Zegary z MK IV do MK III - mini FAQ - uzupełnienie

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Awatar użytkownika
Gobo90
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: Gobo90 » pn mar 26, 2007 21:46

greg pisze:bigozz, skund wziać pleksę :(
ja kupiłem w OBI :d oryginalnie było to okienko do drzwi łazienkowych.. :P koszt około 11zł..
Co do montażu planuje przylutować oryginalne kołeczki te mocujące od mk3 już mierzyłem i jest ok i jakoś to będzie :D

greg

Post autor: greg » pn mar 26, 2007 21:55

i jeszcze jedno - jak głęboko trzeba skrócić te zegary?

Awatar użytkownika
Gobo90
Kontakt:

Post autor: Gobo90 » pn mar 26, 2007 22:14

greg, ja skróciłem tyle ile sie dało maks bo mailem popękana obudowę i skróciłem tyle żeby wyglądało ok i żeby wskazówki chodziły ok tj nie obcierały :P

greg

Post autor: greg » pn mar 26, 2007 22:22

a czemu nie wykorzystałeś starej szybki - ja starą oderwałem bez żadnych strat

Awatar użytkownika
Gobo90
Kontakt:

Post autor: Gobo90 » pn mar 26, 2007 22:32

greg, bo była połamana jak kopiłem ... zobacz foty z tego tematu kilka stron wcześniej... kopiłem licznik z ostro rozwalonego mk4.. balem sie ze sie uszkodził ale na szczęście płytka nawet nie draśnięta ... i działa ok i obudowę przerobiłem i wygląda jak nowy :D

Awatar użytkownika
bigozz
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: bigozz » wt mar 27, 2007 07:47

Już wszystkim tłumaczę!
Podciąć najlepiej tak głęboko jak się da ale nie przesadzać żeby wskazówki nie dotykały nowej pleksy :)
Nie radzę wykorzystywać oryginalnej gdyż jest ona wyprofilowana po łuku i raczej nie widzę szans docięcia obudowy pod ten kształt (zresztą i tak jak dotniecie to okaże się że pleksa oryginalna jest teraz za duża). Docinać należy dlatego, że skos w mk IV jest dokładnie odwrotny do skosu szybki w mkIII dlatego po montażu bez ingerencji w obudowę i maskownicę otrzymamy mega dziurę.
Miłego dłubania i pozdrawiam.

VW w sercu
na co dzień MB W210 3.2 CDI
od święta MB W123
doszedł Golf mk2 USA

Awatar użytkownika
Gobo90
Kontakt:

Post autor: Gobo90 » wt mar 27, 2007 09:38

Mam jeszcze jedno pytanie w sprawie gaszenia choinki do tej pory zrobiłem to:
- Abs podłączyłem do masy
- Poduchy do masy
- kluczyk otoczony autkiem (chyba immo) Zasłoniłem diode
została mi jeszcze jedna dioda chyba to anty poślizg ? co z tym zrobić ?? mam opis po niemiecku ale nic nie rozumiem...

Wenn ihr das Kombiinstrument anschließt, wird auch das Symbol der Antischlupfregelung (Grün/14) aufleuchten, da es im Golf 3 keine Benutzung dafür gibt, legen wir es auf Masse, ihr könnt es auch für ein Signal eurer Wahl nutzen, das hübsche Symbol reagiert auf ein einfaches 12V Signal.

Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: cowboy » wt mar 27, 2007 12:55

cowboy pisze:aby pozbyć się choinki należy piny we wtyczkach zegarów MK4 zmostować do masy czyli-

Wtyczka niebieska:

pin 6 - AIRBAG

pin 19 - ABS

pin 31 - PASY

Wtyczka zielona:

pin 14 - ANTYPOŚLIZG

greg

Post autor: greg » wt mar 27, 2007 13:15

Gobo90 pisze:Wenn ihr das Kombiinstrument anschließt, wird auch das Symbol der Antischlupfregelung (Grün/14) aufleuchten, da es im Golf 3 keine Benutzung dafür gibt, legen wir es auf Masse, ihr könnt es auch für ein Signal eurer Wahl nutzen, das hübsche Symbol reagiert auf ein einfaches 12V Signal.
keśli świeci ci się kontrolka antypoślizgu a golf 3 nie ma takiego systemu należy podpiąć PIN14 do masy

