wydajniejszy dolot w 1.9 TDI
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
valdeeTDI, wlasnie , sprawdzales to czy jest jakis przyrost po tym?
pewnie tylko odczucia?
pewnie tylko odczucia?
Powiem tak, na forum większość twierdzi że nie warto robić niektórych modyfikacji bo nic nie dają np:
1- dolot do puszki filtra, średnica seryjnego wlotu to mniej więcej fi40 do tego żre ciepłe powietrze spod maski, ja mam fi80 doprowadzone z kratki zderzaka
2- kolektor ssący, podobno warto to robić dopiero jak jest wstawiona męska sprężarka
3- dolot do turbo z AHF na ASZ lub jakiś custom też pewnie nie ma sensu
4- wydech przelotowy (wiem że temat o dolotach) nie ma sensu robić bo starcza do ok 180KM
mam to wszystko zrobione i pojedynczo może nie czuć różnicy ale ziarnko do ziarnka i
tym bardziej że kosztowało mnie to:
1-rura 30zł
2-kolektor BMM (bliźniaczy ASZ/ARL) 50zł
3-rura dolotowa plastikowa 50zł
4-wydech wycięcie tłumika i wspawanie rury 40zł (kata dawno nie mam)
co zauważyłem to szybsza reakcja na gaz, nie traci tak gwałtownie mocy mogę dokręcać do 4,4krpm (wcześniej 4,1krpm)
wiadomo że nie można się spodziewać rewelacji jak przy wtryskach turbo i coolerze
można hejtować
1- dolot do puszki filtra, średnica seryjnego wlotu to mniej więcej fi40 do tego żre ciepłe powietrze spod maski, ja mam fi80 doprowadzone z kratki zderzaka
2- kolektor ssący, podobno warto to robić dopiero jak jest wstawiona męska sprężarka
3- dolot do turbo z AHF na ASZ lub jakiś custom też pewnie nie ma sensu
4- wydech przelotowy (wiem że temat o dolotach) nie ma sensu robić bo starcza do ok 180KM
mam to wszystko zrobione i pojedynczo może nie czuć różnicy ale ziarnko do ziarnka i
tym bardziej że kosztowało mnie to:
1-rura 30zł
2-kolektor BMM (bliźniaczy ASZ/ARL) 50zł
3-rura dolotowa plastikowa 50zł
4-wydech wycięcie tłumika i wspawanie rury 40zł (kata dawno nie mam)
co zauważyłem to szybsza reakcja na gaz, nie traci tak gwałtownie mocy mogę dokręcać do 4,4krpm (wcześniej 4,1krpm)
wiadomo że nie można się spodziewać rewelacji jak przy wtryskach turbo i coolerze
można hejtować
-
- Nowicjusz
Jestem tego samego zdania,grosz do grosza a bedzie kokosza,takze takie dodatkowe mody ktore kosztuja grosze zawsze lepiej dolozyc do modzonego motoru
Re: wydajniejszy dolot w 1.9 TDI
Tak ale same z siebie z osobna nic nie dają,najczęściej takie kwiatki wychodzą gdy dwa takie same auta idą na taki sam program a potem jedno wyprzedza drugie.
Powered by www.g-lab.pl stage 1-140KM/320Nm , stage 2-150KM/340Nm ,stage 3-180KM/400Nm ,stage 4-200KM/410Nm
Next step :Volvo S60 D5 185KM/400Nm stage 1 DPF out-210KM/500Nm.
Next step :Volvo S60 D5 185KM/400Nm stage 1 DPF out-210KM/500Nm.
SIEMKA .chce wywalic stozek czy taka obudowa podejdzie i jaki filtr kupic i czy nie zamało powietrza złapie
http://allegro.pl/obudowa-filtra-powiet ... 43550.html" onclick="window.open(this.href);return false; chyba ze macie cos innego do polecenia...najlepiej jakis link podac .
z góry dzieki
http://allegro.pl/obudowa-filtra-powiet ... 43550.html" onclick="window.open(this.href);return false; chyba ze macie cos innego do polecenia...najlepiej jakis link podac .
z góry dzieki
Ostatnio zmieniony ndz wrz 30, 2012 22:52 przez AdrianR32, łącznie zmieniany 1 raz.
AHF ++ 230-awx-GT1749VC-11-fmic,g60-VR6 Siedza graty ale ni hu...a nie wystrojone jeszcze :P
-
- Użytkownik
- Kontakt:
szukaj od ARL lub ASZ np. http://allegro.pl/vw-seat-obudowa-filtr ... 69176.html" onclick="window.open(this.href);return false;
podałem pierwszy lepszy link mozesz znalezc duzo taniej
podałem pierwszy lepszy link mozesz znalezc duzo taniej
ALH+++
wtryski 0.260
pompa 11 ori 107 J
Turbo GTB2260
Mój BOLF ---> viewtopic.php?f=89&t=425728" onclick="window.open(this.href);return false;
wtryski 0.260
pompa 11 ori 107 J
Turbo GTB2260
Mój BOLF ---> viewtopic.php?f=89&t=425728" onclick="window.open(this.href);return false;
Dzieki.....a moze ktos mi powiedziec czy duza roznica jest w wielkosci? I czy wystepuje. Z taka przedluzka(splaszczony lejek)ktory obok akumulatora sie umieszcza i zasysa powietrze z lewej lampy. I jaki filtr do tego tez link prosilbym...
Bo wywalam stozek...chyba ze storzek do obudowy??
Bo wywalam stozek...chyba ze storzek do obudowy??
AHF ++ 230-awx-GT1749VC-11-fmic,g60-VR6 Siedza graty ale ni hu...a nie wystrojone jeszcze :P
- Kaktus_dj
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
czy pociągnięcie dolotu do filtra powietrza od kratek zderzaka nie będzie zbyt szkodliwe?
Wiadomo że na + to że łapie zimne powietrze podczas jazdy ale - może być deszcz czy chlapiące auta z naprzeciwka.
Nie jest to zbyt ryzykowne dla przepływki i turbiny?
Wiadomo że na + to że łapie zimne powietrze podczas jazdy ale - może być deszcz czy chlapiące auta z naprzeciwka.
Nie jest to zbyt ryzykowne dla przepływki i turbiny?
-
- Forum Master
Witam, ja bym nie montował ori lejka, ponieważ jest on z mniejszym przelotem niż jak lejka w ogóle nie zapodamy.
Gdzieś na forum nawet było o wywaleniu tego lejka.
Pozdrawiam.
Gdzieś na forum nawet było o wywaleniu tego lejka.
Pozdrawiam.
Tomek
to jak do obudowy filtra gdzie zamkniete jest dostanie sie powietrze....?? czy jakas rura przynajmniej pociagnac taka f51 lub wieksza ???
-
- Forum Master
Sam sobie ciągnie, albo można rurę też pociągnąć, ale nie na szczelnie, bo tak jak wyżej pisali, wszystko będzie w tej puszcze łącznie z kamieniami.
Tomek