ECU w ABFie, czym się różnią ?
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie komputera w ABFie czym się różnią komputery między sobą, ponieważ ostatnio zauważyłem że mam komputer 037 906 024 BE a kolega ma w Ibizie taki sam komputer ale ma dużo słabsze auto od mojego mk3. Wiem tylko tyle, że różnią się te oba komputery tym, że jeden jest produkowany w Czechach a drugi w Niemczech i jego ma numer 237 pod nazwą producenta a mój ma 304 - taka jest tylko różnica. Nie wiem czy to jest tylko jakaś istotna różnica czy tylko jakieś oznaczenie produkcyjne. Bo numery w sumie są te same.
dolo4321 napisał(a):Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie komputera w ABFie czym się różnią komputery między sobą, ponieważ ostatnio zauważyłem że mam komputer 037 906 024 BE a kolega ma w Ibizie taki sam komputer ale ma dużo słabsze auto od mojego mk3. Wiem tylko tyle, że różnią się te oba komputery tym, że jeden jest produkowany w Czechach a drugi w Niemczech i jego ma numer 237 pod nazwą producenta a mój ma 304 - taka jest tylko różnica. Nie wiem czy to jest tylko jakaś istotna różnica czy tylko jakieś oznaczenie produkcyjne. Bo numery w sumie są te same
koego poczytaj moje tematy ja juz sie o tym troche rozpisywalem.. bo sam bardzo sie tym interesowalem.. tzn tak z tego co ja zdarzylem ustalic to roznia sie te sterownikiponiewaz jedn ma pod nazwa producena nr 5wp4 304 a drogi 5wp4 237.. roznia sie od siebie moca i momentem obrotowym maja inne mampy.. tezn 304 jest zdecydowanie mocniejszym sterownikiem.. wiem to kolego z tad ze na przestrzeni jednego dnia jedzilem raz z chipem komputera 237 a zachwile go zmienilem na ten z komputera 304 roznica obromna.. jeli chcesz sprwdzic ile dokladniemasz mocy to hamowania luknij tez jaki masz kolektro wydechowy ponoc ten bardziej rorowy robi duzo lepsza robote..tak slyszalem moze bzdory niech inni zweryfikuja to co napisalem..
no dzięki kolego, ale jak zmieniłeś ten chip ? musiałaś coś lutować ? masz może zdjęcia jak ona wygląda ? a nie orientujesz się może czy są jeszcze opcje tuningu komputera 304 ?