1.8 16v regulator ciśnienia paliwa a wymiana na uniwersalny
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- andrze25
- Mały gagatek
Witam mam golfika III Cabrio z silniczkiem 1.8 16V KR z corrado na Digifancie I.
Po ostatnich niemiłych przejściach z wariacjami silnika okazało się że mam walnięty regulator ciśnienia paliwa. cały czas trzyma 4 bary czy to z podłączonym podciśnieniem czy nie. regulacja wogóle prawie nie reaguje (czy na maxa zakręcone czy to odkręcone podnosi się lub spada ciśnienie max 0,2bara) jednym słowem coś mu tam siadło. Problem polega na tym że kupiłem już uniwersalny z manometrem i nie wiem jak podłączyć żeby było dobrze bo chyba mam coś nakombinowane przy dojściu paliwa (robił wcześniejszy właściciel). Instalacja wygląda tak jak na schemacie poniżej. Próbowałem założyć uniwersalny (taki jak poniżej) w miejsce starego ale coś silnik wariuje (tak jakby się ducił,regulacja regulatora mało co daje, bez podłączonego podciśnienia równiej chodzi niż z podłączonym) a i nie pokazuje ciścienia na manometrze. jak zacisne przewód który idzie z regulatora do zbiornika(powrót) to wskazówka coś tam dopiero dyga do góry. Poradźcie jak założyć lub jak przerobić to dojście paliwa żeby to miało ręce i nogi:) znaczy żeny było dobrze.
Po ostatnich niemiłych przejściach z wariacjami silnika okazało się że mam walnięty regulator ciśnienia paliwa. cały czas trzyma 4 bary czy to z podłączonym podciśnieniem czy nie. regulacja wogóle prawie nie reaguje (czy na maxa zakręcone czy to odkręcone podnosi się lub spada ciśnienie max 0,2bara) jednym słowem coś mu tam siadło. Problem polega na tym że kupiłem już uniwersalny z manometrem i nie wiem jak podłączyć żeby było dobrze bo chyba mam coś nakombinowane przy dojściu paliwa (robił wcześniejszy właściciel). Instalacja wygląda tak jak na schemacie poniżej. Próbowałem założyć uniwersalny (taki jak poniżej) w miejsce starego ale coś silnik wariuje (tak jakby się ducił,regulacja regulatora mało co daje, bez podłączonego podciśnienia równiej chodzi niż z podłączonym) a i nie pokazuje ciścienia na manometrze. jak zacisne przewód który idzie z regulatora do zbiornika(powrót) to wskazówka coś tam dopiero dyga do góry. Poradźcie jak założyć lub jak przerobić to dojście paliwa żeby to miało ręce i nogi:) znaczy żeny było dobrze.
widze że wykożystałeś zdjecia z mojego tematu, problem w tym że ta listwa nie była skończona!
jak byś obczaił dalej to byś zobaczył jak to wszystko ma być podłączone. Można zrobić tak jak na Twoim schemacie ale lepiej żeby listwa miała krućce w obu końcach wtedy wiesz że ciśnienie jest w całej listwie takie samo
może troche słąbo widać ale opisze:
zasilanie wchodzi bezpośrednio w listwę jednym krućcem, z drugiego krućca paliwo przelewa sie i wpada w regulator ciśnienia od tyłu (czy jak kto woli w boczną sciankę) potem przechodzi przez regulator i wychodzi centralnym kruccem z regulatora na powrót do zbiornika
jak byś obczaił dalej to byś zobaczył jak to wszystko ma być podłączone. Można zrobić tak jak na Twoim schemacie ale lepiej żeby listwa miała krućce w obu końcach wtedy wiesz że ciśnienie jest w całej listwie takie samo
może troche słąbo widać ale opisze:
zasilanie wchodzi bezpośrednio w listwę jednym krućcem, z drugiego krućca paliwo przelewa sie i wpada w regulator ciśnienia od tyłu (czy jak kto woli w boczną sciankę) potem przechodzi przez regulator i wychodzi centralnym kruccem z regulatora na powrót do zbiornika
BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514
- andrze25
- Mały gagatek
Tak wziełem fotke od ciebie tak tylko dla przykładu. Jesli się gniewasz to sorki. U mnie czego nie napisałem z listwy na końcu wychodzi przewód a na końcu założony jast jakiś czójnik.(pewnie jakiś ciśnienia do ECU) wziełem akurat tą fotkję bo u mnie można praktycznie powiedzieć że na końcu jest zaślepiona tym czujnikiem a reszta jest tak jak na schemacie. Problem polega jeszcze na tym że jeśli z jednej strony podłączony jest regulator przewodem paliwowym pod ciśnieniem a z drógiej na spływ do baku to nie działa manometr:(. Zauważyłem że żeby manometr w uniwersalnym działał to na wejściu i wyjściu w przewodach musi być ciśnienie. Dało by się coś wykombinować żeby to działało wszystko prawidłowo??
- andrze25
- Mały gagatek
kolego mógł byś mi jeszcze rozrysować jak u ciebie wszystko jest podłączone: dopływy, regulator, połączenia z listwą i odpływ. co z czym jest podłączone. A działa u ciebie manometr?? bo masz identyczny regulator.
- andrze25
- Mały gagatek
Po porozumieniu z Marszall-em wszystko jest więc zamykam:)
witam ciekawe,a czy do listwy z 1,8t mozna tez zalozyc ten regulator?mam KR i digi II
- andrze25
- Mały gagatek
myślę że pewnie tak. Skoro masz digi II musisz mieć też listwe na wtryskiweacze a co za tym idzie musi być też jakiś regulator bo coś musi trzymać ciśnienie na listwie. Więc skoro chcesz to tylko trzeba by było wymienić na taki. Tak myśle:)
- andrze25
- Mały gagatek
Podłączyłem wszystko tak jak radził Marszall i wszystko działa idealnie:)
Re: 1.8 16v regulator ciśnienia paliwa a wymiana na uniwers
kolego mógłbyś zarzucic jakas fotką,a najlepiej jakis filmik jak to działaandrze25 pisze:Podłączyłem wszystko tak jak radził Marszall i wszystko działa idealnie:)