Awatar użytkownika
maro
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: maro » wt mar 27, 2007 14:59

Witam. Panowie pomozcie bo chyba musze nowy licznik kupic, do mojego mk3 wsadzilem licznik z mk4, jest zaraz na pierwszej stronie tematu, dzisiaj sobie lece ok 140 i nagle wskazowka w dol i stoi na zero, dziala obrotek, wskaznik temperatury i wszystkie kontrolki, nie liczy kilometrow a wskaznik paliwa lata na zakretach z rezerwy na maks, myslalem ze to impulsator ale nie podoba mi sie ten wskaznik paliwa, co to moze byc?? Odlaczylem juz aku zeby reset zrobic i nic nie dalo

Żeby mi sie chciało tak jak mi sie nie chce !!!
Projekt swap 1.4 ABD na 1.8 ABS http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=59966

Awatar użytkownika
Gobo90
Kontakt:

Post autor: Gobo90 » wt mar 27, 2007 15:12

maro, może w przejściówce ci sie jakiś kabel urwał ?? posprawdzaj..

Awatar użytkownika
maro
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: maro » wt mar 27, 2007 15:36

No to jest mysl zobacze, bo cos mi sie nie chce wierzyc zeby licznik po 40 000 km sie zepsul :bigok:

Żeby mi sie chciało tak jak mi sie nie chce !!!
Projekt swap 1.4 ABD na 1.8 ABS http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=59966

Awatar użytkownika
bigozz
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: bigozz » wt mar 27, 2007 20:11

cowboy pisze:aby pozbyć się choinki należy piny we wtyczkach zegarów MK4 zmostować do masy czyli-

Wtyczka niebieska:

pin 6 - AIRBAG

pin 19 - ABS

pin 31 - PASY

Wtyczka zielona:

pin 14 - ANTYPOŚLIZG
Panowie dajcie spokój z tą masą. Bo niedługo będziecie mieli setki przewodów podłączonych do masy.
Jeżeli podłączyliście przewód K do gniazda diagnostycznego i przy pomocy kodowania możecie pogasić kontrolki od antypoślizgu, pasów, okładzin czy płynu do spryskiwaczy.
AIRBAG iABS trzeba do masy ale pozostałe można załatwić kodowanie TACHO. Zapisujemy kodowanie a potem zmieniamy i patrzymy co siedzieje. Bez obaw nic nie popsujecie. Zostawić tylko 3 i ostanią cyfrę gdyż 3 odpowiada za język a ostatnia za skrzynię biegów.
maro, sprawdź masy czy ci się nie odlutowała jakaś. A kontrolki palą czy nie ma żadnego odzewu z tacho ??
Pozdrawiam.

[ Dodano: Wto Mar 27, 2007 20:22 ]
maro, Sorki nie doczytałem kontrolki i wszystko pozostałe działa :) ok. Sprawdź przewód od impulsatora do tacho sprawdź jego połączenie w przejściówce. I posprawdzaj resztę coś w przejściówce może być nie tak. Jak masz VAGA to podepnij i podłącz się z ECU i sprawdź w kanałach wartości mierzonych czy w trakcie jazdy ppokazuje ci prędkość (na vagu oczywiście). Będziesz wiedział czy impulsator bangla. Pozdro.

VW w sercu
na co dzień MB W210 3.2 CDI
od święta MB W123
doszedł Golf mk2 USA

Awatar użytkownika
Gobo90
Kontakt:

Post autor: Gobo90 » śr kwie 04, 2007 20:01

Witajcie licznik założony i działa mam aby problem z mfa bo kompletnie nie wiem jak i gdzie podłączyć info o spalaniu i manetki... :( POMOCY!!!!
Oto kilka fotek z prac...

Tu nowe manetki z mfa :D
Obrazek

Wiązka :D
Obrazek

Stary licznik
Obrazek

Nowe mocowanie ze starego licznika w nowym :D
Obrazek

Tak to wygląda w aucie na żywo wygląda trochę lepiej :P
Obrazek

efekt w nocy...