Sonda lambda 2.0 16V 9A, Jakie objawy jej braku?
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
ja mam 2.0 16V ACE ale to praktycznie to samo jak 9a, padła mi sonda, założyłem na próbe z A4 bo miałem pod ręką używke ale auto wchodziło na obortach tylko do 2000obr, później odciąłem kable przy samym kolektorze i jeździłem przez tydzień i nie zauważyłem różnicy w normalnej jeździe miejskiej, na pewno więcej paliła
Ja dosyc sporo jezdzilem bez sondy. Pomiarow nie robilem ale opierajac sie na subiektywnym odczuciu to nie ma różnicy w osiągach. W spalaniu tez wielkiej roznicy nie bylo bo i bez sondy przy b.delikatnej jezdzie w trasie dalo sie schodzic w dolne granice 7l a czasem nawet i pokazywala sie 6 z przodu Różnica kolosalna w emisji spalin- bez sondy są poprostu bardziej toksyczne. Jedyna różnica w osiągach pojawiała się powyżej 5tys obr. wyczuwalna w zasadzie tylko przy Vmax.. bez sondy auto rozpędzało się do 200 i ani km/h więcej. Z sondą bez problemu licznikowe 230.
-
- Forum Master
- Kontakt:
Normalne bo ma max paliwa, w PF tez sonda nie potrzbna a i spalanie nie jest jakies astronomiczne.
Masz problem w Dieslem , potrzebujesz dodatkowych HP? Wiekszego turbo lub mocniejsza pompe/pompowtryski? Zapraszam do "Diesel-tech" Przemyśl. Tel . 531 038 213