Chcę wstawuc turbine do golfa II 1.8 16V GTI DOHC
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Chcę wstawuc turbine do golfa II 1.8 16V GTI DOHC
Witam.
Niedawno kupiłem golfa 2...a raczej duzo to z niego nie zostalo, moze deska rozdzielcza i buda Obecnie ma wstawiony silnik 1.8 GTI DOHC na bezposrednim wtrysku nie mowiac o ogromnej pompie paliwa i innych duperalach. Ma około 150 koni (na hamowni jeszcze ni bylem) ale mysle nad zalozeniu turbiny. Tu pojawia sie moje pytanie skad takowa wytrzasnac czy jest sens montowac to do niego ( bedzie przyrosyt mocy opłacalny i ciekawi dzwiek? W sumie turbine wymienia sie całą z kolektorem ? jak to wygalda bo akurat z tej strony pojecia za duzego nie mam.
Niedawno kupiłem golfa 2...a raczej duzo to z niego nie zostalo, moze deska rozdzielcza i buda Obecnie ma wstawiony silnik 1.8 GTI DOHC na bezposrednim wtrysku nie mowiac o ogromnej pompie paliwa i innych duperalach. Ma około 150 koni (na hamowni jeszcze ni bylem) ale mysle nad zalozeniu turbiny. Tu pojawia sie moje pytanie skad takowa wytrzasnac czy jest sens montowac to do niego ( bedzie przyrosyt mocy opłacalny i ciekawi dzwiek? W sumie turbine wymienia sie całą z kolektorem ? jak to wygalda bo akurat z tej strony pojecia za duzego nie mam.
Ostatnio zmieniony ndz lip 22, 2007 01:30 przez Bilaj84, łącznie zmieniany 1 raz.
- Borys
- V.I.P.
- Auto: VR6T
- Kontakt:
Re: Chcę wstawuc turbine do golfa II 1.8 16V GTI DOHC
na poczatek uzyj opcji szukaj, bo dziesiątki razy opisywalismy co trzeba miec i zrobic by załozcy turbo
jak juz bedziesz cosniecos wiedział z teorii
pytaj o szczególy
jak juz bedziesz cosniecos wiedział z teorii
pytaj o szczególy
www.vrservice.pl
- ygd
- Prezes vwgolf.pl
- Auto: Audi S3
- Silnik: AFN
- Kontakt:
Gdyby to było takie proste, wszyscy byśmy tutaj mieli po 4 turbiny zamontowane
W przypadku 16v, tak mniej więcej to...
- wyspawanie kolektora pod turbo (300?)
- turbina jakaś (1000?)
- zmiana kolektora ssącego, na taki ze scirocco (ze 300-500?)
- odprężenie silnika (?)
- powrót oleju (?)
- tłoki i korby z audi S2 (min. 1200zł)
- wysterowanie całości, powiedzmy DIGIFANT 1 (min 1000zł + program kolejny 1000)
- intercooler z orurowaniem - (800?)
- remont/porting głowizny (pewno z 1500min?)
- zmiana układu wydechowego (2.5" z kwasówki, pewno z 1500zł całość?)
... itp..
W przypadku 16v, tak mniej więcej to...
- wyspawanie kolektora pod turbo (300?)
- turbina jakaś (1000?)
- zmiana kolektora ssącego, na taki ze scirocco (ze 300-500?)
- odprężenie silnika (?)
- powrót oleju (?)
- tłoki i korby z audi S2 (min. 1200zł)
- wysterowanie całości, powiedzmy DIGIFANT 1 (min 1000zł + program kolejny 1000)
- intercooler z orurowaniem - (800?)
- remont/porting głowizny (pewno z 1500min?)
- zmiana układu wydechowego (2.5" z kwasówki, pewno z 1500zł całość?)
... itp..
VW Klub Polska #106
Golf MK4 `99 1.6
Audi S3 8L '01
Golf MK4 `99 1.6
Audi S3 8L '01
no YGD prawdę piszę... sam wydałem ostatnio na DIGI I 1000 zeta... i jeszcze musze COpot wykombinować i listwę dorobić...
jest ...jak masz dużo kasy i kochasz ten silnik ...bo normalnie to lepiej kupić 1.8T i wstawić zamiast tego 16v... chyba że masz go w idealnym stanie ale tu i tak chyba wolałbym wstawić kompresorygd pisze:Moze mi ktos napisac cos wiecej czy jest sens montowac turbo ?
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
widze ze chlopak z wrocławia, wiec ZAPRASZAM DO MNIE W TYGODNIU LUB DZISIAJ NA SPOTA POD MILENIJNY, GODZ 18.30 wyjasnie Tobie wszystko co i jak a nawet pomoge z zestawem..
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
A czy nie jest dobrym rozwiązaniem amputowany kolektor od Audi 2,2T ?? Kolega dwie Kr-ki na takim uturbił i z tego co pamiętam twierdzi że tak jest okey.. Z tego co kojarzę to nie płakał nigdy że nie ma kolektora od Sirocco.. Które rozwiązanie jest lepsze, zapytam z ciekawości, bo na dzień dzisiejszy uturbianie mojej 16v-ki mnie nie interesuje??ygd pisze:Swego czasu były za bezcen, teraz faktycznie ciężki temat, lepiej coś samemu pospawać
Ostatnio zmieniony pn lip 23, 2007 00:08 przez kkk13, łącznie zmieniany 2 razy.