Alarm oleju,po remoncie silnika?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

klucha1
Nowicjusz
Nowicjusz

Alarm oleju,po remoncie silnika?

Post autor: klucha1 » czw mar 29, 2007 16:20

Witam!
Jakis czas temu pisalem o problmach z alarmem oleju.zeczywiście silnik do remontu był, jednak po wyianie wszytskiego, alarm włącza się po przekroczeniu 2000 obr. załącza sie dioda i wyje w aucie.czujniki tez nowe, olej new, filtr Heins czy jakoś tak. jak sie doda obrotów na ok 2500 przestaje się włączac. pomocy bo juz nie moge z tym autem.dzięki za pomoc!

Awatar użytkownika
torox
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: torox » czw mar 29, 2007 17:05

mialem ten sam problem zima teraz juz jest ok podpowiedzieli mi ze to wina czujnika na obudowie filtra oleju prawdopodobnie jest on na 1,8bar i jesli jest za wysokie cisnienie to dzieje sie to co opisales sprawdz sam czujnik i instalecje a najlepiej zmierz manometrem jakie jest cisnienie wychodzace na czujnik

vw-torox-vw

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw mar 29, 2007 19:33

Czujniki raczej wykrywają za niskie a nie za wysokie ciśnienie oleju.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

klucha1
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: klucha1 » czw mar 29, 2007 20:10

panowie!
Czujnik który chrzani sprawę jest od wysokiego ciśnienia. włożenie nanometru w jego miejsce pokazuje 1.8 bara(przy 2.0 ksiązkowych). Alarm powinie włączyć się poniżej 1.6bara (taki mam - biały) jednak cśnienie raczej jest. jeden mechanik podejrzewa coś nie tak, gdyż porównał pracę dobrze działającego czujnika do diody połprzewodowej, a ten tak nie pracuje. ale nie wie co jest nie tak. nadnienię że mam 2 czujniki, z 1 jak i 2 robi się to samo, czyli raczej to nie czujnik

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw mar 29, 2007 20:37

Obrazek może to pomoże. To tekścik z serwisówki od dwójki ale widzę że masz silnik od dwójki właśnie. Czujniki to nie żadne diody tylko zwykłe wyłączniki, które rozłączają prąd po przekroczeniu danego ciśnienia, Tyle że wysoko ciśnieniowy powoduje uruchomienie brzęczyka dopiero po przekroczeniu 2000 obrotów. Więc jak czujniki ok to może coś z licznikiem, z sygnałem obrotów ?

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

klucha1
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: klucha1 » czw mar 29, 2007 21:10

jutro zabczę, napisane jest z jesli po zdjęci kabla z czujnika będzie wył dalej na 2000 obr to czujnik, a jesli nie?nie wiem co zrobic dalej, mam wątpliwości bo to juz drugi czujnik i pech byłby jakby były obydwa zepsute.ale wole to 100 razy bardziej niż grzebanie w elektryce.czujniki mają zakres :
1> 1.6 do 2.0 bara (biały)
2>1.6 bara +- 0.2 bara(tez biały)
tak jest na nich napisane.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”