MKIV po chip tuningu.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
MKIV po chip tuningu.
Ostatnio zmieniony śr lut 03, 2010 14:34 przez Butryn, łącznie zmieniany 1 raz.
Lajtowy programik, z tym że jak na lajtowy to trochę dużo momentu przy 2100rpm na twoim miejscu poprosił bym Tunera o wygładzenie przebiegu momentu i max Nm przy 2300-2500.
Ostatnio zmieniony śr lis 11, 2009 22:03 przez _mumin_, łącznie zmieniany 1 raz.
Tylko każdy mocniejszy setup ma mocniejsze sprzęgłojohnson pisze:to tylko 300Nm, kazdy mocniejszy setup ma przy 2k obr/min kolo 300Nm, ja bym smigal, przynajmniej bedzie fajnie kopalo w plecy i subiektywnie auto bedzie szybsze niz naprawde:) zreszta i tak jest prawie plasko od tych 2k

Te sprzęgła w ATD nie należą do najmocniejszych więc póki jest ori to warto
mu dać trochę pożyć

momentem ile wlezie. Bo sprzęgło jak sprzęgło ale dwumas to szybko może powiedzieć papa.
Nie mieszajcie człowiekowi w głowie.
Niemocny czy "lajtowy" z racji róznic, wcale nie oznacza że auto koniecznie ma jeszcze mega zapasy.
Moment ładnie płasko (z lekką górką, jak to po hamowaniu na lekkiej inercji), na tyle na ile w setce na tym poziomie mocy może się udać.
318Nm (w ATD jak widzę) sprzęgła nie wyslizga. Gdyby miało sprzęgło ślizgać już by się z resztą ślizgało.
Niemal 2200obr, to zakres w którym dwumas już z winy momentu wibrować nie będzie
Max w zakresie 2300-2500 robi się z konieczności a nie wyboru w rzeźbionych mechanicznie autach bądź o wyraźnie słabym sprzęgle. Tu takiej konieczności nie ma, zatem ... po co klientowi zabierać frajdę ?
Ładnie płasko, bez koksu od zera. Maksymalna moc od 3500 do 4200.
Mi tam się podoba.
Niemocny czy "lajtowy" z racji róznic, wcale nie oznacza że auto koniecznie ma jeszcze mega zapasy.
Moment ładnie płasko (z lekką górką, jak to po hamowaniu na lekkiej inercji), na tyle na ile w setce na tym poziomie mocy może się udać.
318Nm (w ATD jak widzę) sprzęgła nie wyslizga. Gdyby miało sprzęgło ślizgać już by się z resztą ślizgało.
Niemal 2200obr, to zakres w którym dwumas już z winy momentu wibrować nie będzie
Max w zakresie 2300-2500 robi się z konieczności a nie wyboru w rzeźbionych mechanicznie autach bądź o wyraźnie słabym sprzęgle. Tu takiej konieczności nie ma, zatem ... po co klientowi zabierać frajdę ?
Ładnie płasko, bez koksu od zera. Maksymalna moc od 3500 do 4200.
Mi tam się podoba.
Ostatnio zmieniony śr lis 11, 2009 22:37 przez goodhope, łącznie zmieniany 5 razy.
-
- Użytkownik
- Auto: Golf MK7.5 Variant
- Silnik: DGTE
Bardzo ciekawy temat, bo silnik ten sam co ja mam. Już na PW rozmawiałem z Butryn, i będę planował podobną modyfikację u siebie. W każdym razie moje modyfikacje mają się opierać o: wywalenie kata, zaślepienie EGR i czyszczenie dolotu (to przydatne będzie choć KM nie dodaje, ale turbinie pomoże pożyć) najważniejsze chce wsadzić fmic od mondeo mk3 (w odpowiednim temacie jest pokazane co i jak). Niestety albo stety sprzęgło i dwumas mam już wymieniony na nowy zestaw LUKa i to zaraz po kupnie auta więc to co chcę osiągnąć musi być bezpieczne zarówno dla silnika jak i dla sprzęgła. Przepraszam za OT kolegę Butryn, mam nadzieję że się nie pogniewa.
- Maciek_Chełm
- Nowicjusz
- Kontakt:
kumpelm ma AHF fabryczny i wogole mi nie odchodzil przed tym jak tuningowalem...nie wiedzialem dlaczego ale po pierwszym wykresie sie okazalo ze moc praktycznie mialem ta sama a moment wyzszy jak AHF. wycisnac to pewnie mozna i duzo tylko pytanie jest czy robisz sam soft czy jeszcze cos innego. ja nie chcialem "dużo" wyciskac bo samochodem smigam raczej spokojnie i chce dalej smigac, chcialem tylko wiecej mocy bo przy wyprzedzaniu troszke czasem brakowalo.Maciek_Chełm pisze:Ciekawe co z mojego AHF sie wycisnie zobaczymy
ja tam wole jak max moment jest trochę wyżej
tak poza tym wygląda ok

tak poza tym wygląda ok
Bilverksted i Trondheim - http://bilhobbyverksted.no/
Varebil til leie i Trondheim - https://varebiltilleje.no/
Varebil til leie i Trondheim - https://varebiltilleje.no/