jaki olej???

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Marihuana Man
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Marihuana Man » ndz kwie 08, 2007 13:12

[ Dodano: Nie Kwi 08, 2007 13:13 ]
KamilW pisze:o to jesli tak twierdzisz to wytlumacz dlaczego jesli to jest prawda VW zaleca takie oleje od temp -10 do <30 st??
No własnie... Przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś... Dla temperatur nie mniejszych niż -10 stC
KamilW pisze:zdrowy silnik o stosunkowo niskim przebiegu. Powiedz mi wszystko co wiesz o silniku do ktorego staramy sie dobrac olej - dla przypomnienia: 1,3 litra 170 tys km .
Odbiję piłeczkę. Teraz napisz co ty wiesz o tym silniku. Dlaczego z góry zakładasz że silnik jest zarżnięty i trzeba wlać olej o gorszych parametrach?

[img]http://dvprogram.pl/vw.jpg[/img]

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: KamilW » ndz kwie 08, 2007 14:00

Marihuana Man napisał/a:
Jak zauważyłeś ja od samego początku piję do stałych parametrów olejów w pełnym zakresie temperatur. Oleje mineralne gwałtownie traca własciwości smarne w zalezności od producenta w zakresie temperatur od -24 do -30 stopni a ich własności ulegają obniżeniu już przy tem. poniżej -15stC Takie temperatury w Polsce to żadna nadzwyczajna rzecz.
no to jesli tak twierdzisz to wytlumacz dlaczego jesli to jest prawda VW zaleca takie oleje od temp -10 do <30 st??

wybacz nie zauwazylem minusa przed 15. no ale patrzac inaczej VW zaleca zeby 10W40 stosowac nie nizej niz w -15... a przeciez 10W40 to polsyntetyk...
Marihuana Man pisze:Odbiję piłeczkę. Teraz napisz co ty wiesz o tym silniku. Dlaczego z góry zakładasz że silnik jest zarżnięty i trzeba wlać olej o gorszych parametrach?
bo wole zalozyc dla dobra posiadacza tego silnika ze silnik nie jest juz ierwszej mlodosci i zaoszczedzic mu klopotow a przynajmniej zworocic na nie uwage co moze sie stac gdy zastosuje nieodpowiedni olej. Fajnie ze ty jezdzisz na tym na czym jezdzisz w tej swojej 2 litrowce ale silnik 1,3 latwiej zajechac niz 2 litry wiec moze zaloz przez chwile ze 1,3 przy 170 tys moze byc juz zuzyty i lepiej zachowac sie bardziej asekuracyjnie.

Powiem wam tylko tyle, fajnie powiedzcie mu "nalej sobie stary polsyntetyka bedziesz mial silnik jak nowy" tylko ze nie wy tylko on zaplaci za skutki tego, moze nie stac chlapaka na wymiane uszczelek i uszczelniaczy, moze nie potrafi tego zrobic a remont wyniesie go wiecej niz zakup innego golfa... zapytajcie mzoe jego o zdanie, ja jezdze przy 220 tys km na 0W40 ale rozebralem silnik, pomioerzylem, wymienilem co trzeba, przeliczylem kazde lozysko i wiem ze ten olej bedzie dobry... ale kosztowalo mnie to kupe zachodu i roboty, nie wszyscy maja na to czas i pieniadze. Temat dotyczacy olejow na tym forum jest dla mnie skonczony bo bez wzgledu czego bym nie napisal i jakbym tego nie wyjasnil i tak zawsze znajdzie sie ktos kto uwaza ze jest madrzejszy od inzynierow produkujacych samochod i ktory zrobi po swojemu... i jest fajnie...

Awatar użytkownika
KrzychoKa
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: KrzychoKa » pn kwie 09, 2007 16:45

Jeśli silnik nie bierze oleju i nie ma wycieków, to zdecydowanie uważam że powinieneś lać olej taki jak zaleca producent czyli półsyntetyk, mineralny (dobry) może być przy znacznie zużytym silniku. Jednak po użyciu minerala musisz się liczyć z tym że w zimie to na bank będziesz słyszał pracę popychaczy przez ładnych parę minut

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”