Bicie kola pasowego - prosba o diagnoze
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Bicie kola pasowego - prosba o diagnoze
Witam,
Wiele postow czytalem ana ten temat i juz sam nie wiem co myslec. Czy jesli widoczne jest bicie kola pasowego napedzajacego alternator i tego drugiego do wspomagania to jest to jednoznaczne z biciem kola rowkowego napedzajacego rozrzad?? Pytam bo juz 2 mechaniorow stwierdzilo, ze tamto kolo powinno byc ok a tylko zewnetrzne jest do bani. Logicznie myslca to nie wiem czy jest to mozzliwe... Rozmumie, ze jesli bicie byloby na kole napedzajacym alternator a nie byloby bicia na kole do wspomagania to jest uszkodzony tlumik drgan skretnych (wyrobiona ta guma).
Moze ktos sie wypowie bo nie wiem czy juz brac sie zawymiane kola rowkowego na wale czy ono bedzie ok?
Wiele postow czytalem ana ten temat i juz sam nie wiem co myslec. Czy jesli widoczne jest bicie kola pasowego napedzajacego alternator i tego drugiego do wspomagania to jest to jednoznaczne z biciem kola rowkowego napedzajacego rozrzad?? Pytam bo juz 2 mechaniorow stwierdzilo, ze tamto kolo powinno byc ok a tylko zewnetrzne jest do bani. Logicznie myslca to nie wiem czy jest to mozzliwe... Rozmumie, ze jesli bicie byloby na kole napedzajacym alternator a nie byloby bicia na kole do wspomagania to jest uszkodzony tlumik drgan skretnych (wyrobiona ta guma).
Moze ktos sie wypowie bo nie wiem czy juz brac sie zawymiane kola rowkowego na wale czy ono bedzie ok?
Ostatnio zmieniony wt kwie 03, 2007 18:34 przez robak7, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Rafał
Rafał
To sam nie wiem- czy bije Ci te dolne duże koło pasowe ???? czy inne te od alternatora lub wspomagania???? Bo jeżeli te dolne to zazwyczaj w 99% trzeba rozebrać rozrząd wymienić małe koło zębate wraz ze śrubą, a jeżeli trzeba bedzie to spalnowac powierzchnię wału specjalnym przyrządem lub napawac wał na wymiary wału TDI lub wymiana wału od TDI. Nie ma po co wymieniać kołą z tłumikiem drgań psełdo mechaniorzy zawsze sie za to biorą a jak jakiś mechanior zna bolączki tych silników będzie wiedział od razu w czym rzecz.
Pamiętaj koło z tłumikiem drgań kosztuje od 450zł w zwyz zależy jakiej marki kupisz wiec za szybko nie wyadwaj pieniędzy.
Pamiętaj koło z tłumikiem drgań kosztuje od 450zł w zwyz zależy jakiej marki kupisz wiec za szybko nie wyadwaj pieniędzy.
Bicie maja te dwa dolne kola: 1)napedzjace alternator i pompe 2)napedzajace wspomaganie.PinkFloyd pisze:To sam nie wiem- czy bije Ci te dolne duże koło pasowe ???? czy inne te od alternatora lub wspomagania????
Wymienialem niedawno pasek rozrzadu i jak patrzylem na obracajace sie kolo rowkowe po zapaleniu silnika to nie widzialem bicia na nim. Zapalilem bez przykreconego tlumika drgan. Moglo nie byc widoczne golym okiem bicie na tym malym kole a jednoczesnie kwalifikuje sie ono do wymiany?
Pozdrawiam,
Rafał
Rafał
-
- Ma gadane
Jeżeli wachania mają oba koła to radze sprawdzić. gdyby było tylko na większym kole od paska wieloklinowego alternatora to może być uszkodzony tłumik drgań skrętnych ale jeżeli wacha się kółko od wspomagania to trzeba sprawdzić .kółko to jest dokręcone 4 śróbami razem z tym większym bezpośrednio do koła zębatego rozrządu i jeżeli się kiwa to znaczy że albo jest żle ułożone na kole zębatym (coś mogło podlecieć przy montarzu albo koło zębate ma luz n aczopie wału korbowego a to grozi poważnym uszkodzeniem silnika
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Wlasnie tez tak samo mysle. Jednak fakt odprowadzania natychmiastowego do mechanika jest troche przesadzony, poniwaz to nie jest "dolegliwosc" z dnia na dzien. Fakt natomiast, ktory jest chyba jeden to koniecznosc wymiany kola rowkowego paska rozrzadu. Czytalem juz troche o tym i jednego czego nie wiem to jaki klej trzeba zastosowac do sruby mocujacej kolo zebate?grinio pisze:Witam
Jeżeli koło od wspomagania (to mniejsze) ma bicie to kółko zębate od rozrządu jest uszkodzone lub czop wału.
W piatek sie wezme za to i zdam relacje jakie beda efekty
Pozdrawiam,
Rafał
Rafał
Na koło zębate nie daje się kleju tylko na śrube centralną którą to kolo jest dokręcane z siłą 90Nm. Nowa śruba ma już na gwincie naniesiny specjalny klej który nie pozwala się jej wykręcac. A co do tego czy odrazu z tym robić czy się nie śpieszyć to indywidualna decyzja. Wiedząc o takiej awarii i o tym że w każdej chwili może dojść do zerwania klina a co sie z tym wiąże do przestawienia paska, uszkodzenia : Tłoków, korbowodów, zaworów a w najgorszym wypadku również wału korbowego to życze stalowych nerwów
Pozdrawiam
A tak na przyszłość jeżeli wymieniacie pasek rozrządu lub ktoś wam wymienia to nie odkręcajcie tej śruby. Pasek można wymienić bez ruszania tego koła.
