MK II - kolektor ssący 16v
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
MK II - kolektor ssący 16v
Witam.
Zauważyłem, że kolektor ssący silnika PL różni się od kolektora silnika KR.
W KR kolektor ma mniejszą pojemność "puszki" za przepustnicą. Natomiast w PL ta puszka jest większa.
Zastanawiam się, czy coś by dało założenie do KR kolektora ssącego z PL.
Jeżeli ktoś coś wie na ten temat to proszę o pomoc.
Zauważyłem, że kolektor ssący silnika PL różni się od kolektora silnika KR.
W KR kolektor ma mniejszą pojemność "puszki" za przepustnicą. Natomiast w PL ta puszka jest większa.
Zastanawiam się, czy coś by dało założenie do KR kolektora ssącego z PL.
Jeżeli ktoś coś wie na ten temat to proszę o pomoc.
- olozwirski
- 2 SLOW 2 PLAY
ja naliczylem w 1.8 16v 5 typów kolektorów które miałem osobiscie:
2 kolektory 40mm PRAWIE takie same
1 kolektor 43mm
2 kolektory 50mm też prawie takie same ale jeden miał wiecej "mięsa" w miejscu wtrysków.
pewnie jest ich jeszcze wiecej jakby sie dokładnie przyjrzeć ...
jak chcesz grzebac góre w silniku to zakładaj 50mm , z tym ze dół sie pogorszy.
2 kolektory 40mm PRAWIE takie same
1 kolektor 43mm
2 kolektory 50mm też prawie takie same ale jeden miał wiecej "mięsa" w miejscu wtrysków.
pewnie jest ich jeszcze wiecej jakby sie dokładnie przyjrzeć ...
jak chcesz grzebac góre w silniku to zakładaj 50mm , z tym ze dół sie pogorszy.
DIGITUN.PL
chiptuning wszystkie marki
2.7 bit 860km E85 ,leon 2.0T 630km , audi 2 -2.2T 616km, 1.8T AGU 400km , VR6 914km , 2.0 TFSI 460km
16V digi g60 - 370hp , VR6 TURBO na ori ecu - custom remap pod E85
605-443-665
GG: 2615761
chiptuning wszystkie marki
2.7 bit 860km E85 ,leon 2.0T 630km , audi 2 -2.2T 616km, 1.8T AGU 400km , VR6 914km , 2.0 TFSI 460km
16V digi g60 - 370hp , VR6 TURBO na ori ecu - custom remap pod E85
605-443-665
GG: 2615761
To ja mam pytanie, jaki kolektor jest najlepszy do silnika PL.
Nabyłem właśnie taki silnik (z tym że smigał on w seacie) i ma on kolektor chyba 50 mm (wnioskuje po przewężeniach na świece).
Kolektor pewnie i tak bede wymieniał bo ma on oszpecenie w postaci wyrytego SEAT DOHC 16V na puszce zbiorczej, więc pytanie czy może zakupić taki od KR'a 40 mm???
co bedzie się lepiej sprawowało??
Nabyłem właśnie taki silnik (z tym że smigał on w seacie) i ma on kolektor chyba 50 mm (wnioskuje po przewężeniach na świece).
Kolektor pewnie i tak bede wymieniał bo ma on oszpecenie w postaci wyrytego SEAT DOHC 16V na puszce zbiorczej, więc pytanie czy może zakupić taki od KR'a 40 mm???
co bedzie się lepiej sprawowało??
BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514
- przemoGTI
- Użytkownik
- Kontakt:
kolego dobrze doczytaj z czego kolektor ma jaką średnice.. kr ma 50 :green_fuck:Marszall pisze:czy może zakupić taki od KR'a 40 mm???
PL ori ma fi 40 ale co do sprawy to a bym zostawił 50.. ale jak będziesz chciał sprzedać ten z seata to ja chetnie przygarne.. o ile to fi 50
www.rs-tuning.pl
usuwanie Fap Dpf NOX adblue
hamownia podwoziowa 2WD
hamownia podwoziowa 2WD
jak rozkręce górną część to będze wiedział jak pomierze otwory?
[ Dodano: 21 Sie 2008 12:25 ]
A 9A jaką miał średnicę? bo mam do kupna właśnie z 9A
[ Dodano: 21 Sie 2008 12:25 ]
ja to z tego wnioskuje.ks555 pisze:Z KR kolektor ma węższe rury i mniejszą puszkę a z PL - szersze rury i większą puszkę.
