cordoba 1,9TD subiektywny brak mocy ???
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
cordoba 1,9TD subiektywny brak mocy ???
Mój teść niedawno kupił cordobę 1,9 TD - 94r. Mam takie odczucie że jakby brakowało mu mocy.
- silnik dość ładnie zbiera się od 2000 do około 3000 obr./min, ale później jest kicha !!!, na trójce ciężko dojść do 4000 obr./min jedzie jak czołg, ledwo wyciąga 140km/h jadąc samemu a w 5 osób 130 i koniec, posiadałem kiedyś golfa III z takim silnikiem i wydaje mi się że lepiej zbierał się wyciągałem nim nawet 170 km/h, potrafiłem palić gumy,
mam taki prymitywny sposób na sprawdzanie jak sprężarka pmopuje ściskam wąż za turbiną i dodaje dazu wtedy czuc jak wąż twardnieje, w golfie jak pamiętam, subiegtywnie jakby wąż robił się bardziej twardy (widać było jak pęczniał wąż) - w cordobie pecznieje od razu ale po chwili robi się miękki i widać jak zawór upustowy pracuje po przesuwającej się dźwigni (wiem że doładowanie powinno sprawdzać się pod obciążeniem!!! ale nie mam sprzętu do takiego testu)
Jaka może być tego przyczyna ???
- walnięta turbina ?
- zła dawka paliwa ?
- za małe ciśnienie doładowania ?
Pozatym auto chodzi bez zastrzeżeń z odpalaniem nie ma problemu, nie kopci, ma wymienieone wszystkie paski filtry i oleje.
Ja na co dzien jeżdżę astrą 2.0 16 V 136KM może dla tego wydaje mi się troche mułowata ta cordoba .............. ??? POMÓŻCIE
- silnik dość ładnie zbiera się od 2000 do około 3000 obr./min, ale później jest kicha !!!, na trójce ciężko dojść do 4000 obr./min jedzie jak czołg, ledwo wyciąga 140km/h jadąc samemu a w 5 osób 130 i koniec, posiadałem kiedyś golfa III z takim silnikiem i wydaje mi się że lepiej zbierał się wyciągałem nim nawet 170 km/h, potrafiłem palić gumy,
mam taki prymitywny sposób na sprawdzanie jak sprężarka pmopuje ściskam wąż za turbiną i dodaje dazu wtedy czuc jak wąż twardnieje, w golfie jak pamiętam, subiegtywnie jakby wąż robił się bardziej twardy (widać było jak pęczniał wąż) - w cordobie pecznieje od razu ale po chwili robi się miękki i widać jak zawór upustowy pracuje po przesuwającej się dźwigni (wiem że doładowanie powinno sprawdzać się pod obciążeniem!!! ale nie mam sprzętu do takiego testu)
Jaka może być tego przyczyna ???
- walnięta turbina ?
- zła dawka paliwa ?
- za małe ciśnienie doładowania ?
Pozatym auto chodzi bez zastrzeżeń z odpalaniem nie ma problemu, nie kopci, ma wymienieone wszystkie paski filtry i oleje.
Ja na co dzien jeżdżę astrą 2.0 16 V 136KM może dla tego wydaje mi się troche mułowata ta cordoba .............. ??? POMÓŻCIE
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
- bieniek1984
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
moze byc problem z turbo ale generalnie turbo najlepiej ciagnie w zakresie od 2000-3000 obr./min wiec to jest raczej u wszystkich TD tak samo ale jak mowisz ze jest lip ato radze sprawdzic turbo w jakim zakladzie djagnostycznym www.turbo.cdi.pl ja naprawialem tu mozna zadzwonic i sie ich zapytac co moze byc albo zadac pytanie powinni odpisac e-mail
jest Golf 4 ALH + jednomas + 0.260+ gtb2056v + fmic+ chip
jest wsk 125
był Golf 2 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... ieniek1984" onclick="window.open(this.href);return false;
jest wsk 125
był Golf 2 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... ieniek1984" onclick="window.open(this.href);return false;
brak mocy
Mialem podobny problem.Zamontowalem grzybek do LDA od silnika 1,6TD, zamontowałem wskaźnik doładowania, zwiększylem ciśnienie doładowania do 0,8,zwiekszyłem trochę dawkę paliwa i nie ten woz przy przyspieszaniu.
dzięki będę próbował, (czy mogę odkręcić tą śrubkę bez pomiarów ciśnienia ???, jaśli tak to ile mam kręcić czy są to wielkosci rzedu kilku obrotów czy ćwierc, moze pół obrotu ???
Panowie, gdzie jam mogę dostać taki boostpin od 1,6TD ile coś takigo kosztuje, wiem że było kilka rodzajów silnika 1,6TD czy od każdego rodzaju pasuje ???
Panowie, gdzie jam mogę dostać taki boostpin od 1,6TD ile coś takigo kosztuje, wiem że było kilka rodzajów silnika 1,6TD czy od każdego rodzaju pasuje ???
tuning
Kręcenie bez zegara nic nie daje. Musisz sprawdzić najpierw jakie masz ciśnienie. Fabryczne dopuszczalne ciśnienie to 0,86atm choć niektórzypróbują kręcić wiecej. O ten grzybek do LDA pytaj się w warsztatach ktore naprawiają pompy wtryskowe. Za grzybek razem z membramą dałem 30 zł. Jak będziesz zwiększał dawkę paliwa to narazie wkręć 0,5 obrotu i obserwuj. Zegar kupiłem w hurtowni zespołów spawalniczych za 20 zł i ma skale do 2 atm.