Najtwardsze sprężyny do mk3
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Witam obecnie mam w aucie kit Joma o ile amortyzatory sa ok to sprężyny są do D*&^ . Potrzebuje na nowy sezon wymienic sprężyny. Prosił bym o opinie ludzi którzy mieli już jakiś kontakt z róznymi produktam które sprężyny będą najtwardsze ( mam duze koło ) a gwintu nie chce .
Z góry dzięki za odpowiedz
Z góry dzięki za odpowiedz
MK4 GTI 1.8 20vT - JEST
Mk3 GTI-Edition 1.8 20vT - BYŁO
Mk3 Gti 2.0 8v - BYŁO
Mk3 GL 1.6 8v -BYŁO
Mk3 GTI-Edition 1.8 20vT - BYŁO
Mk3 Gti 2.0 8v - BYŁO
Mk3 GL 1.6 8v -BYŁO
- Ł-u-k-a-s-z
- Gadatliwa bestia
- don vittorio
- rock n roll
Nie licz na konkretne odpowiedzi. Twardość zawiechy to odczucie subjektywne i dla jednego twardo będzie na Eibachu a drugiemu na Koni. Z własnego doświadczenia NAJBARDZIEJ TWARDE będą Koni. Spotkałem się już np z opiniami, że springi które opisuje PROXII, zaliczane są do tych BARDZIEJ MIĘKKICH... Dochodzi jeszcze fakt, o ile chcesz zglebować (im niżej tym sztywnej).
"Jestem nędzarzem, posiadam tylko marzenia. Rozsiałem je u twych stóp.
Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach.”
Gów.o prawda !! Przy kitach długość sprężyny nie ma wpływu na twardość (no chyba że masz chińskie sprężyny cięte z metra), a przy gwincie IM WYŻEJ TYM TWARDZIEJ bo napięcie wstępne sprężyny jest większe!!don vittorio pisze:(im niżej tym sztywnej).
Re: Najtwardsze sprężyny do mk3
dokladnie z tym tez sie zgodze..:VoyteQ:.. pisze:Gów.o prawda !! Przy kitach długość sprężyny nie ma wpływu na twardość (no chyba że masz chińskie sprężyny cięte z metra), a przy gwincie IM WYŻEJ TYM TWARDZIEJ bo napięcie wstępne sprężyny jest większe!!don vittorio pisze:(im niżej tym sztywnej).
Gdy się urodziłem diabeł powiedział: "O k..wa! Konkurencja!"
Mój klekot - Diesel kopci, diesel czadzi - diesel nigdy Cie nie zdradzi
Mój klekot - Diesel kopci, diesel czadzi - diesel nigdy Cie nie zdradzi
Chcesz powiedzieć, że -40 będzie tak samo twarde jak -80? Poważnie mówisz?..:VoyteQ:.. pisze:Przy kitach długość sprężyny nie ma wpływu na twardość (no chyba że masz chińskie sprężyny cięte z metra)
- don vittorio
- rock n roll
Nie mam. Mam Eibacha ProStreet. a o gwincie nie było mowy...:VoyteQ:.. pisze:Gów.o prawda !! Przy kitach długość sprężyny nie ma wpływu na twardość (no chyba że masz chińskie sprężyny cięte z metra), a przy gwincie IM WYŻEJ TYM TWARDZIEJ bo napięcie wstępne sprężyny jest większe!!don vittorio pisze:(im niżej tym sztywnej).