A 9A jaką miał średnicę? bo mam do kupna właśnie z 9A
- przemoGTI
- Użytkownik
- Kontakt:
42,5 albo 43 jak kto mierzy...Marszall pisze:A 9A jaką miał średnicę? bo mam do kupna właśnie z 9A
a co do tej wypowiedzi wyżej to zgadza sie chyba sprawa puszki ale średnica kanałów napewno nie.. KR-napewno ma fi 50
były też KR-y na KE-Jetronic i one miały kolektory mniejsze takie od PL-ki.. ale to żadkość
www.rs-tuning.pl
hamownia podwoziowa 2WD
hamownia podwoziowa 2WD
no to ok, bo z tego się doczytałem to fi 50 poprawia góre a osłąbia dół w PL'ce
a jekbym zmienił wałek od KR'a i wycioł kata to jak by się to miało do momentu obrotowego??
a jekbym zmienił wałek od KR'a i wycioł kata to jak by się to miało do momentu obrotowego??
-
- V.I.P.
- Kontakt:
Nieprawda, wystarczy prozmawiać z ETKĄ. Do KRa montowali wszystkie rodzaje kolektorow 50, 43 i 40 i nie miało to zbieżności ze stosowanym systemem wtryskowym. Nie dopatrzyłem się żadnej reguły w zastosowaniach ale generalnie starsze roczniki miały kolektor 50.przemoGTI pisze:42,5 albo 43 jak kto mierzy...Marszall pisze:A 9A jaką miał średnicę? bo mam do kupna właśnie z 9A
a co do tej wypowiedzi wyżej to zgadza sie chyba sprawa puszki ale średnica kanałów napewno nie.. KR-napewno ma fi 50
były też KR-y na KE-Jetronic i one miały kolektory mniejsze takie od PL-ki.. ale to żadkość
Pozdrawiam
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Bugalon
- przemoGTI
- Użytkownik
- Kontakt:
a widziałeś seryjną PL-ke żeby miała kolektor fi 50 to nie mów że układ wtryskowy nie ma tu wpływu.. bo to też nie jest potwierdzone..bugalon pisze:Nieprawda, wystarczy prozmawiać z ETKĄ. Do KRa montowali wszystkie rodzaje kolektorow 50, 43 i 40 i nie miało to zbieżności ze stosowanym systemem wtryskowym. Nie dopatrzyłem się żadnej reguły w zastosowaniach ale generalnie starsze roczniki miały kolektor 50.
i jak wytłumaczysz fakt że KR przywieziony z niemcowni w papierach wpisane że KE-jetronic (numer silnika sie zgadzał) miał kolektor ten mniejszy...
a poza tym też patrzyłem w ETce i fakt nie pisze nic że 50 tylko do KR-a ale ona ma tyle błędów że szkoda gadać
www.rs-tuning.pl
hamownia podwoziowa 2WD
hamownia podwoziowa 2WD
-
- V.I.P.
- Kontakt:
Rozmawiamy o silniku KR, o PLce nic nie pisałem więc nie mieszaj tego silnika w całe rozważania. Napisałeś, że KR na pewno ma 50mm a to nie jest prawda bo może mieć każdy z w/w kolektorów.przemoGTI pisze:a widziałeś seryjną PL-ke żeby miała kolektor fi 50 to nie mów że układ wtryskowy nie ma tu wpływu.. bo to też nie jest potwierdzone..bugalon pisze:Nieprawda, wystarczy prozmawiać z ETKĄ. Do KRa montowali wszystkie rodzaje kolektorow 50, 43 i 40 i nie miało to zbieżności ze stosowanym systemem wtryskowym. Nie dopatrzyłem się żadnej reguły w zastosowaniach ale generalnie starsze roczniki miały kolektor 50.
Bo do KRki wkładali różne kolektory i różne układy wtryskowe - to napisałem wyżej, nie ma jednak wyraźnej zależności pomiędzy wtryskiem a szerokościa kolektora. Ja np mialem KRa na k-jecie oryginalnego z kolektorem 40mm.i jak wytłumaczysz fakt że KR przywieziony z niemcowni w papierach wpisane że KE-jetronic (numer silnika sie zgadzał) miał kolektor ten mniejszy...
A to już zmienia postać rzeczy. Dla mnie stwierdzenie "KR ma na pewno 50mm" to zupełnie co innego niż "50 montowali tylko w KR". Z drugim stwierdzeniem sie zgadzam, z pierwszym zdecydowanie nie. Poza tym poki co nie ma bardziej wiarygodnego źródła niż ETKA i osobiście nie znalazłem tam żadnych błędów. Jedyne co może irytować to brak numerów niektórych części ktore się w ręku trzyma (są za to jakieś inne numery)a poza tym też patrzyłem w ETce i fakt nie pisze nic że 50 tylko do KR-a ale ona ma tyle błędów że szkoda gadać
Ostatnio zmieniony pt sie 22, 2008 08:50 przez bugalon, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Bugalon
Bugalon