Pozdrawiam
A tak na przyszłość jeżeli wymieniacie pasek rozrządu lub ktoś wam wymienia to nie odkręcajcie tej śruby. Pasek można wymienić bez ruszania tego koła.
Jasne-mialem na mysli srube:)grinio pisze:Na koło zębate nie daje się kleju tylko na śrube centralną którą to kolo jest dokręcane z siłą 90Nm.
Czyli mam rozumiec, ze nie musze oddzielnie kupowac samego kleju?grinio pisze:Nowa śruba ma już na gwincie naniesiny specjalny klej który nie pozwala się jej wykręcac.
Jest jakies ryzyko, owszem.... Juz jakis czas z tym dziala wiec moze wytrzyma te kilka dni.grinio pisze:A co do tego czy odrazu z tym robić czy się nie śpieszyć to indywidualna decyzja. Wiedząc o takiej awarii i o tym że w każdej chwili może dojść do zerwania klina a co sie z tym wiąże do przestawienia paska, uszkodzenia : Tłoków, korbowodów, zaworów a w najgorszym wypadku również wału korbowego to życze stalowych nerwów
Pozdrawiam
Jasna sprawa, ze mozna (nawet trzeba) wymieniac pasek bez odkrecania sruby.grinio pisze:A tak na przyszłość jeżeli wymieniacie pasek rozrządu lub ktoś wam wymienia to nie odkręcajcie tej śruby. Pasek można wymienić bez ruszania tego koła.
[ Dodano: Sro Kwi 04, 2007 12:07 ]
Wlasnie bylem w sklepie motoryzacyjnym i na razie kupilem srube (8zl). Fakt, ze jest jakby pomalowana i jest cos na niej naniesione. Teraz sie zastanawiam czy kupowac dodatkowy klej, czy nie. Sa jakies 2 rodzaje, tzn.: 1)do odkrecenia sruby z takim klejem konieczne jest podgrzanie panikiem 2)nie trzeba do odkrecania podgrzewac palnikiem.
Kolo natomiast kosztuje 78zl I teraz tez nie wiem czy kupowac go czy wymienic sama srube?? Czy moze byc wyrobiony ten klin na kole??
Pozdrawiam,
Rafał
Rafał
- twardy
- Forum Master
- Kontakt:
PinkFloyd pisze:Pamiętaj koło z tłumikiem drgań kosztuje od 450zł w zwyz zależy jakiej marki kupisz wiec za szybko nie wyadwaj pieniędzy.
Dokładnie , sam prawie kupiłem koło w sklepie a nic by to nie dało.
robak7 pisze:Dodano: Sro Kwi 04, 2007 12:07 ]
Wlasnie bylem w sklepie motoryzacyjnym i na razie kupilem srube (8zl). Fakt, ze jest jakby pomalowana i jest cos na niej naniesione. Teraz sie zastanawiam czy kupowac dodatkowy klej, czy nie. Sa jakies 2 rodzaje, tzn.: 1)do odkrecenia sruby z takim klejem konieczne jest podgrzanie panikiem 2)nie trzeba do odkrecania podgrzewac palnikiem.
Kolo natomiast kosztuje 78zl I teraz tez nie wiem czy kupowac go czy wymienic sama srube?? Czy moze byc wyrobiony ten klin na kole??
Ja kupiłem śrube bez kleju , klej uzyłem loctait (jakoś tak się pisze)
Jesli juz kupujesz to kup z tym klejem do którego nie trzeba używać palnika.
A co do kupna koła to się wstrzymaj , u mnie np, poszedł klin na wale a koło było idealne . Wiem że to dziwne bo powinno być odwrotnie ale tak było. Ja sie pośpieszyłem i kupiłem koło wcześniej . Skończyło sie wymiana wałka , a dopiero niedawno dowiedziałem sie że jest przyrząd do planowania czoła wałka bez wyciagania . Jak będziesz wymieniał koło zebate to może wymienic simering na wale ,
będziesz miał pewność że nie zacznie ciec i całą operacje trzeba by powtórzyć. Powodzenia.
Kolo juz kupilem-firmy SWAG. Umowilem sie z gosciem, ze jak nie bede musial wymienic to oddam, wiec to nie problem. Jeszcze kwestia kleju. W intercarsie chca 39zl za loctote 234 (podobno ma byc taki).twardy pisze:A co do kupna koła to się wstrzymaj , u mnie np, poszedł klin na wale a koło było idealne .
A wiesz jak to wyglada albo jak sie dokladnie nazywa?twardy pisze:...jest przyrząd do planowania czoła wałka bez wyciagania.
T w takim razie na to kolo jest nakladany simering?? Zanczy czy wchodzi w simering??twardy pisze:Jak będziesz wymieniał koło zebate to może wymienic simering na wale ,
będziesz miał pewność że nie zacznie ciec i całą operacje trzeba by powtórzyć.
Zreszta zaraz sprawdze w ETCE jak to jest.
Pozdrawiam,
Rafał
Rafał