Różnice i sposoby modyfikacji nastawników HDK
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- palio
- _
- Auto: Ford Mondeo MK3
- Silnik: 2.0
- Kontakt:
Szukałem dużo na temat nastawników w sieci ale nic sensownego nie znalazłem. Zakładam temat aby poznać jakie są różnice w nastawnikach bo jak wiadomo jest ich dużo i z różnymi numerami więc coś się za tym kryje.... Jakie są sposoby modyfikacji nastawników.
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: bmw
- Kontakt:
Ja mam zmodzony nastawnik HDK 248. Raczej każdy tuner zachowa taką tajemnice co robi z takimi nastawnikami Tylko wsadzenie takiego nastawnika różnic dużych Ci nie da, właśnie jest tajemnica mało ludzi wie o co chodzi aby własnie było cacy Dla mnie robił kolega byku21 i on wie co i jak robić z takimi nastawnikami
- palio
- _
- Kontakt:
Właśnie mówią, że HDK 248 jest najlepszym nastawnikiem z Reni. Taki mam założony i jest różnica. Nawet jak założysz do ori pompy.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Różnice i sposoby modyfikacji nastawników HDK
No ja mam ori pompę Ale sam nastawnik jak założysz to masz odczucie jak byś wsadził do 1z wtryski 205. Magia jego polega na tym że trzeba go jeszcze lekko przerobić i ustawić
- palio
- _
- Kontakt:
A ja mam ten nastawnik wsadzony razem z pompą 11 - 988 (włożona cała pompa tylko zmieniona fala).
No właśnie chcę się dowiedzieć od czego zacząć, aby móc go odpowiednio przerobić i ustawić bo mam jeszcze jeden taki nastawnik i drugie auto z silnikiem AHU i chcę mu właśnie dać trochę więcej mocy bez ingerencji w soft. Szukam nakierowania.
No właśnie chcę się dowiedzieć od czego zacząć, aby móc go odpowiednio przerobić i ustawić bo mam jeszcze jeden taki nastawnik i drugie auto z silnikiem AHU i chcę mu właśnie dać trochę więcej mocy bez ingerencji w soft. Szukam nakierowania.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Kieruj się do kolegi Byku21 on takie przerabia u mnie masz dowód co dał taki zrobiony nastawnik przez niego
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Przecież nikt Ci nie napisze co i jak robi bo to jest tajemnica i zarobek To przecież tak jak by tuner który robi programy opisał krok po kroku co masz robić
W nastawniku jedyne co to dać wieksze napięcie w sofcie i podpiłować by ramię się wychylało dalej.Na forach już to od dawna stosują w nastawnikach
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
U mnie napięcie jest ori i softu jeszcze nie mam
http://vaglog.rtnet.pl/pskorek90_173663.html" onclick="window.open(this.href);return false; tu masz logi moje
http://vaglog.rtnet.pl/pskorek90_173663.html" onclick="window.open(this.href);return false; tu masz logi moje
Tylko palec można przesunąć i napięcie sie nie zmieni...
co powiecie na temat sprężynek odpychających wirnik w nastawniku i napięciu które pokonuje ich siłę.. mam wrażenie że jest to nijako powiązane ze sobą ale to tylko domysły..
bzdzioch1, efekt będzie taki że silnik będzie szatkował, mocniejsz sprężynki są dlatego żeby zniwelować bezwładność rotora nastawnika, dzięki czemu sterownik nie daje napięcia i stałej wartości i do cylindrów trafiałaby stała dawka, tylko ECU może korygować dawkę dla poszczególnych cylindrów w zależności od zmian prędkości kątowej wału korbowego.
pytanie jeszcze czy taki mod jest "rentowny"... ;p tez przez ciebie sie o tym dowiedzialem i malo info na ten temat, ile sie da ugrac i czego szukac, niby sam nastawnik malo rzezby + regulacja, osobiscie wolal bym pojsc w jakas rozsadna turbineKLICHO pisze:No ja mam ori pompę Ale sam nastawnik jak założysz to masz odczucie jak byś wsadził do 1z wtryski 205. Magia jego polega na tym że trzeba go jeszcze lekko przerobić i ustawić
-Dave
Można zmienić nie tylko napięcie maksymalne ale również minimalne, więcej wtedy wykorzystasz nawet z nastawnika 10mm. Wolne obroty ma na 1500mv , dać np. 1000mv zyskujesz wtedy 500mv w górze...
Golf mk1 AFN gtb3576klnrv 53mm,
Najmocniejszy AFN w Polsce i seryjny na świecie, najmocniejszy vp37 w Polsce
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=548005&p=6522426#p6522426
Najmocniejszy AFN w Polsce i seryjny na świecie, najmocniejszy vp37 w Polsce
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=548005&p=6522426#p6522426