Modyfikacja w instalacji aby mijania nie gasły

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Kowal_
płk Gleba
płk Gleba
Auto: VW Passat CC
Silnik: CCZA

Modyfikacja w instalacji aby mijania nie gasły

Post autor: Kowal_ » śr kwie 11, 2007 08:42

Hej.

Chciałbym sie dowiedzieć co trzeba zrobić dokładnie (które kabelki połączyć) przy lewej manetce aby po przełaczeniu na długie krótkie nie gasły (mam 2xH7).

Bedę zmieniał deche to bym to sobie w końcu zrobił tylko problem jest taki, że na forum znalazłem parę postów, ale wszystkie dotyczyły MK3 a ja mam MK2.

Robił już ktoś taką modyfikacje?

330KM/450Nm

Awatar użytkownika
kosmot
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: kosmot » śr kwie 11, 2007 09:00

dobre pytanie :helm:

ja to rozwiąże po przez montaż automatu świateł
>>>LINK<<<

na końcu jest napisane jak to zrobić, czyli nie podpinać czarnego przewodu pod światła drogowe, ja to zakupiłem ale montować będę w sobotę

pozdrawiam

1.montaż wspomagania - wykonane
2.wymiana lamp przód na cleary - wykonane
3.wymiana atrapy bez znaczka - wykonane
4.wymiana lamp tył na cleary - wykonane
5.szeroki zderzak przód - wykonane
6.centralny zamek - wykonane
7.zegary z obrotomierzem - :(
8. przyciemniane szyby - :(
9.alufelgi - :(

Awatar użytkownika
Matador
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Matador » śr kwie 11, 2007 09:09

Na to samo wyjdzie jak kupisz dwa przekaźniczki 12V 10A za parę groszy i podłączysz uzw. pierwotne przekaźnika pod światło drogowe ,a styki załączające pod żarówkę od mijania - będzie załączała się razem z drogowymi..

Awatar użytkownika
Kowal_
płk Gleba
płk Gleba

Post autor: Kowal_ » śr kwie 11, 2007 10:28

Automatycznego włącznika nie będę montował. Mam wyrobiony odruch włączania świateł po zapaleniu samochodu ;)

Matador wybacz, elektryk ze mnie żaden i nie bardzo wiem o co Tobie chodzi z tym uzw. pierwotne...

Chce zrobić tylko tyle, że po zapaleniu długich krótkie nie gasły jak to ma miejsce w żarówce H4 i tak jest zrobiona instalacja w MK2.

W MK3 sposób na to jest taki, że się mostkuje 2 kable przy manetce od długich i tyle... w MK2 działa to pewnie na identycznej zasadzie, kwestia tego, które kabelki trzeba połączyć, ja nie wiem i dlatego sie pytam.

330KM/450Nm

widelec
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: widelec » śr kwie 11, 2007 11:06

co do modyfikacji w mk1 i mk2 to link http://vw-scene.info/porada15.html :bigok:

Awatar użytkownika
kosmot
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: kosmot » śr kwie 11, 2007 11:23

mkowalm pisze: Chce zrobić tylko tyle, że po zapaleniu długich krótkie nie gasły jak to ma miejsce w żarówce H4 i tak jest zrobiona instalacja w MK2.
jak mam w swiom mkII H4 i mijania przy długich mi gasną więc nie wiem skąd masz tą informacje......

1.montaż wspomagania - wykonane
2.wymiana lamp przód na cleary - wykonane
3.wymiana atrapy bez znaczka - wykonane
4.wymiana lamp tył na cleary - wykonane
5.szeroki zderzak przód - wykonane
6.centralny zamek - wykonane
7.zegary z obrotomierzem - :(
8. przyciemniane szyby - :(
9.alufelgi - :(

Awatar użytkownika
Kowal_
płk Gleba
płk Gleba

Post autor: Kowal_ » śr kwie 11, 2007 12:13

kosmot pisze:
mkowalm pisze: Chce zrobić tylko tyle, że po zapaleniu długich krótkie nie gasły jak to ma miejsce w żarówce H4 i tak jest zrobiona instalacja w MK2.
jak mam w swiom mkII H4 i mijania przy długich mi gasną więc nie wiem skąd masz tą informacje......
Wybacz, całkowicie błędnie sformułowałem to zdanie.