Dobra, dobra, chłopaki LUSS, źle się wyraziłem. Zawias powiniem być - im niżej tym bardziej twardo, chciażby po to aby nie zniszczyć opony. Czy będzie to spowodowane springami czy krótkim skokiem amora to mi to lotto.
nie - mówię, że długość sprężyn nie jest żadnym wyznacznikiem ich twardości bo jedno z drugim ma niewiele wspólnego. Wszystko kwestia konkretnego modelu sprężyny konkretnego producenta - owszem, często jest tak że producent postępuje wg zasady że im krótsza sprężyna to z założenia robi się twardszą ale nie jest to ani jakaś reguła ani tym bardziej wyznacznikD1_PITER pisze:Chcesz powiedzieć, że -40 będzie tak samo twarde jak -80? Poważnie mówisz?
np. w H&R w zestawach "cup kit" w danej serii twardość jest taka sama w -30 jak i -60 (takie porównywałem na takim samym silniku w aucie)
- don vittorio
- rock n roll
Teraz to już nic nie rozumiem . Mówisz o długości pręta z którego jest zrobiona sprężyna czy o wysokości samej sprężyny? To co powiesz o progresach? Tam pręt jest dłuższy niż w porównywalnej sprężynie o tym samym obniżeniu i tam np jest odwrotnie niż w wymienionym przez Ciebie wcześniej gwincie . Później przyznajesz mi racje że i tak większość producentów stosuje taki zabieg - im niżej tym sztywniej...:VoyteQ:.. pisze:nie - mówię, że długość sprężyn nie jest żadnym wyznacznikiem ich twardości bo jedno z drugim ma niewiele wspólnego. Wszystko kwestia konkretnego modelu sprężyny konkretnego producenta - owszem, często jest tak że producent postępuje wg zasady że im krótsza sprężyna to z założenia robi się twardszą ale nie jest to ani jakaś reguła ani tym bardziej wyznacznikD1_PITER pisze:Chcesz powiedzieć, że -40 będzie tak samo twarde jak -80? Poważnie mówisz?
np. w H&R w zestawach "cup kit" w danej serii twardość jest taka sama w -30 jak i -60 (takie porównywałem na takim samym silniku w aucie)
Ale robimy autorowi OT...
mówię o wysokości sprężyny a nie o długości pręta.
I cały czas mówię o jednym i tym samym - że jak postawisz obok siebie 2 sprężyny o różnej wysokości to nie wiadomo która z nich będzie twardsza, bo długość nie jest żadnym wyznacznikiem
I cały czas mówię o jednym i tym samym - że jak postawisz obok siebie 2 sprężyny o różnej wysokości to nie wiadomo która z nich będzie twardsza, bo długość nie jest żadnym wyznacznikiem
- rudy
- Łowca rarytasów :-)
- Kontakt:
z tego co ja rozumiem to z jakiej stali jest zrobiona/hartowana itp. ?..:VoyteQ:.. pisze: jak postawisz obok siebie 2 sprężyny o różnej wysokości to nie wiadomo która z nich będzie twardsza, bo długość nie jest żadnym wyznacznikiem
MK3 Variant ROLLING STONES almost "Yachting" ??
Parę części na sell >>http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/GSsf/<<
Parę części na sell >>http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/GSsf/<<
między innymi, do tego liczba zwojów/odległość między zwojami i średnica drutu z którego jest zrobiona
- Dj Darecki
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
teoretycznie -80 powinno być twardsze od -40 bo ugięcie sprężyny jest mniejsze i auto jest niżej .
Trzeba by zapobiec dobijaniu amora więc raczej sprężyny -80 powinny być twardsze żeby często nie waliło do końca , wtedy wiadomo wysra się amor ......
Ps . amory też mają dużo do twardości
Trzeba by zapobiec dobijaniu amora więc raczej sprężyny -80 powinny być twardsze żeby często nie waliło do końca , wtedy wiadomo wysra się amor ......
Ps . amory też mają dużo do twardości
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=252216][size=142][b][u]>>>VR6 US Mexicanos<<<[/size][/b][/u][/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=122620][size=142][b][u]>>>Black 1.9TD<<<[/size][/b][/u][/url]
[img]http://img4.imageshack.us/img4/148/podpis1.jpg[/img]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=122620][size=142][b][u]>>>Black 1.9TD<<<[/size][/b][/u][/url]
[img]http://img4.imageshack.us/img4/148/podpis1.jpg[/img]