Nowe turbiny z A4 B8 2.0 TDI CR 143 i 170 KM
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Nowe turbiny z A4 B8 2.0 TDI CR 143 i 170 KM
Oto turbina, którą mogę uczciwie polecić do silników 1,9 i 2.0 TDI z dzielonym kolektorem (albo zestaw turbina + kolektor do silników ze zintegrowaną turbiną):
Nazywa się 03L145702E i pochodzi z silnika CR 2.0 TDI 170 KM CAHA (czyli nastepcy BRD) montowanego w A4, A5 i chyba w A6:
Wirnik spreżarki (cześć zimna):
Wylot spalin do wydechu:
Widok wlotu spalin z kolektora:
Zasilanie olejem:
Część zimna:
Główna zmiana względem BRD to wylot spręzonego powietrza:
Teraz to co najważniejsze - pomiędzy turbiną z CR 143 KM a tą ze 170 KM istnieje zasadniacza różnica - wirnik sprężarki (część zimna) ma w środku (na wlocie) 37 mm zamiast 34 mm. Wylot części zimnej to 47 mm dla obu turbin. Wysokość wirnika to 17 mm.
Część gorąca wygląda na taką samą w obu turbinach i wirnik na wlocie ma 43 mm (stąd oznaczenia turbin KKK BV43A lub BV43B). Wylot części zimnej to 38 mm. Wysokość wirnika czesci gorącej to 17 mm.
Wystepuje też w slabszej wersji do 2.0 TDI CR 143 KM i ma oznaczenie 03L145702H:
03L145702H jest nastepcą AWX, 03L145702E jest modelem zastępującym BRD (03G145702H).
Nazywa się 03L145702E i pochodzi z silnika CR 2.0 TDI 170 KM CAHA (czyli nastepcy BRD) montowanego w A4, A5 i chyba w A6:
Wirnik spreżarki (cześć zimna):
Wylot spalin do wydechu:
Widok wlotu spalin z kolektora:
Zasilanie olejem:
Część zimna:
Główna zmiana względem BRD to wylot spręzonego powietrza:
Teraz to co najważniejsze - pomiędzy turbiną z CR 143 KM a tą ze 170 KM istnieje zasadniacza różnica - wirnik sprężarki (część zimna) ma w środku (na wlocie) 37 mm zamiast 34 mm. Wylot części zimnej to 47 mm dla obu turbin. Wysokość wirnika to 17 mm.
Część gorąca wygląda na taką samą w obu turbinach i wirnik na wlocie ma 43 mm (stąd oznaczenia turbin KKK BV43A lub BV43B). Wylot części zimnej to 38 mm. Wysokość wirnika czesci gorącej to 17 mm.
Wystepuje też w slabszej wersji do 2.0 TDI CR 143 KM i ma oznaczenie 03L145702H:
03L145702H jest nastepcą AWX, 03L145702E jest modelem zastępującym BRD (03G145702H).
Ostatnio zmieniony pn paź 11, 2010 14:14 przez jaro4444, łącznie zmieniany 3 razy.
Biegnę siły swe wszystkie biegowi oddając...
Słucham pośród krzyku piękna ciszy poszukując...
Był Leon jest Audi
Był Leon jest Audi
Ładować możesz ile chcesz, a co z tego wyniknie to zobaczysz sam :green_fuck:uysy pisze:I czy "spokojnie polecić" znaczy, że mogę sobie w nią ładować ile chcę?
W dobie deficytu na BRD i zdychających rumuńskich AWX są niezłą opcją zastepczą...
Był Leon jest Audi
Był Leon jest Audi
Widziałeś gdzieś ogloszenie sprzedaży? To po co te głupie pytanie? Aktywista z ORMO czy jak? :green_fuck:uysy pisze:Ale Ty to sprzedajesz czy tak tylko reklamujesz w czynie społecznym?
A rzeczywiście, Kolega między innymi sprzedaje hybrydy...
Ja krzewię ogólną wiedzę na pożytek Kolegów z Forum.
Ostatnio zmieniony sob lut 28, 2009 17:46 przez jaro4444, łącznie zmieniany 2 razy.
