bugalon pisze:Nikt nie opisze tego krok po kroku, dlatego że:
1. Nikt kto to robił nie ma na tyle czasu żeby bawić się w bycie powieściopisarzem
Raczej chciałem samemu to zebrać do kupy opierając się na odpowiedziach, które padną w tym wątku, nie oczekiwałem pełnego opisu od początku do końca od nikogo. Myślałem, że edytując pierwszy post, dokumentując zmiany na fotografiach opiszę przygody całkowitego newbe.
bugalon pisze:
2. Jest tyle szczegółów że nawet najstarsi swapownicy nie zapamiętają ich wszystkich
Dlatego pomyślałem, że zebranie ich w jednym wątku będzie przydatne..
bugalon pisze:
3. Odpowiedzi na Twoje pytania leżą w szukajce i lepiej żebyś Ty poświęcił swój czas na odnalezienie wątków z potrzebnymi Ci informacjami niż ktoś miałby tracić swój czas aby podać Ci wszystko na tacy.
Spędziłem wiele godzin przegladając to forum oraz inne źródła i niestety nie udało mi się znaleźć spójnej informacji.
bugalon pisze:
Odpowiedzi na Twoje pytania już padły ale jeszcze je powtórzę, żeby jednak wnieść coś do wątku.
- nie będziesz musiał spawać łap o ile zostawisz swoją starą skrzynię
- stara skrzynia jest podobno w słabym stanie, jeśli bym się decydował na wymianę to która ze skrzyń będzie łatwiejsza to uruchomienia w tym autku ACG czy CDA? Wiem, że skrzynia z cięgłami sprawi mniej problemu ale niestety nie wiem, która to która (adres podawany na forum vwgolf.pl/skrzynie.html nie działa).
bugalon pisze:- układ chłodzenia zostaje z silnika który masz teraz
- czyli będę poszukiwał chłodnicy identycznej do tej, którą mam (ta jest zasmarkana)
bugalon pisze:- kolektorem typu baran do mk1 oettinger (16V), możesz też dać standardowy kolektor z 16V ale wyrzećbić elastometr z dwururką, bo taka od mk2/mk3 nie podejdzie. wydech minimum 55 mm (tyle dawala fabryka)
- rozumiem, poszukam baranka
bugalon pisze:- dolot z ABFa będzie pasował o ile umiescisz puszkę filtra (własnoręcznej konstrukcji) na podłużnicy pasazera. Teraz masz ją po przeciwnej stronie.
- w tej chwili nie za bardzo rozumiem ale mam nadzieję, że sprawa się wyjaśni jak zobaczę komorę silnika oraz nowe serducho
bugalon pisze:- nie musisz wymieniać skrzyni.
- czy ta skrzynia (pod warunkiem, że byłaby w dobrym stanie) przeniesie 150KM? Co z ewentualnym podnoszeniem mocy silnika w takim przypadku? Czy będzie pasowało standardowe sprzęgło?
bugalon pisze:- jeśli zostawisz skrzynię to nie dotykasz półosi i zwrotnic
- co jeśli zmienię skrzynię na ACG/CDA?
bugalon pisze:- sprawa wygląda dobrze (a o co konkretnie pytasz?)
- rozumiem, że biorę oryginalną elektrykę od swapowanego silnika? Czy będę coś musiał zmieniać w programach?
Dzięki za odpowiedzi i wyrozumiałość,
expart.