golf mk4 problem ze skrzynią automatyczna
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
potrzebuję pomocy w postaci wskazówek w jaki sposób zdiagnozować co się mogło wydarzyć, że się zepsuo
otóż sytuacja ma się tak, że gdy wrzucam w automacie na D jest jakby tylko jeden bieg, skrzynia w ogóle nie przerzuca - przy prędkości 100 km/h obroty wynoszą ok 4000 obr/min
gdy wrzucam na 1, auto rusza tak jak powinno gdy jest pierwszy bieg, natomiast gdy wrzucę 2 skrzynia przerzuca, jednak da się wyczuć że to nie jest 2 bo zmula zamiast ciągnąć dalej gdy przerzucę na 3 nic już się nie dzieje, nie przerzuca i jedzie tak jak na D
wsteczny działa jak powinien
w czym upatrywać usterki? czy wymiana filtra i oleju może w czymś pomóc? czy może od razu przerabiać na manuala?
silnik 1.6 SR 1999r
z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź
otóż sytuacja ma się tak, że gdy wrzucam w automacie na D jest jakby tylko jeden bieg, skrzynia w ogóle nie przerzuca - przy prędkości 100 km/h obroty wynoszą ok 4000 obr/min
gdy wrzucam na 1, auto rusza tak jak powinno gdy jest pierwszy bieg, natomiast gdy wrzucę 2 skrzynia przerzuca, jednak da się wyczuć że to nie jest 2 bo zmula zamiast ciągnąć dalej gdy przerzucę na 3 nic już się nie dzieje, nie przerzuca i jedzie tak jak na D
wsteczny działa jak powinien
w czym upatrywać usterki? czy wymiana filtra i oleju może w czymś pomóc? czy może od razu przerabiać na manuala?
silnik 1.6 SR 1999r
z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź
Próbowałeś odczytać zapisane błędy w sterowniku skrzyni automatycznej Vag-Com'em ? Jeśli nie to od tego zacznij.
Błędy wskazują na wypiętą wtyczkę bo z każdym zaworem jest błąd otwartego obwodu.
czyli co, problem z wiązką skrzyni czy może od razu wymieniac sterownik?
A biegi teraz ma tylko 1 i 3 bo skrzynia weszła w tryb awaryjny.
Zacznij najpierw sprawdzenie od bezpiecznika na pozycji 31 z boku deski rozdzielczej a potem wiązką, wtyczką czy nie wypięta. Wymiana sterownika to tylko w przypadku stwierdzenia 100% jego usterki.
podpowie ktoś jak sprawdzić czy wiązka jest ok?
ewentualnie, czy jeśli założę sterownik skrzyni o innym oznaczeniu, skrzynia powinna chodzić? oznaczenie mojego sterownika to 01M 927 733 GN jednak nie jestem w stanie znaleźć nigdzie sterownika o takim oznaczeniu
ewentualnie, czy jeśli założę sterownik skrzyni o innym oznaczeniu, skrzynia powinna chodzić? oznaczenie mojego sterownika to 01M 927 733 GN jednak nie jestem w stanie znaleźć nigdzie sterownika o takim oznaczeniu