MKIV - Jakie sprężyny ?
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
MKIV - Jakie sprężyny ?
Witam . podepne sie do tematu zeby nie zakladac nowego
czy do golfa iv na felach 17 obnizenie samego tylu sprezynami max -20 ( bo musze kupic amorki + sprezyny nowe ) tak wiec bedzie to wygladalo lepiej niz seria , nie strace i tak slabe komfortu w porownaniu do seri i czy mozna wogole sam tylobnizyc tak nieznacznie ?
jezli ktos moze pomoc to prosze o priv ,
czy do golfa iv na felach 17 obnizenie samego tylu sprezynami max -20 ( bo musze kupic amorki + sprezyny nowe ) tak wiec bedzie to wygladalo lepiej niz seria , nie strace i tak slabe komfortu w porownaniu do seri i czy mozna wogole sam tylobnizyc tak nieznacznie ?
jezli ktos moze pomoc to prosze o priv ,
MKIV - Jakie sprężyny ?
Niedawno stałem się posiadaczem Golfika Mk4 1,4 16V na seryjnym zawiasie i jest dla mnie trochę za miękki... możecie poradzić jakie springi by pasowały żeby go trochę usztywnić ?
- lgruszkos
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
MKIV - Jakie sprężyny ?
w zaleśności jakie masz ko\lalae myślę że -40 i bedzie git
Moje mk4 viewtopic.php?f=89&t=173568" onclick="window.open(this.href);return false;
---------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------
Re: MKIV - Jakie sprężyny ?
anid23, na oko, ze zdjęcia, oceniając wheelgap (dziurę między oponą a błotnikiem) albo po kolorze sprężyn nikt nie powie ci dokładnie jakie jest obniżenie zawieszenia.
także po oznaczeniach i danych katalogowych nie mamy gwarancji że akurat u nas, w naszym autku będzie się zgadzało.
jedyna dobra, obiektywna metoda (niezależna od rozmiaru kół i ciśnienia w oponach) to taki pomiar:
zmierz u siebie z przodu, z tyłu i porównaj z podobnym golfem (najlepiej ten sam silnik, rocznik, wyposażenie...) w którym nie zmieniano fabrycznych springów (różnica = obniżenie zawieszenia).
najlepiej niech ktoś z forumowiczów z fabrycznym zawieszeniem poda ten wymiar i będzie wzorzec do porównań.
dla niektórych "glebomaniaków" ważniejsze jest obniżenie auta czyli odległość progu/hokeja/miski/wahacza od asfaltu.
ale to bez sensu - wystarczy założyć małe kółeczka albo spuścić powietrze z opon i będzie rekord
także po oznaczeniach i danych katalogowych nie mamy gwarancji że akurat u nas, w naszym autku będzie się zgadzało.
jedyna dobra, obiektywna metoda (niezależna od rozmiaru kół i ciśnienia w oponach) to taki pomiar:
zmierz u siebie z przodu, z tyłu i porównaj z podobnym golfem (najlepiej ten sam silnik, rocznik, wyposażenie...) w którym nie zmieniano fabrycznych springów (różnica = obniżenie zawieszenia).
najlepiej niech ktoś z forumowiczów z fabrycznym zawieszeniem poda ten wymiar i będzie wzorzec do porównań.
dla niektórych "glebomaniaków" ważniejsze jest obniżenie auta czyli odległość progu/hokeja/miski/wahacza od asfaltu.
ale to bez sensu - wystarczy założyć małe kółeczka albo spuścić powietrze z opon i będzie rekord
Krzycho, black new beetle 2.0i apk>aqy '99
www.newbeetle.pl
www.newbeetle.pl
Igruszkos, mam takie 15" jak ty miałeś na początku. Coś takiego by pasowało ? http://allegro.pl/sprezyny-hr-golf-iv-k ... 70838.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- lgruszkos
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
musisz sprawsdzić o ile niby obniżają te sprężyny, moje obniżają o -40 przód i -40 tył, Jeśli masz silnik TDI to siądzie podobnie, bo jeśli benzyne to bedzie wygladał jak kolego Goraj z forumdeluks pisze:Igruszkos, mam takie 15" jak ty miałeś na początku. Coś takiego by pasowało ? http://allegro.pl/sprezyny-hr-golf-iv-k ... 70838.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje mk4 viewtopic.php?f=89&t=173568" onclick="window.open(this.href);return false;
- lgruszkos
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
MKIV - Jakie sprężyny ?
uuu to nie siądzie tak samo, bo diesel ma dużo cieższy przód. Musisz szukać typowo sprężyn pod taki rodzaj silnika, albo gwint i wtedy wyregulujesz idealnie
- lgruszkos
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
MKIV - Jakie sprężyny ?
to jeśli tak jest to bedzie oki
- slawek987
- Gadatliwa bestia
- Auto: GOLF SV
- Silnik: DCYA
Witam,
posiadam MKIV 1,9TDI HB (highline). Ostatnio pękła mi tylna sprężyna. Przymierzam się do zakupu nowych sprężyn.
Bardzo proszę o pomoc jakiej marki sprężyn mam szukać? Może ktoś mi podać oryginalny numer OE sprężyn?
Interesuje mnie oryginalna wysokość, nie chcę absolutnie obniżać auta.
Z góry dziękuję za pomoc.
posiadam MKIV 1,9TDI HB (highline). Ostatnio pękła mi tylna sprężyna. Przymierzam się do zakupu nowych sprężyn.
Bardzo proszę o pomoc jakiej marki sprężyn mam szukać? Może ktoś mi podać oryginalny numer OE sprężyn?
Interesuje mnie oryginalna wysokość, nie chcę absolutnie obniżać auta.
Z góry dziękuję za pomoc.