Porting głowicy - Digi 1 16V
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- smokatsu84
- Użytkownik
- Kontakt:
Hej
Od jakiegoś czasu mam założona głowicy po porcie kanałów, od momentu założenia zauważyłem że strasznie telepie mi budą i całym silnikiem. Na początku myślałem że poduchy pod silnikiem były już zużyte więc je wymieniłem (przednia była wyrwana). Okazała się że po wymianie właściwie nie ma poprawy, popuściłem również połączenie kolektora wydechowego z resztą układu bo miałem prawie na sztywno łączniki skręcone ale również nic. Jak telepie tak telepie w przedziale ok 900 obr/min, uspokaja się dopiero od ok 950 obr/min. Digi ma soft "uniwersalny" pod 16V. Czy porting może mieć wpływ na telepanie silnika i budy bez korekty w sofcie ? Może coś innego ?
Pozdrawiam
Od jakiegoś czasu mam założona głowicy po porcie kanałów, od momentu założenia zauważyłem że strasznie telepie mi budą i całym silnikiem. Na początku myślałem że poduchy pod silnikiem były już zużyte więc je wymieniłem (przednia była wyrwana). Okazała się że po wymianie właściwie nie ma poprawy, popuściłem również połączenie kolektora wydechowego z resztą układu bo miałem prawie na sztywno łączniki skręcone ale również nic. Jak telepie tak telepie w przedziale ok 900 obr/min, uspokaja się dopiero od ok 950 obr/min. Digi ma soft "uniwersalny" pod 16V. Czy porting może mieć wpływ na telepanie silnika i budy bez korekty w sofcie ? Może coś innego ?
Pozdrawiam
sadze ze nie bo to tylko powiekszenie i polerowanie kanalu dla leprzego przeplywu ale radzil bym ci sprawdzic rozrzad! swiece i kable aparat zap.
Ostatnio zmieniony pn maja 24, 2010 16:04 przez sieski, łącznie zmieniany 1 raz.
- smokatsu84
- Użytkownik
- Kontakt:
ale teraz to sam już nie wiem, świece mam nowe ale kable i kopułka jeszcze nie, rozrząd hmm, byłem na hamowni po tym zabiegu i wynik nie był zły tzn miałem 154 km przed było 153 km natomiast moment wzrósł 10 nM, gdyby rozrząd był out to wynik byłby niższy tak myślęsieski pisze:sadze ze nie
Kable spryskam dzisiaj wodą delikatnie zobaczy czy świeca
ustawienie rozrządu w tym sprawdzenie naciągu paska rozrządu
mk2 gti 2.0 16Vsc 4Motion viewtopic.php?f=160&t=252428" onclick="window.open(this.href);return false;
Just like It https://www.facebook.com/VW-Golf-Mk2-GT ... 101982262/" onclick="window.open(this.href);return false;
Just like It https://www.facebook.com/VW-Golf-Mk2-GT ... 101982262/" onclick="window.open(this.href);return false;
- smokatsu84
- Użytkownik
- Kontakt:
sieski
W weekend bo będzie trochę czasu więcej, może aura przy okazji się poprawi. Na pewno dam znać w topicu.
[ Dodano: Nie Maj 30, 2010 22:11 ]
sieski pisze:radzil bym ci sprawdzic rozrzad
Rozrząd jest ok znaki się pokrywająRasPL pisze:ustawienie rozrządu
RasPL pisze:sprawdzenie naciągu paska rozrządu
Skoro znaki są ok to chyba nie ma nic do sprawdzania
Nowesieski pisze:swiece
Dzisiaj własnie jestem po sprawdzaniu tj. odpaliłem auto i spryskałem woda kable i wyczekiwałem ma iskry ale nic nie było, także kable chyba można wykluczyćsieski pisze: kable
Wymienię bo te styki nie wyglądają ciekawie i palec równieżsieski pisze:aparat zap
Do sprawdzenia:
- analizator spalin
Domysły:
- głowica zj...ana
- szklanki mogą puszczać ??
- korekta softu
- cewka
Ręce opadają
[ Dodano: Nie Cze 06, 2010 19:08 ]
Sond sprawdzana miernik elegancko oscyluje . Wymieniłem rozdzielacz zapłonu i palec.
Ostatnio zmieniony ndz cze 06, 2010 19:06 przez smokatsu84, łącznie zmieniany 1 raz.
- smokatsu84
- Użytkownik
- Kontakt:
Wymieniłem głowicę na ori i dalej trzęsie
Także wina leży gdzieś indziej . Kable WN ?
Także wina leży gdzieś indziej . Kable WN ?
Witam podłącze się do tematu , u mnie w mkII po zmianie silnika z 8V na 16V zrobiło się dokładnie to samo co u kolegi , przenosi drgania na karoserie . Zapłoni i całą resztę przy silniku mam dobrze ustawioną , kopułka palec i przewody nowe , przednia belka z Passata B4 VR6 ( wiadomo lepsza poduszka pod silnik) tylne poduszki z silnika KR . Przeszukałem i posprawdzałem już wszystko i nic nie znalazłem , może ktoś miał taki przypadek i podzieli się wiedzą jak to poprawić.
-----------o00o----'(_)'----o00o-----------
sprawdzić rozrząd zapłon i paliwo, dopiero później szukać uszkodzeń mechanicznych w poduszkach
ustawienie rozrządu na znaki to jeszcze nie wszystko ważny jest naciąg paska tak na podpowiedź
ustawienie rozrządu na znaki to jeszcze nie wszystko ważny jest naciąg paska tak na podpowiedź
mk2 gti 2.0 16Vsc 4Motion viewtopic.php?f=160&t=252428" onclick="window.open(this.href);return false;