Chcę wstawuc turbine do golfa II 1.8 16V GTI DOHC

Forum techniczne związane z silnikami 16V

Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
evolution
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: evolution » wt sty 01, 2008 13:11

Kolego....
simens pisze:caly evo...do wyjscia chyba do garazu :jezor: :jezor: :jezor: jak zwykle tyle to sam wiem wiec nie wiem po co ten Twoj post :chytry:
jesli wiesz to po jasna cho**lere śmiecisz na forum zadajac pytania na ktore z gory znasz odpowiedzi?? pytanie w sensie
Evolution zastanawiam sie jak dobrac turbine pod taki silnik zeby to jak kiedys okresliles nie splyneło...mozesz podac jakas stronke z mapami turbin, ich wydajnoscia itp. ??
po drugie... nawet jakbym imprezowal w garazu..."Wiesz sam co" Ci do tego myśle ze temat mozna uznac za zamkniety :)

Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.

Awatar użytkownika
simens
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: simens » wt sty 01, 2008 22:17

EVO masz wiedze nie przecze ale nie wypowiadaj sie jesli nie chcesz sie nia podzielic, bo az sie nie chce czytac tych krotko mowiac nic nie wnoszacych postow.

a teraz kilka linkow dla tych co nie ruszaja az tak pewna partia miesa w glowie:

http://www.grabowski.com.pl/uklady_turbo.htm
tutaj mozna sie dowiedziec mniej wiecej o co chodzi

http://www.rbracing-rsr.com/turbotech.html#kkk

tutaj jeszcze wiecej :okej: i mapy sie znalazly :okej:

VW JEST BOGIEM, PREDKOŚĆ NAŁOGIEM, TURBO ZABAWĄ A ROZWAGA PODSTAWĄ !!!

Awatar użytkownika
evolution
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: evolution » wt sty 01, 2008 22:36

eureka.. poszukales:)

zaufaj mi moje posty wnosza tyle ze przekazuje Wam wiedze jak zdobyc moja wiedze... mało??

Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT

Awatar użytkownika
simens
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: simens » wt sty 01, 2008 23:02

szczescie cale ze nie jestem nerwowy i do takich jak Ty juz sie przyzwyczailem i biore na nich poprawke ale przemadrzalosc nie zawsze poplaca :jezor: i smieje sie ten kto sie smieje ostatni :grin:

dobra nie ma co sobie dogryzac lepiej powiedz jaka lepiej sprezarke dobrac z kkk czy z garetta ?? ja bym sie sklanial za garettem bo ma mocniejsze wirniki podobno. sluchy tez chodzily ze najlepsza do 1,8-2,0 na benie bedzie sprezarka z tt a tam jest kkk jak dobrze pamietam :jezor:

Awatar użytkownika
evolution
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: evolution » wt sty 01, 2008 23:09

widzisz... jak dla mnie zadna z tych co podales nie jest dobra poniewaz jest fabryczna... sam musisz sobie wymyslec co chcesz uzyskac, sam przemyslec do czego ma sluzyc i sam przemyslec jaka moc chcesz osiagnac. i do tego dobrac turbo.
ja osobiscie w swoim stosuje T04E31, jest to potezna turbina ale dala 354 ps. przy 1.2 bar...i ma duzy zapas... co do przemadrzalosci.. zaufaj z nas dwoch ty bardziej pasujesz pod to okreslenie... jakbym byl zlosliwy powiedzialbym ci ze od 1,6 td pasuje i bys mial ze 170 ps przy barze doladowania... wiec sie leciutko zestopuj... zacznij planowac...

Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT

Awatar użytkownika
simens
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: simens » wt sty 01, 2008 23:38

EVO o to ze klamiesz nikt Cie przeciez nie posadza :grin:
powiem tak czasami sie zachowujesz sie jak wykladowca z prof zw i nadzw dr hab inz....
ale tacy ludzie tez maja wiedze i sa potforni do oddania jej pisza ksiazki itd ale wszystko to dazy do tego zeby przykladowy czytajacy musial ruszyc dupe i sam poszukal...twoje dzialanie jest podobne.

PS. napisz jakas ksiazke o Turbinach bo z tego co sie orientuje nic ostatnio ciekawego sie w tej branzy nie znalazlo... OBIECUJE ZE KUPIE :food:

dobra ksiazki ksiazkami a co do Twojej turbiny mam tylko takie zapytanie czy ona sie nie zbiera dopiero z wyzszych obrotow?? tzn tak ok 3000-3500tys? nie wiem do ilu sie kreci Twoja 16v ale mysle ze 7000-7500spokojnie '

myslalem tez nad zmontowaniem jakiejs hybrydy ale wtedy jak bedzie wygladac mapa takiej turbiny to bede musial sobie chyba wyobrazic :jezor: a to juz bedzie problem.
podobno da rade zastosowac inne zeliwo np z jednej wirnik z koresem i aluminium z innej. tylko w tej dzialce to jeszcze sie musze kumpla dokladnie wypytac

Awatar użytkownika
evolution
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: evolution » wt sty 01, 2008 23:42

simens pisze:dobra ksiazki ksiazkami a co do Twojej turbiny mam tylko takie zapytanie czy ona sie nie zbiera dopiero z wyzszych obrotow?? tzn tak ok 3000-3500tys? nie wiem do ilu sie kreci Twoja 16v ale mysle ze 7000-7500spokojnie
\ tak zbiera sie od tych obrotow.. bo mi zalezy zeby silnik wydzielil jak najwiecej mocy... w tedy beda osiagi.. dol jest nikomu nie potrzebny a i tak mam 180 Nm wiec wystarczajace do odpychania sie po miescie:)

[ Dodano: Wto Sty 01, 2008 22:43 ]
oczywiscie cicheo odpychania... jak potrzeba to sie kreci powyzej 4000 i jest glosno i szybko:) no chyba ze awaria sie trafi napedu...

[ Dodano: Wto Sty 01, 2008 22:45 ]
EVO o to ze klamiesz nikt Cie przeciez nie posadza
powiem tak czasami sie zachowujesz sie jak wykladowca z prof zw i nadzw dr hab inz....
ale tacy ludzie tez maja wiedze i sa potforni do oddania jej pisza ksiazki itd ale wszystko to dazy do tego zeby przykladowy czytajacy musial ruszyc dupe i sam poszukal...twoje dzialanie jest podobne.
jak nie rozumiez ze to jedyny sposob bys naprawde sie czegos nauczyl i zdobyl jakas wiedze to nie mam pytan...wyglada ze wolisz przepisac cos co juz napisali i zapomniec, niz pomyslec i zrozumiec jakis tok myslowy przy budowie auta..

Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT

Awatar użytkownika
simens
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: simens » wt sty 01, 2008 23:48

wiesz zawsze mozna wszystko przelozeniami dostosowac. do silnika przeciez dobiera sie przekladnie ale co ja Ciebie bede uczyl :jezor:

PS. u siebie tez bede wydluzal 5 bieg ...no podam tu troche na talerzu czego Ty nie lubisz:
przelozenie z 0,89 na 0,75 ale z jakiego typu skrzyn to juz mi sie nie chce niech sobie znajda rozpiske:PP

w kazdym razie poprawi to predkosc maksymalna i zmniejszy minimalnie zuzycie paliwa na trasie.

a u Ciebie zmienic 1 moze i 2 tez na krotka i napewno bys zyskal ulamki sekund??

[ Dodano: 01 Sty 2008 22:50 ]
evolution pisze:Cytat:
EVO o to ze klamiesz nikt Cie przeciez nie posadza
powiem tak czasami sie zachowujesz sie jak z prof zw i nadzw dr hab inz....
jak nie rozumiez ze to jedyny sposob bys naprawde sie czegos nauczyl i zdobyl jakas wiedze to nie mam pytan...wyglada ze wolisz przepisac cos co juz napisali i zapomniec, niz pomyslec i zrozumiec jakis tok myslowy przy budowie auta..
nie wiesz ze nauka bywa bolesna...

