Homologacja zawieszenia

Wszystko na temat modyfikacji zawieszenia - gwinty, zawieszenia sportowe, pneumatyczne itp.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Awatar użytkownika
Ree
Nowicjusz
Nowicjusz

Homologacja zawieszenia

Post autor: Ree » pn maja 24, 2010 11:44

Witam,

Panowie spotkało mnie dziś takie coś. Pojechałem na przegląd i facet do mnie że jak mam zmienione zawieszenie (patrz obniżone) to czy mam do tego homologacje?? bo jak nie to do rzeczoznawcy jechać i on ma wystawić papier że jest wszystko zgodne.... Ok olałem faceta pojechałem na inna stacje a tam tylko kazali wymienić postojówke bo się przepaliła i podbili bez gadania. Ale do czego zmierzam - z ciekawości czy takie coś jak homologacja zawiechy faktycznie istnieje i czy np przy kontroli przez policje nie będzie jakiegos "ALE" ??

Z góry dzięki za wyjaśnienie sprawy.

Awatar użytkownika
pczerniej
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: pczerniej » wt maja 25, 2010 08:51

przy zakupie zawieszenia powinien być TUV i tam wszystko powinno być napisane, zakres obniżenia , dokumantacja techniczna z homologacja itp

Co do policji to zawsze mogą się do czegoś przyczepić w tjuningowych autach, co do obniżania aut w PL to spotkałem się z czymś takim że powinna być przestrzeń między nadkolem a opona , ale czy jest to gdzieś zapisane w papierach t nie wiem ....
Ostatnio zmieniony wt maja 25, 2010 08:54 przez pczerniej, łącznie zmieniany 1 raz.

Capo di tutti capi
Nord-vag.pl
MK1 1.8 20vT

Awatar użytkownika
beetle
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: beetle » śr maja 26, 2010 22:31

no nie wiem czy TÜV w Polsce jest traktowany jako homologacja :hmm:

Krzycho, black new beetle 2.0i apk>aqy '99
www.newbeetle.pl
Obrazek

Awatar użytkownika
MAPET
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: MAPET » sob maja 29, 2010 22:49

tuv to dopuszczenie do ruchu na rynek niemiecki wiec w polsce niekoniecznie musi byc honorwany i znam przypadki ze policja to olewala... np na kierownice sportowe

a z 2 strony jak sei zaklada seryjne amorki to tez nigdy nie dostalem kwitu ze to ma jakis atest...

http://www.mapet-TUNING.com
Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !

Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenia”