Jakie parametry i jak ustawic kat wtrysku VAGem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jakie parametry i jak ustawic kat wtrysku VAGem
panowie mam pytanie niedawno gośc mi wymieniał rozrząd i wartało by ustawic kąt wtrysków
jakie powinny byc parametry i jak to zrobic ma koleś vaga ale nie wie jak sie za to zabrać żeby nic nie popsuć coś musi być nie tak bo jak zimny to pali od strzała a jak rozgrzany to trza pochełtać może ktoś zna speca co by mi to zrobił z okolic sandomierza albo ostrowca świętokrzyskiego i ile to mniej więcej kosztuje
jakie powinny byc parametry i jak to zrobic ma koleś vaga ale nie wie jak sie za to zabrać żeby nic nie popsuć coś musi być nie tak bo jak zimny to pali od strzała a jak rozgrzany to trza pochełtać może ktoś zna speca co by mi to zrobił z okolic sandomierza albo ostrowca świętokrzyskiego i ile to mniej więcej kosztuje
Ostatnio zmieniony pt mar 30, 2007 22:55 przez jark26, łącznie zmieniany 1 raz.
troche pogrzebałem w stercie postów i załączam link może komuś sie przyda są tam tabele aut
http://www.dieselschrauber.de/Solldaten_Main.html
http://www.dieselschrauber.de/Solldaten_Main.html
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
tego nie robi sie na vagu - trzeba pogrzebac w programie-jakbys był na terenie dolnego slaska to odezwij sie - mam mozliwośc tego skorygowania ->privjark26 pisze:dzięki ale kto może mi to zrobić bo aso to za duży koszt dobrze by było z woj świętokrzyskiego kumpel ma vaga i czy te mapy jest łatwo zmienić i jak może jest jakaś instrukcja
dzięki
www.vagtune.pl tel. 502730289
Odgrzebuje temat, po podpięciu vaga wyskakuje mi taki bład którego nie idzie skasować:
pozycja 2 z tego co wyczytałem na forum powinna się zawierać miedzy 45-52
rozrząd - wał z wałkiem rozrządu dziś sprawdziłem i jest ok zostaje więc korekta kąta na pompie. I teraz pytanie do osób które to robiły - po popuszczeniu tych 3 śrub i załozeniu klucza na dużą nakrętke w którym kierunku w moim przypadku mam przesunąć klucz lewo/prawo aby zbliżyć się do prawidłowej wartości kąta.
I na koniec jeszcze jedno pytanie - co jeśli skonczy się zakres regulacji na tych eliptycznych otworach a kąt dalej nie będzie odpowiedni?
----------------
Dziś pomęczyłem się troche z ustawieniem właściwego kąta - mały opis:
- przed popuszczeniem tych 3 śrub (klucz13) sprawdzamy dokładnie ich położenie (najlepiej po tej szczelinie zaznaczonej na zielono)
- po popuszczeniu śrub zakładamy klucz22 na centralną nakrętke i bardzo bardzo delikatnie przestawimy w odpowiednim kierunku (w moim przypadku przestawienie z 136 na 52 rozmiar szczeliny zmienił się ok 0.5mm
- i teraz kierunki - kręcąc kluczem w lewo wartości kąta się zmniejszają, kręcąc w prawo zwiększaj się.
17656 - Injection Start Regulation: Control Deviation
P1248 - 35-10 - - - Intermittent
pozycja 2 z tego co wyczytałem na forum powinna się zawierać miedzy 45-52
rozrząd - wał z wałkiem rozrządu dziś sprawdziłem i jest ok zostaje więc korekta kąta na pompie. I teraz pytanie do osób które to robiły - po popuszczeniu tych 3 śrub i załozeniu klucza na dużą nakrętke w którym kierunku w moim przypadku mam przesunąć klucz lewo/prawo aby zbliżyć się do prawidłowej wartości kąta.
I na koniec jeszcze jedno pytanie - co jeśli skonczy się zakres regulacji na tych eliptycznych otworach a kąt dalej nie będzie odpowiedni?
----------------
Dziś pomęczyłem się troche z ustawieniem właściwego kąta - mały opis:
- przed popuszczeniem tych 3 śrub (klucz13) sprawdzamy dokładnie ich położenie (najlepiej po tej szczelinie zaznaczonej na zielono)
- po popuszczeniu śrub zakładamy klucz22 na centralną nakrętke i bardzo bardzo delikatnie przestawimy w odpowiednim kierunku (w moim przypadku przestawienie z 136 na 52 rozmiar szczeliny zmienił się ok 0.5mm
- i teraz kierunki - kręcąc kluczem w lewo wartości kąta się zmniejszają, kręcąc w prawo zwiększaj się.
Ostatnio zmieniony sob lis 03, 2007 21:49 przez korfanty, łącznie zmieniany 2 razy.
Korfanty a jak obracałeś kołem pompy o te 0,5mm to należy rozumieć że obracałeś całym rozrządem no bo na tym kole jest przecież pasek rozrządu. Napisz czy dobrze rozumiem bo chcę się za to wziąć ale nie chciałbym czegoś pogorszyć przez moją niewiedzę. Dodam tylko że obecnie kąt wtrysku u mnie to 79 i na wykresie Vag punkt jest minimalnie poza polem tolerancji (wtrysk jest lekko opóźniony). Nie wiem czy jest konieczność ustawiania ale jeżeli nie byłoby to trudne to bym spróbował.
Nie koło stoi w miejscu po poluzowaniu tych 3 śrub, jak będziesz robił to zanim popuścisz wszystkie wykręć jedną całkiem bez popuszczania pozostałych, i zobacz jak jest zakończona - na forum jest gdzieś opisane że stary typ śrub trzeba zastąpić nowym bo się lubiły popuszczać - już nie pamiętam dokładnie ale jak są zakończone stożkiem to trzeba je wymienić na płaskie (niech mnie ktoś poprawi jeśli jest odwrotnie)Tyfus500 pisze:Korfanty a jak obracałeś kołem pompy o te 0,5mm to należy rozumieć że obracałeś całym rozrządem no bo na tym kole jest przecież pasek rozrządu. Napisz czy dobrze rozumiem bo chcę się za to wziąć ale nie chciałbym czegoś pogorszyć przez moją niewiedzę. Dodam tylko że obecnie kąt wtrysku u mnie to 79 i na wykresie Vag punkt jest minimalnie poza polem tolerancji (wtrysk jest lekko opóźniony). Nie wiem czy jest konieczność ustawiania ale jeżeli nie byłoby to trudne to bym spróbował.