[ Dodano: 01 Sty 2008 22:53 ]
evolution pisze: tak zbiera sie od tych obrotow.. bo mi zalezy zeby silnik wydzielil jak najwiecej mocy... w tedy beda osiagi.. dol jest nikomu nie potrzebny a i tak mam 180 Nm wiec wystarczajace do odpychania sie po miescie:)
wiadomo moc to na dobra sprawe moment przy pewnych obrotach....wzorow nie chce mi sie cytowac ale jak sie uprzesz moge to dla Ciebie odkopac :grin: tylko zastanawiam sie jak przy takich obrotach odprowadzasz to cieplo z tego silnika przeciez to jest jeden piekarnik

Awatar użytkownika
evolution
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: evolution » wt sty 01, 2008 23:54

simens pisze:wiesz zawsze mozna wszystko przelozeniami dostosowac. do silnika przeciez dobiera sie przekladnie ale co ja Ciebie bede uczyl

PS. u siebie tez bede wydluzal 5 bieg ...no podam tu troche na talerzu czego Ty nie lubisz:
przelozenie z 0,89 na 0,75 ale z jakiego typu skrzyn to juz mi sie nie chce niech sobie znajda rozpiske:PP

w kazdym razie poprawi to predkosc maksymalna i zmniejszy minimalnie zuzycie paliwa na trasie.

a u Ciebie zmienic 1 moze i 2 tez na krotka i napewno bys zyskal ulamki sekund??
i tu wlasnie wychodzi brak zalozen w twoich rozwazaniach... wydluzenie piatki pogorszyloby osiagi... auto przyspiesza jak juz mowilem moca... nie momentem i z tad tez krecenie silnika gora:)

Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT

Awatar użytkownika
simens
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: simens » śr sty 02, 2008 00:06

o tej piatce to mowilem ze ja chce zastosowac u siebie... a jak zmienisz przelozenie 5 biegu to dana predkosc uzyskasz przy nizszych obrotach. nie jezdziles nigdy kolarzowka z 11 z tylu zamiast 13?? trzeba sie nadygac ale 50km/h nie wiesz nawet kiedy masz.--tu chodzi o moje auto a nie o Twojego potworka

tak dla rozjasnienia 1 KM (ps) to jest 736w a watt to jest J/s 1KM=75kGm/s 1kG=1kg*9,81m/s2=9,81N a 1KM=75*9,81=736W

i nie wiem co jest nie tak w moich rozwazaniach? przeciez moment to jedno a moc jest tym wyzsza im obroty przy jakich jest uzyskiwana sa wyzsze i do tego jeszcze dochodzi wart momentu obr....to teraz powiedz co tutaj jest nie tak.
Ostatnio zmieniony śr sty 02, 2008 00:10 przez simens, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
evolution
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: evolution » śr sty 02, 2008 09:59

i jest prosta zaleznosc miedzy momentem a moca w ruchu obrotowym...
TQ (Nm)= 9550 * P(kW)/ RPM
w twoich rozwazaniach brakuje tego ze krotsza skrzynia biegow przyspieszysz lepiej, i to bez dwoch zdan tyle ze predkosc max spadnie ... chyba ze od razu podniesiesz max rpm i zakres mocy maxymalnej ( zobacz u mnie przez kawalek moc jest prawie plaska) i pozniej przyspieszajac na nizszych biegach okazuje sie ze masz caly czas dostarczony stala wartosc mocy pomniejszona o straty wynikajace z tarcia o nawierzchnie czy powietrze (Cx) idac dalej tym tropem dobrze jest aby ( budujac auto na cwiartke glownie ale i takze na uliczne kille) aby do danej predkosci max ( u mnie 240 @ 7200@ 5) wykorzystac w zasadzie sama moc maksymalna ( pomijajac fakt ze kazda zmiana biegow to spadek predkosci auta i po zmianie biegu trzeba zaczac rozpedzac auto z pewna strata) wiec jedynym slusznym rozwiazneim jest zbudowanie silnika wysokoobrotowego z maxymalnie duza moca( z momentem duzo mniejszym niz przy silnikach niskoobrotowych z mniejsza moca) i wyciaganie auta biegami a skonczenie rozpedzania w zakrsie mocy maxymalnej na 5 biegu( na nizszych biegach smialo mozna przeciagac) jedyna wada tego rozwiazania jest to ze auto ma dola ruszajac, ale jest procedura startowa( jak sie cos nie ukreci przy starcie jest ok... auto chwilowo wydziela duzo wyzsza moc niz moc maksymalna ogolem)
i wracajac do tematu jakie turbo.. podstawowym prametrem jest to jaka moc chcesz uzyskac i jak na codzien uzytkowac... auto z duza moca jezdzne spokojnie po miescie pozyje dluzej niz z mala turbo i big momentem, pomijajac fakt iz za mala turbina ( w zasadzie kazdy osobowy, tudziez towarowo osobowy diese) spowoduje duze cisnienie zwrotne i bedzie du***pa.. tloki splyna

Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT

Awatar użytkownika
simens
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: simens » śr sty 02, 2008 12:06

z ta turbawka to tez jest myk bo mozna czesc wydechowa czyli cz turbine (nie sprezarka) mozna dac mala: a wiesz jak cos jest w miare male tzn mniejsza sr wiatraka ma mniejsza bezwladnosc, moment bezwladnosci jak dobrze mowie uscislajac i ilosc gazow wychodzaca z silnika wpadajaca mniejszym przekrojem wiadomo idze z wieksza predkoscia i napedza szybciej takie turbo sie po prostu szybciej zalacza ale osiaga swoje obroty pracy znowu szybciej, jakby miala duza czesc sprezajaca napcha wtedy od cholery wiecej powietrza do komor spalania,,,ale nie chce mowic jakie tam sie znow cieplo wytworzy i jakie sa naprezenia na wirniku. Te seryjne turbawki sa policzone maja swoje mapy i przystosowane sa do konkretnego silnika. tak jak napisales posta wyzej teraz juz wiadomo co sie dzieje jak wrabie sie turbawke od diesla. zastanawiam sie tylko jakie turbo powinno byc do silnika 1,8 16v kr czy tam 9a, bo o takim silniku mysle. narazie na innym temacie zastanawiam sie jak wyglada sprawa z digi2 zeby zrobic z tego digi1 bo jak sam Evolution napisales bez tego z tym porytym przeplywomierzem ani rusz. silnik pb nie ma mozliwosci zbytnio zaturbic bo moc bedzie bardzo mala przy bardzo duzym nakladzie pracy jak sie doczytalem z tego silnika wycisniesz ok 150ps-160ps to jest tyle co Kr na digifancie wyciska. Dobra jak juz sie tak rozpisalem powiedz mi co sadzisz o takich hybrydowych sprezarkach?? bawiles sie kiedys w to ze jedna czesc z takiej 2 z wiekszej dajmy na to??
pytales o to jaka moc z takiego silnika, wychodze z zalozenia ze nie ma co przeginac lepiej tak jak mowisz zastosowac cos ciut wiekszego jesli chodzi o Turbo z naddatkiem w razie W mozna zawsze ustawic na mniejsze cisnienie zawor upustowy z tego co wiem??
ale jak patrzylem 2,0 16v czy 1,8 to ok 200ps bez wielkiego ale na turbo osiagaja. czytalem w vw scene ostatnio ze 300ps koles mial ale podejrzewam ze juz przy ok 150ps z litra musial ten silnik zakuc. jak chcesz moge poszukac tego nr gazetki :jezor: a wlasnie jak juz sie tak rozpisalem powiedz ktory silnik ma wieksza wydajnosc/zywotnosc/poddatnosc na turbo KR czy 9a?? apsik ma u siebie ponad 200ps a chyba jak dobrze pamietam nie zakuwal...tylko ze to jest pg a od takiego silnika glowicy 16v...kiedys chyba nawet sie wypowiedziales na ten temat ale to niech sobie ktos poszuka jak chce :jezor: :jezor: :jezor:

Awatar użytkownika
evolution
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: evolution » śr sty 02, 2008 13:47

simens pisze:z ta turbawka to tez jest myk bo mozna czesc wydechowa czyli cz turbine (nie sprezarka) mozna dac mala: a wiesz jak cos jest w miare male tzn mniejsza sr wiatraka ma mniejsza bezwladnosc
otoz nie... nawet nie czytam dalej wypocin po tym jak przeczytalemm to... wydech powinien byc jak najwiekszy zeby spaliny mialy jak uciekac.. egt spada... popatrz jaki a/r ma t04e31:)

Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT

Awatar użytkownika
simens
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: simens » śr sty 02, 2008 19:00

wiesz jak to jest jak sie jest teoretykiem sztuki w tym przypadku(zakladanie turbin)...przecztaj calosc i jak prostujesz to prostuj do konca moze w tym przypadku choc raz zasluzenie sie posmiejesz :jezor:

ODPOWIEDZ

Wróć do „16V”