Modyfikacja w instalacji aby mijania nie gasły
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Kowal_
- płk Gleba
- Auto: VW Passat CC
- Silnik: CCZA
Modyfikacja w instalacji aby mijania nie gasły
Hej.
Chciałbym sie dowiedzieć co trzeba zrobić dokładnie (które kabelki połączyć) przy lewej manetce aby po przełaczeniu na długie krótkie nie gasły (mam 2xH7).
Bedę zmieniał deche to bym to sobie w końcu zrobił tylko problem jest taki, że na forum znalazłem parę postów, ale wszystkie dotyczyły MK3 a ja mam MK2.
Robił już ktoś taką modyfikacje?
Chciałbym sie dowiedzieć co trzeba zrobić dokładnie (które kabelki połączyć) przy lewej manetce aby po przełaczeniu na długie krótkie nie gasły (mam 2xH7).
Bedę zmieniał deche to bym to sobie w końcu zrobił tylko problem jest taki, że na forum znalazłem parę postów, ale wszystkie dotyczyły MK3 a ja mam MK2.
Robił już ktoś taką modyfikacje?
330KM/450Nm
dobre pytanie
ja to rozwiąże po przez montaż automatu świateł
>>>LINK<<<
na końcu jest napisane jak to zrobić, czyli nie podpinać czarnego przewodu pod światła drogowe, ja to zakupiłem ale montować będę w sobotę
pozdrawiam
ja to rozwiąże po przez montaż automatu świateł
>>>LINK<<<
na końcu jest napisane jak to zrobić, czyli nie podpinać czarnego przewodu pod światła drogowe, ja to zakupiłem ale montować będę w sobotę
pozdrawiam
1.montaż wspomagania - wykonane
2.wymiana lamp przód na cleary - wykonane
3.wymiana atrapy bez znaczka - wykonane
4.wymiana lamp tył na cleary - wykonane
5.szeroki zderzak przód - wykonane
6.centralny zamek - wykonane
7.zegary z obrotomierzem - :(
8. przyciemniane szyby - :(
9.alufelgi - :(
- Kowal_
- płk Gleba
Automatycznego włącznika nie będę montował. Mam wyrobiony odruch włączania świateł po zapaleniu samochodu
Matador wybacz, elektryk ze mnie żaden i nie bardzo wiem o co Tobie chodzi z tym uzw. pierwotne...
Chce zrobić tylko tyle, że po zapaleniu długich krótkie nie gasły jak to ma miejsce w żarówce H4 i tak jest zrobiona instalacja w MK2.
W MK3 sposób na to jest taki, że się mostkuje 2 kable przy manetce od długich i tyle... w MK2 działa to pewnie na identycznej zasadzie, kwestia tego, które kabelki trzeba połączyć, ja nie wiem i dlatego sie pytam.
Matador wybacz, elektryk ze mnie żaden i nie bardzo wiem o co Tobie chodzi z tym uzw. pierwotne...
Chce zrobić tylko tyle, że po zapaleniu długich krótkie nie gasły jak to ma miejsce w żarówce H4 i tak jest zrobiona instalacja w MK2.
W MK3 sposób na to jest taki, że się mostkuje 2 kable przy manetce od długich i tyle... w MK2 działa to pewnie na identycznej zasadzie, kwestia tego, które kabelki trzeba połączyć, ja nie wiem i dlatego sie pytam.
330KM/450Nm
jak mam w swiom mkII H4 i mijania przy długich mi gasną więc nie wiem skąd masz tą informacje......mkowalm pisze: Chce zrobić tylko tyle, że po zapaleniu długich krótkie nie gasły jak to ma miejsce w żarówce H4 i tak jest zrobiona instalacja w MK2.
1.montaż wspomagania - wykonane
- Kowal_
- płk Gleba
Wybacz, całkowicie błędnie sformułowałem to zdanie.kosmot pisze:jak mam w swiom mkII H4 i mijania przy długich mi gasną więc nie wiem skąd masz tą informacje......mkowalm pisze: Chce zrobić tylko tyle, że po zapaleniu długich krótkie nie gasły jak to ma miejsce w żarówce H4 i tak jest zrobiona instalacja w MK2.
Powinno brzmieć tak:
Chce zrobić tylko tyle, że po zapaleniu długich krótkie nie gasły w przeciwieństwie do tego jak jest teraz przy żarówce H4 i tak jak jest zrobiona instalacja w MK2.
Chce się pozbyć tego efektu czyli gaśnięcia krótkich.
330KM/450Nm
1. żarówka drogowych
2. przekaźnik
3. żarówka mijania
sorry za niezbyt fachowy i dokładny rysunek - generalnie jak zobaczysz to może załapiesz zasadę ,a do reszty sam już dojdziesz..
w momencie kiedy na żarówce nr.1 pojawi się napięcie - przekażnik poda napięcie dla żarówki nr.3
w mk3 wystarczy zworka między przewodami ,niestety mk2 nie znam i nie mam schematu
- Kowal_
- płk Gleba
Rozumiem schemat Już wiem o co Ci chodzi tylko, że wg niego (o ile dobrze myślę) najprawdopodobniej bedzie tak, że przed włączeniem długich prąd bedzie przechodził standardową drogą (czyli przez przełącznik) a w momencie załączenia długich na mijania poleci prąd prosto z akumulatora tak?Matador pisze:[url=http://img92.imageshack.us/img92/7541/p4110001rj8.jpg]Obrazek[/rl]
1. żarówka drogowych
2. przekaźnik
3. żarówka mijania
sorry za niezbyt fachowy i dokładny rysunek - generalnie jak zobaczysz to może załapiesz zasadę ,a do reszty sam już dojdziesz..
w momencie kiedy na żarówce nr.1 pojawi się napięcie - przekażnik poda napięcie dla żarówki nr.3
w mk3 wystarczy zworka między przewodami ,niestety mk2 nie znam i nie mam schematu
Calkiem ciekawy sposób, tylko, że zastosowałbym go przy okazji montażu przekaźników z czym odwlekam bo najprawdopodobniej wyląduje u mnie w światłach mijania xenon.
Co do MK3 to wiem, że to jest proste i wystarczy zworka (czesto do świateł dodają w zestawie) lub wlaśnie mostek w instalacji przy manetce.
Może ktoś by porównał schemat MK2 i MK3 ? Może bedzie ta sama zasada..
330KM/450Nm
można tak zrobić ale lepiej jest założyć przekaźniki do krótkich i długich (jak w opisie z porady we wcześniejszym poście) a przy manetce do zmiany świateł zewrzeć 2 przewody.Matador pisze:mkowalm napisał/a:
przed włączeniem długich prąd bedzie przechodził standardową drogą (czyli przez przełącznik) a w momencie załączenia długich na mijania poleci prąd prosto z akumulatora
Dokładnie
1 to przewód idący od włącznika świateł do manetki (zasilający manetkę)
2 przewód zasilający krótkie z manetki
spowoduje to ciągłe świecenie krótkich po włączeniu włącznika na pozycję "światła główne" a długie będą dołączane.
niestety kolorów przewodów Ci nie podam ale łatwo to znaleźć za pomocą probówki/miernika/żarówki z kawałkiem przewodu/szpilką