Powinno brzmieć tak:

Chce zrobić tylko tyle, że po zapaleniu długich krótkie nie gasły w przeciwieństwie do tego jak jest teraz przy żarówce H4 i tak jak jest zrobiona instalacja w MK2.

Chce się pozbyć tego efektu czyli gaśnięcia krótkich.

330KM/450Nm

Awatar użytkownika
Matador
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Matador » śr kwie 11, 2007 12:45

Obrazek
1. żarówka drogowych
2. przekaźnik
3. żarówka mijania
sorry za niezbyt fachowy i dokładny rysunek - generalnie jak zobaczysz to może załapiesz zasadę ,a do reszty sam już dojdziesz..
w momencie kiedy na żarówce nr.1 pojawi się napięcie - przekażnik poda napięcie dla żarówki nr.3
w mk3 wystarczy zworka między przewodami ,niestety mk2 nie znam i nie mam schematu :crazy:

Awatar użytkownika
Kowal_
płk Gleba
płk Gleba

Post autor: Kowal_ » śr kwie 11, 2007 19:10

Matador pisze:[url=http://img92.imageshack.us/img92/7541/p4110001rj8.jpg]Obrazek[/rl]
1. żarówka drogowych
2. przekaźnik
3. żarówka mijania
sorry za niezbyt fachowy i dokładny rysunek - generalnie jak zobaczysz to może załapiesz zasadę ,a do reszty sam już dojdziesz..
w momencie kiedy na żarówce nr.1 pojawi się napięcie - przekażnik poda napięcie dla żarówki nr.3
w mk3 wystarczy zworka między przewodami ,niestety mk2 nie znam i nie mam schematu :crazy:
Rozumiem schemat :) Już wiem o co Ci chodzi tylko, że wg niego (o ile dobrze myślę) najprawdopodobniej bedzie tak, że przed włączeniem długich prąd bedzie przechodził standardową drogą (czyli przez przełącznik) a w momencie załączenia długich na mijania poleci prąd prosto z akumulatora tak?

Calkiem ciekawy sposób, tylko, że zastosowałbym go przy okazji montażu przekaźników z czym odwlekam bo najprawdopodobniej wyląduje u mnie w światłach mijania xenon.

Co do MK3 to wiem, że to jest proste i wystarczy zworka (czesto do świateł dodają w zestawie) lub wlaśnie mostek w instalacji przy manetce.

Może ktoś by porównał schemat MK2 i MK3 ? Może bedzie ta sama zasada..

330KM/450Nm

Awatar użytkownika
Matador
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Matador » śr kwie 11, 2007 23:26

mkowalm pisze: przed włączeniem długich prąd bedzie przechodził standardową drogą (czyli przez przełącznik) a w momencie załączenia długich na mijania poleci prąd prosto z akumulatora
Dokładnie :metal:

wojteks
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: wojteks » czw kwie 12, 2007 12:11

Matador pisze:mkowalm napisał/a:
przed włączeniem długich prąd bedzie przechodził standardową drogą (czyli przez przełącznik) a w momencie załączenia długich na mijania poleci prąd prosto z akumulatora
Dokładnie
można tak zrobić ale lepiej jest założyć przekaźniki do krótkich i długich (jak w opisie z porady we wcześniejszym poście) a przy manetce do zmiany świateł zewrzeć 2 przewody.
1 to przewód idący od włącznika świateł do manetki (zasilający manetkę)
2 przewód zasilający krótkie z manetki
spowoduje to ciągłe świecenie krótkich po włączeniu włącznika na pozycję "światła główne" a długie będą dołączane.

niestety kolorów przewodów Ci nie podam ale łatwo to znaleźć za pomocą probówki/miernika/żarówki z kawałkiem przewodu/szpilką

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”