Centralny w mkIII
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Centralny w mkIII
Witam, mam pytanko: mój centralny po zamknięciu drzwi miał jakieś 10 sek przerwy, a potem tak jakby jeszcze raz domykał wszystkie zamki, czy to domykanie to coś ważnego bo jak mi kolo zakładał alarm to zawiesiła się pompa od centralnego więc przelutował w niej scalaka od jakiejś innej i po tym zabiegu to domykanie już się nie uruchamia. Jeśli to było ważne to jak można zrobić aby było tak jak wcześniej?
AUTODOMYKANIE - PROBLEM
Witam,
Mam oryginal Centralny w MK3. Wcześniej działało domykanie z pilota. Od jakiegoś czasu z pilota działa centralny a nie działa autodomykanie. Z kluczyka (od strony kierowcy) działa autodomykanie jak dłużej przytrzymam przekręcony.
Co mogło się stać??
Gdzie najpierw zajrzeć?
Czy przyczyna może być np. przerwany kabelek w drzwiach od kierowcy?
prosze o jakies podpowiedzi
pozdrawiam
DomiN
MK3 1,9 TDI GT
Giżycko
Mam oryginal Centralny w MK3. Wcześniej działało domykanie z pilota. Od jakiegoś czasu z pilota działa centralny a nie działa autodomykanie. Z kluczyka (od strony kierowcy) działa autodomykanie jak dłużej przytrzymam przekręcony.
Co mogło się stać??
Gdzie najpierw zajrzeć?
prosze o jakies podpowiedzi
pozdrawiam
DomiN
MK3 1,9 TDI GT
Giżycko
Re: AUTODOMYKANIE - PROBLEM
[quote="domin"]Witam,
Co mogło się stać??
Gdzie najpierw zajrzeć?
ale miałeś orginalny alarm na pilota czy ktoś zakładał???
ja zakładałem alarm który zamyka orginalny zamek a teraz jeszcze musze dołżyć moduł domykania szyb i dachu
Co mogło się stać??
Gdzie najpierw zajrzeć?
ale miałeś orginalny alarm na pilota czy ktoś zakładał???
ja zakładałem alarm który zamyka orginalny zamek a teraz jeszcze musze dołżyć moduł domykania szyb i dachu
Re: Centralny w mkIII
Przy zakładaniu alarmu powinno zastosować przekaźnik do centralnego , ja miałem podobny przypadek i dodatkowo spalił się mikrowłącznik który jest w zamku odpiołem go ,zastosowałem zaślepki zamiast wkładek w zamkach,i teraz otwieram tylko z pilotaadamus221 pisze:Witam, mam pytanko: mój centralny po zamknięciu drzwi miał jakieś 10 sek przerwy, a potem tak jakby jeszcze raz domykał wszystkie zamki, czy to domykanie to coś ważnego bo jak mi kolo zakładał alarm to zawiesiła się pompa od centralnego więc przelutował w niej scalaka od jakiejś innej i po tym zabiegu to domykanie już się nie *******. Jeśli to było ważne to jak można zrobić aby było tak jak wcześniej?
No, z tymi 3 sekundowymi impulsami to jest trochę inaczej. Po pierwsze na sterowniku od centralnego (oryginalnym MK3) nic sie nie ustawia, albo jest sprawny i działa, albo padnięty i klops. Impuls do załączania pompki może trwać pół sekundy, to wystarczy do zadziałania elektroniki sterującej pompką, czas pracy pompki jest ustalany przez czujnik ciśnienia zamontowany obok silnika pompki. Gdy wszystkie siłowniki osiągną wymagane położenie, cisnienie tłoczonego powietrza wzrośnie powodując zadziałanie czujnika i pompka się wyłączy. 3 sekundowy impuls jest potrzebny do prymitywniejszego sterownika pomki, nie posiadającego wyłącznika ciśnieniowego.melon pisze:hmm ta pompa reaguje na impulsy 3 sekundowe a siłownik elektryczne na 1 sekundowe impulsy ,moze zle jest ustawione na sterowniku od centralnego?
Istnieje takie cośdomin pisze:RE: CZESTER:
Ktoś zakładał alarm, ale jak już napisałem to działało gdy juz miałem auto i pewnego razu przestało... więc moduł pewnie tam siedzi <- czyli istnieje cos takiego jak "moduł domykania" który służy tylko do domykania??
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=47486335
- pkirylcz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Jak na 2 szybki to zdecydowanie za drogo. W tej cenie dostaniesz modul do 4 szyb.czester pisze:Istnieje takie cośdomin pisze:RE: CZESTER:
Ktoś zakładał alarm, ale jak już napisałem to działało gdy juz miałem auto i pewnego razu przestało... więc moduł pewnie tam siedzi <- czyli istnieje cos takiego jak "moduł domykania" który służy tylko do domykania??
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=47486335
Pozdrawiam,
Piotrek
Piotrek
- Paweł Marek
- V.I.P.
Ja myśle że po prostu masz za krótki impuls z alarmu żeby uruchomić domykanie. Sterowanie CZ i domykanie podłącza się do jednej pary przewodów przy przednich drzwiach (szary i zielony chyba). Krotki impuls=tylko zamykanie CZ. Długi= zamknięcie CZ + domknięcie szyb + zamkniecie dachu jak jest. Czas impulsu zwykle mozna ustawić w opcjach alarmu, lub wykorzystać tzw trzeci kanał, który np w magikarze daje impul 15 s i to wystarczy
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.