM
Do 150KM seryjny ic to lipa a co dopiero do +/-200KM
-
- Nowicjusz
Jednostronny ale frontowy da rade? bo widzę to jest trochę tańsze rozwiązanie.
tylko frontalny, innego nie ma sensu ... o ile korekta programu Cie nic nie kosztuje to próbuj na takim setupie, sam jestem ciekawy ile da rady (strzelam w 190-210)
Mój GTI: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=499693
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Samochód jest dopiero mocny, kiedy boisz się do niego wsiąść i przekręcić kluczyk"
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Samochód jest dopiero mocny, kiedy boisz się do niego wsiąść i przekręcić kluczyk"
-
- Nowicjusz
Taki IC styknie?
po taniości ale może będzie się spisywał, myśle tylko o jednostronnym ale na front
http://allegro.pl/jumper-intercooler-2- ... 03693.html
Co myślicie?
po taniości ale może będzie się spisywał, myśle tylko o jednostronnym ale na front
http://allegro.pl/jumper-intercooler-2- ... 03693.html
Co myślicie?
Dużo od serii lepszy nie będzie. Później będzie Ci brakować i koszta nie potrzebnie zrobisz sobie 2 razy. Jak już w ogóle myśleć o ic to albo:
http://allegro.pl/intercooler-chlodnica ... 35792.html" onclick="window.open(this.href);return false;
lub
http://allegro.pl/intercooler-chlodnica ... 50120.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Przespawać tig'iem na jedną stronę i będzie tak jak trzeba.
Ale to tylko moje zdanie
http://allegro.pl/intercooler-chlodnica ... 35792.html" onclick="window.open(this.href);return false;
lub
http://allegro.pl/intercooler-chlodnica ... 50120.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Przespawać tig'iem na jedną stronę i będzie tak jak trzeba.
Ale to tylko moje zdanie
A od kiedy po założeniu FMIC trzeba strojenie robić?gre pisze:jak niedlugo zalozysz fimca [lato] i znowu strojenie
Autorowi powiem tyle, że spokojnie może stroić już teraz, ale na seryjnym IC turbo będzie dużo szybciej "puchło" i tym samym osiągi gorsze. Ja u siebie mam taki i póki co spokojnie daje radę. Inna sprawa, że u mnie raptem seria+soft, więc u Ciebie może być trochę za mały. Chociaż sprzedawca mówił, że do +/- 200 kM powinien być w sam raz.
Możesz spokojnie stroić ten setup. Ja w tej chwili mam zrobiony: wydech od turbo do końca 2,5" TIP sylikonowy, filtr stożkowy zabudowany + dolot zimnego powietrza do niego ze zderzaka, wtryski 380cc ( pod wtryski mam korektę zrobioną ) i jakoś to jeździ szału nie ma. Tylko że latem kilka razy mocniej depniesz i robi się lipa auto przestaje jeździć. Do lata masz trochę czasu więc zbieraj po trochu graty i zrobisz jakoś to i wtedy będziesz stroił. Dobrze by było jak byś też wydech zrobił to by trochę odetkało i bez strojenia parę KM by przybyło
O to to . U mnie różnica była odczuwalna.czaja86 pisze:Tylko że latem kilka razy mocniej depniesz i robi się lipa auto przestaje jeździć.
Dlatego lepiej zrób IC zamiast stroić bo wystroisz i pupa będzie. Jak nie masz kasy na Nierdzewkę zrób z normalnej rury cynkowanej. Rozmawiałem z kolegą i ponoć u niego już takie coś rok jeździ i nie ma problemu. Zbierzesz kasę to tylko rury wymienisz i po sprawie.
Bez strojenia też będzie "pupa", bo praktycznie wszystkie graty nowe. Jakbym miał do wyboru strojenie albo FMIC, to przy tylu nowych gratach, na pewno wolałbym najpierw soft ogarnąć.czaja86 pisze:Dlatego lepiej zrób IC zamiast stroić bo wystroisz i pupa będzie.
-
- Nowicjusz
Dzięki koledzy.
Już zdecydowałem. Auto w marcu idzie na program, natomiast do lata myślę, że znajdę coś sensownego w dobrej cenie (chodzi o FMIC). Cierpliwie odczekam i myślę kupić jakiś KIT - gotowiec z orurowaniem i nie jednostronny. (bo nigdy nic nie wiadomo co pokusi człowieka dalej, jakby fundusze się znalazły )
Oczywiście wynik zamieszczę w tym temacie jak to mi wyszło
Dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Już zdecydowałem. Auto w marcu idzie na program, natomiast do lata myślę, że znajdę coś sensownego w dobrej cenie (chodzi o FMIC). Cierpliwie odczekam i myślę kupić jakiś KIT - gotowiec z orurowaniem i nie jednostronny. (bo nigdy nic nie wiadomo co pokusi człowieka dalej, jakby fundusze się znalazły )
Oczywiście wynik zamieszczę w tym temacie jak to mi wyszło
Dzięki za pomoc
Pozdrawiam