Zastanawiałem się czy napisać w dziale problemów z silnikiem, niemniej z uwagi na to, że załączę logi błędów niech zostanie tu.
Mianowicie od pewnego czasu mój Golf robi mi numery z obrotami silnika. Podczas jazdy, szczególnie przy obrotach ok 1800-2200, praca silnika jakby na sekundę ustaje, a zza zegarów słychać cyknięcie. Opisując problem dokładnie obrotościomierz w tym momencie uderza wskazówką o zero, a auto na ułamek sekundy gwałtownie przyhamowuje. Wspomnę dodatkowo, iż często dzieje się to na nierównej drodze (nagłe wertepy, zjazd/podjazd pod ostre wzniesienie), ale zdarza się to też na równych drogach przy wysokiej prędkości (wysoka prędkość to dla mnie 100-130 km/h )
Szczegóły dotyczące pojazdu:
VW Golf 4, 1.4 16v 1J1
rocznik 1998
Dodam, że ostatnio kiedy złapałem się obudowy pracującego silnika, tak radośnie poszarpało mnie prądem, że mi się włosy wyprostowały Zmieniłem zatem natychmiast przewody zapłonowe. Pół roku temu auto przeszło remont: rozrząd, cały wydech, świece i takie tam pierdoły co się robić powinno jak olej, filtr.
Dziś zabieram się za wymianę filtra paliwa, bo coś zaczęło niedawno śmierdzieć w środku benzyną, a przy włączonym zapłonie w okolicach prawego tylnego koła radośnie kapała sobie zupa... Jednak nie sądzę, by miało to związek z obrotami.
Przetrzepałem sieć wzdłuż i wszerz, i podejrzenia padły na sondę lambdę i czujnik wału. Wolałbym wymienić jedno, bo 3 stówy ulicą nie chodzą i ucieszyłoby mnie trafienie w sedno za pierwszym razem
Z góry dziękuję za wszelkie dobre rady, co by Golfa uzdrowić
Wrzucam co mi podpowiedział komputer.
Może trochę słabo, że na końcu, ale miło mi wszystkich serdecznie przywitać, bo mój pierwszy post na forum ^_^4 Faults Found:
00516 - Closed Throttle (Idle) Position Switch (F60)
27-10 - Implausible Signal - Intermittent
17978 - Engine Start Blocked by Immobilizer
P1570 - 35-10 - - - Intermittent
00513 - Engine Speed Sensor (G28)
27-10 - Implausible Signal - Intermittent
00792 - A/C Pressure Switch (F129)
07-10 - Signal to Low - Intermittent