Turbo od ASZ do AXR
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
turbo od ASZ do AXR
Odgrzeję trochę. A czy przy zmianie dmuchawki w AXR na turbo z ASZ lub ARL trzeba dokupowac jakieś przejściówki i inne graty ? Bo z tego co widzę to wlot powietrza do turbiny jest trochę w innym miejscu. Przy takim modzie turbo z ASZ lub ARL + FMIC to i sprzęgło by pasowało zmienic,na jednomasa np. Jaki moment przy tych ~ 160 koniach osiągacie po takich zmianach ?
turbo od ASZ do AXR
potrzebna jest flansza przejściowa - reszta pasuje P&P
coś takiego
ja przy 155KM miałem 337Nm przy zmianie tylko na dmuchawę od ASZ-a do silnika AXR
coś takiego
ja przy 155KM miałem 337Nm przy zmianie tylko na dmuchawę od ASZ-a do silnika AXR
Jeżeli miewasz problemy z kobietami, to miej na uwadze to, że z problemami trzeba się czasem przespać.
PL
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
PL
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
- Paviarotti
- Lord GTI
turbo od ASZ do AXR
KoJ@K -> niekoniecznie musisz zmieniać sprzęgło i dwumasę, możesz zostawić serię, ale max moment będzie dosyć wysoko (2,5-3rpm). Ostatnio widziałem Fabię ATD 196KM/396NM na serii wszystko zależy jak tuner zgra kreski. Oczywiście najlepiej mieć mocniejsze sprzęgło i nie żałować mocy/niutona nawet w dolnych zakresach BTW robisz FMICa? bo przy większej suszarce chyba by już pasowało.
Planujesz wrzucić turbo ARL? ja też się zbieram w AXRze, ale najpierw zrobię EGR OUT+kolektor ARL (graty już są), CAT OUT (niedługo), FMIC (w wakacje) i dopiero jakieś turbo (ARL albo BRD) - ciekawe ile mocy wyjdzie?
Planujesz wrzucić turbo ARL? ja też się zbieram w AXRze, ale najpierw zrobię EGR OUT+kolektor ARL (graty już są), CAT OUT (niedługo), FMIC (w wakacje) i dopiero jakieś turbo (ARL albo BRD) - ciekawe ile mocy wyjdzie?
turbo od ASZ do AXR
jak nie będzie komu podlać paliwa to dużo nie zostanie wyrzeźbione - słyszałem że pompki od AXR-a do 160-170KM dają radęPaviarotti pisze: ciekawe ile mocy wyjdzie?
Jeżeli miewasz problemy z kobietami, to miej na uwadze to, że z problemami trzeba się czasem przespać.
PL
PL
- Paviarotti
- Lord GTI
turbo od ASZ do AXR
No racja, pompki będą ograniczać turbo.
Warto chyba jednak na początek dać FMIC+turbo, a pompki później
Warto chyba jednak na początek dać FMIC+turbo, a pompki później
turbo od ASZ do AXR
to wszystko zależy w jaką moc celujeszPaviarotti pisze:Warto chyba jednak na początek dać FMIC+turbo, a pompki później
u mnie na seryjnych gratach z turbiną od ASZ-a było 155KM i IC dawał radę - najgorzej było w lato jak wrzuciłem dużą prędkość na dłuższym odcinku to wtedy czułem delikatne osłabnięcie - a tak to bez problemu latało
PL
PL
- Paviarotti
- Lord GTI
turbo od ASZ do AXR
Celuje w max moc, którą można uzyskać po zmianie turbo/FMIC/pompek wydechu raczej nie chcę ruszać, tak samo jak głowicy. Zobaczymy, na jesień powinno być turbo i FMIC, a później to się zobaczy
Ogólnie mało jest projektów AXR/ATD, raczej większość swapuje i jedzie na ASZ/ARL
Ogólnie mało jest projektów AXR/ATD, raczej większość swapuje i jedzie na ASZ/ARL
-
- Gadatliwa bestia
turbo od ASZ do AXR
Ja miałem ATD na 190km/400nm latało bezawaryjnie ale za grosze wpadł ASZ więc go wsadziłem. Jak będzie sprzęgło dobre i to na seryjnej sprężarce można dołożyć dużo niutona z dołu. Szukaj pompek AL w dobrym stanie ewentualnie BA jak nie znajdziesz AL. Wydech do 200km może zostać seryjny. PS Paviarotti nie montuj BRD bo nic nie pasuje. Wyjście na wydech do przespawania, redukcja silikonowa na dolot, spływ oleju itd dużo zabawy. Pakuj ARL@BPX to jednakowe sprężarki zrób pod 200km i jeździj.
- Paviarotti
- Lord GTI
turbo od ASZ do AXR
zgredd dziękówa za fachową odpowiedź. O BRD jeszcze nie czytałem, w takim razie wrzuci się ARLa, bo bez sensu tyle rzeźbić.
Teraz mam 312Nm przy 2,5k rpm (280Nm przy 1800) i jeździ już fajnie
Teraz mam 312Nm przy 2,5k rpm (280Nm przy 1800) i jeździ już fajnie
turbo od ASZ do AXR
Kulon, czyli narazie póki co można by było wsadzic samo turbo asz ? A może kiedyś tam na FMICa by się dozbierało. To tylko na trasie przy jechaniu z szybszą prędkością,przez dłuższy czas było odczuwalne to osłabnięcie ? A czy przy mniejszych prędkościach,ale trochę agresywniejszej jeździe też występował ten objaw ? I czy bardzo duży jest ten spadek ? A jak sprzęgło to znosiło ? Miałeś seryjne? Bo podobno seryjne w AXR wytrzymują okolice ~310 - 320 Nm . ?! I jak jest zaciskana ta przejściówla ? Tym bolcem się jakoś zatrzaskuje w turbo czy zakłada się na to jeszcze ta"spinkę"metalową ?
-
- Gadatliwa bestia
turbo od ASZ do AXR
KoJ@K wsadza się przejściówkę i zakłada się na to jeszcze ta"spinkę"metalową. Można wsadzić samo turbo ASZ i zrobić program powinno wyjść dosyć fajnie. Ja miałem na seryjnym sprzęgle 330nm w ATD niestety przebieg 200tys i taki moment który był przesunięty dosyć wysoko bo w okolice 2,5 tys w deszczowe dni sprzęgło potrafiło się u ślizgnąć. Fmic przydaje się w upalne dni. Na twoim miejscu bym nie robił tego, na tym etapie spadek odczujesz po mocnym pałowaniu auta jak temperatura w dolocie będzie duża.