Doprężenie silnika na 11.5:1 jak uzyskać
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
wsumie bardzo logiczny pomiar ale nie wiem czy dokładny
inne pytanie zadam wie ktoś ile ma wysokości normalna głowica z ABF lub 9A?
inne pytanie zadam wie ktoś ile ma wysokości normalna głowica z ABF lub 9A?
BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514
-
- Forum Master
- Kontakt:
mozna jeszcze matematyka probowac, ale pojemnsc komory trzeba miec albo probowac liczyc z roznych wzorkow, ew. ktos z forumowiczy by podal to by bylo milo
Masz problem w Dieslem , potrzebujesz dodatkowych HP? Wiekszego turbo lub mocniejsza pompe/pompowtryski? Zapraszam do "Diesel-tech" Przemyśl. Tel . 531 038 213
- olozwirski
- 2 SLOW 2 PLAY
Re: Doprężenie silnika na 11.5:1 jak uzyskać
Matematyka mowi ze powinienes zmniejszyc seryjna komore spalania z oryginalnych 52cm3 do 47cm3, przy tej srednicy tloka wychodzi do podciecia 1mm. Liczenie zaokraglone do dziesiatek.
dzieki wielkie
-
- Forum Master
- Kontakt:
CZyli z domowej metody wyniklo prawie dobrze, byc moze w tym motorze ktory robilem byla juz glowica mocniej planowana wiec dlatego jest roznica. W kazdym badz razie rowniez thx za cyferki.
Masz problem w Dieslem , potrzebujesz dodatkowych HP? Wiekszego turbo lub mocniejsza pompe/pompowtryski? Zapraszam do "Diesel-tech" Przemyśl. Tel . 531 038 213
Głowicę splanowałem o 0,6 mm i wstawiłem stalową podkładkę od elringa.Tłoków nie ruszałem ale za to podfrezowałem gniazda zaworowe.Przy okazji zmniejszyłem przylgnie w gniazdach wlotowych na 0,7 co pozwoliło mi na powiększenie średnicy wewnętrznej tych gniazd.(Taki zabieg zrobiłem w Poznaniu. W Fabianowie gość ma numeryka do obróbki gniazd i robi to bardzo dobrze).Trzeba też pamiętać aby zeszlifować trzonki od zaworów.Wystarczy o 0,3 mm.Przy takim zebraniu materiału twardość trzonków nie zmieniła się.Motor kręci do 7300 i nic złego się nie dzieje.Na takiej głowicy zrobiłem ponad 20 000 km i jest OK.
wszystko ładnie pieknie ale moze ktos by napisał ile głowica miała wysokosci przed i po zabiegach.
Najgorsze jes to że nigdzie nie jest napisane jaka wysokość ma fabrycznie głowa w 16v?
wtedy mozna spekulowac ile zebrać, bo jak ktoś powie że zebrac 0.6 a głowica już na minimum to mija się z celem
Najgorsze jes to że nigdzie nie jest napisane jaka wysokość ma fabrycznie głowa w 16v?
wtedy mozna spekulowac ile zebrać, bo jak ktoś powie że zebrac 0.6 a głowica już na minimum to mija się z celem