Był Leon jest Audi
Był Leon jest Audi
dobra pany, chill out
a jaka ma wydajność ta turbina dla np 4000 rpm ?
oczekuje info np
1.9 TDI - 1,7 Bar
2.0 TDI 16V - 1,6 Bar
http://www.turbointernational.com/produ ... y=11&mid=8
jaro popraw moze linki zeby sie ładowały od razu fotki...
a jaka ma wydajność ta turbina dla np 4000 rpm ?
oczekuje info np
1.9 TDI - 1,7 Bar
2.0 TDI 16V - 1,6 Bar
tu jest troche danych o wirniczkachuysy pisze:a gdzie mapy??
http://www.turbointernational.com/produ ... y=11&mid=8
i włoszka potrafi niewydolić :pblysk777 pisze:Można czasem jakąś suchą niezajechaną włoszkę dopaść,ale to cud..
jaro popraw moze linki zeby sie ładowały od razu fotki...
A masz seryjne VB na kolektor dzielony?sagon pisze:A jaki jest koszt zakupu takiego cacka?.Bo czytałem,że wydajnościowo niewiele odbiega od 1749VB.
Czytałeś o KKK 03G145702H z silnika BRD. Tej turbiny (CR 170) jeszcze nikt w Polsce nie testował w wozie bez DPF.
Wg informacji uzyskanych od jednego z tunerów 03L145702H z silnika 143 KM pompuje w serii 1.4 bara, a 03L145702E ze 170 KM pompuje 1.55 bara z serii.
Ostatnio zmieniony sob lut 28, 2009 17:47 przez jaro4444, łącznie zmieniany 2 razy.
Był Leon jest Audi
Był Leon jest Audi
Już nie chodzi mi tyle o seryjna VB,bo zawsze można zrobić to samo na AWXie,czy jego blizniaku AVFie i ARLu
Pytałem o cenę,bo słyszałem,że są drogie w zakupie,a wydajnościowo niewiele się od siebie różnią,to wszystko.
To wiesz ile taka turbinka kosztuje,a jeżeli tak,to gdzie można je kupić?
Pytałem o cenę,bo słyszałem,że są drogie w zakupie,a wydajnościowo niewiele się od siebie różnią,to wszystko.
To wiesz ile taka turbinka kosztuje,a jeżeli tak,to gdzie można je kupić?
AFN 165,5@380,8
sagon, sek w tym że AWXy raczej ne są zbyt mocne (1,35 Bara w serii na 8V) z uwagi na cienki wałek
ta turbina jest mocniejsza od GT1749VB (ARL) bo w serii dmucha niby tyle samo (1,55) ale silnik 2.0 ma wiekszą pojemność i lepszy flow z uwagi na 4 zawory więc ta turbina BRD stykała do 205-210KM
dla mnie to swiat a ludzie, wystarczająco dla 2.0 TDI daily drivera
ta turbina jest mocniejsza od GT1749VB (ARL) bo w serii dmucha niby tyle samo (1,55) ale silnik 2.0 ma wiekszą pojemność i lepszy flow z uwagi na 4 zawory więc ta turbina BRD stykała do 205-210KM
dla mnie to swiat a ludzie, wystarczająco dla 2.0 TDI daily drivera
Zle mnie zrozumiałeś cowboy.Chodziło mi o hybrydę awx,avf-arl.
To,że na kkk silnik 2.0 16v uzyska większa moc przy takim samym doładowaniu jak na VB jest oczywiste.Tak jak napisałeś.
Ale tutaj chodzi o silniki 1.9 8v.
Taka hybryda styknie praktycznie na tyle samo,na ile to cacko.Praktycznie,bo ponoć kkk dmucha 1.7 bara.
Dlatego interesuje mnie cena takiej turbinki,bo nie wiem,czy w zakupie jest tańsza,czy droższa od załóżmy takiej hybrydy.
Taką modzoną z garetta mozna kupić za 1000-1200.
To,że na kkk silnik 2.0 16v uzyska większa moc przy takim samym doładowaniu jak na VB jest oczywiste.Tak jak napisałeś.
Ale tutaj chodzi o silniki 1.9 8v.
Taka hybryda styknie praktycznie na tyle samo,na ile to cacko.Praktycznie,bo ponoć kkk dmucha 1.7 bara.
Dlatego interesuje mnie cena takiej turbinki,bo nie wiem,czy w zakupie jest tańsza,czy droższa od załóżmy takiej hybrydy.
Taką modzoną z garetta mozna kupić za 1000-1200.
AFN 165,5@380,8