Odczyt Vag`iem ciśnienia w cylindrach - czy to realne ?

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Lennox
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Odczyt Vag`iem ciśnienia w cylindrach - czy to realne ?

Post autor: Lennox » pn kwie 16, 2007 10:38

Mam takie ważne pytanie

Czy jest jakiś sposób by na VAGu odczytać ciśnienie w cylindrach poprzez odczyt ciśnienia na końcówkach wtrysku lub czegoś innego ? Podobno można to jakoś zinterpretować. Chodzi mi o silnik 1.9 TDI - 97 r
Jest to bardzo ważne dfla mnie proszę o info.

michal_777
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: michal_777 » pn kwie 16, 2007 10:51

Takie rzeczy to tylko w erze :bigok:
Niestety chcac zmierzyccisnienie w cylindrach trzeba sobie raczki pobrudzic
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Adamm
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
Kontakt:

Post autor: Adamm » pn kwie 16, 2007 14:47

korekta dawek na wtryskach nie odzwierciedla kompresji

niby serwisowka podaje ze odchylenia dawki (korekcja) to reakcja wtryskow na roznice w mocy na danych cylindrach (przez co mozna by wnioskowac spadek kompresji) ale korekcje te warunkowane sa tez innymi czynnikami np, padniety wtrysk sterujacy, lub niesprawny nastawnik

Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG

Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: cowboy » pn kwie 16, 2007 16:24

Adamm pisze:to reakcja wtryskow na roznice w mocy na danych cylindrach
a skąd ECU wie jaka jest moc na cylindrze ? :P

że zacytuję mistrza Torę:
"nacięcia z koła impulsowego na wale,przychodzą do sterownika w określonych odstępach czasowych, jeśli impuls z jakiegoś nacięcia (komp rozpoznaje po sygnale z NHG ) odpowiadającego któremuś cylindrowi przychodzi z wcześnie lub za późno, sterownik zaczyna wprowadzać korekcje. "

czyli jeśli nkorekcja jest na plus - to sterownik podaje wiecej paliwa, jeśli in mius to mniej

korekcje moim zdaniem bardziej mówią o stanie wtrysków niż kompresji cylindrów

Awatar użytkownika
Adamm
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
Kontakt:

Post autor: Adamm » pn kwie 16, 2007 16:52

cowboy wlasnie wie z tego co zacytowales :P

to wycinek z serwisowki :)

Obrazek

Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » pn kwie 16, 2007 17:36

Adamm pisze: to wycinek z serwisowki :)

Obrazek
teoretyzując troszkę chciałbym wyjasnić
skoro silnik od początku do końca swojego żywota zużywa się bo tak jest :-) :P
to jakim cudem bierze mniej paliwa na cylindrze na którym zwiększa sie ciśnienie
a tym samym wskazuje że dany cylinder w silniku jest dobry - tak wychodzi z tego opisu
czy to jest zapisane w ECU pojazdu jakaś tam średnia informacji i z niej wynika
odchylenie błędu na + bądź na - a tym samym różnica ciśnień i brania paliwa ?
chyba wiecie o co chodzi to możecie mi troszkę wyjaśnić ?

remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)

Sharan - AFN

Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: cowboy » pn kwie 16, 2007 18:08

RobertP pisze:odchylenie błędu na + bądź na - a tym samym różnica ciśnień i brania paliwa ?
chyba wiecie o co chodzi to możecie mi troszkę wyjaśnić ?
jezeli miałes na mysli róznice ciśnień wtryskiwanego pakliwa to zgoda, jesli cisnieni na cylindrze no to ja sie nie zgadzam
Adamm pisze:wycinek z serwisowki
no to dowód ze w serwisówkach piszą rózne dziwne rzeczy :P

moim skromnym zdaniem cylinder wskazuje nie tyle mniejsza moc ! tylko że dostał mniej paliwa i dlatego koryguje się dawki zeby pracował równomiernie

nigdy wtryskiwacze idealnie nie wtryskują... ZTCW po wymianie wtrysków korekcje maleją...

dlatego koryguje się dwaki wtryskiwanego paliwa a nie kompensuje rózne cisnienie w cylindrach, które ma moim zdaniem duzo mniejszy wpływ

Awatar użytkownika
dziechu
Forum Master
Forum Master
Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
Silnik: 1Z

Post autor: dziechu » pn kwie 16, 2007 19:03

Fakt ze dawki korekcyjne nic nie mowia konkretnego o cisnieniach w cylindrach, oraz ze duze roznice dawek moga byc spowodowane nie tylko roznicami w stanie tlokow/cylindrow, ale takze stanem wtryskiwaczy itd.. Ale jezeli dawki korekcyjne (wszystkie) sa niskie (ponizej 1mg), silnik zapala bez problemow za pierwszym obrotem takze w zime, oleju nie ubywa itp. to nalezy zalozyc ze raczej wszysko jest ok, takze cisnienie sprezania wszystkich cylindrow jest w normie. Natomiast jezeli dawka korekcyjna ktoregos cylindra jest duza, powyzej 1.5mg (lub poza zakresem >2mg), to moze to byc zbyt niskie cisnienie sprezania tego cylindra, ale moga byc takze inne przyczyny. Tak wiec diagnoze pozytywna mozna w ten sposob przeprowadzic, negatywna raczej nie.

[ Dodano: 16 Kwi 2007 19:10 ]
cowboy pisze:wskazuje nie tyle mniejsza moc ! tylko że dostał mniej paliwa
Raczej az takich rozrzutow w parametrach wtryskiwaczy nie ma. Bez korekcji cylindry dostaja dosc dokladnie tyle samo paliwa. Dawka korekcyjna jest w celu wyrownania rozrzutu parametrow produkcyjnych cylinder/tlok, ale takze korekty zuzycia poszczegolnych tlokow/cylindrow. Przy duzych przedmuchach (zapieczone lub zuzyte, pekniete pierscienie, zbyt duzy luz tloka) moc danego cylindra moze spasc dosc sporo, nawet o 30%. Powoduje to nierownomierna prace silnika (drgania) w calym zakresie obrotow. Dawka korekcyjna przynajmniej czesciowo zmniejsza ten efekt. Jezeli dawka korekcyjna przekracza 1.5mg na danym cylindrze - nalezy sprawdzic co jest tego przyczyna.

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » pn kwie 16, 2007 19:31

dziechu pisze:dawka korekcyjna przekracza 1.5mg na danym cylindrze - nalezy sprawdzic co jest tego przyczyna.
Panowie podsumowując czyli teoretycznie i praktycznie widać ewentualne różnice
a co jest już tego przyczyną to można to sprawdzić jedyną słuszną metodą
badając wkręconym manometrem ciśnienie sprężania a nie VAGiem
to chyba już koniec - wyjaśnione ?

remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)

Sharan - AFN

Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: cowboy » pn kwie 16, 2007 20:18

dziechu pisze:moc danego cylindra moze spasc dosc sporo, nawet o 30%
niemożliwe :)

gdyby tak było moc spadałyby tez o około 20%

kolega coobcio miał ponad 200KM w swoim uturbionym Nissanie mimo rys na 2 cylindrach

panowie moc wynika głównie ile gnoju wtrysniemy do cylindra... czy on bvedzie miał cisnienie spręzania 31 czy 32 Bary to nie bedzie na tyle róznicy żeby korygowac na jałowym..

Awatar użytkownika
marsell
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: marsell » wt kwie 17, 2007 16:11

dziechu pisze:Jezeli dawka korekcyjna przekracza 1.5mg na danym cylindrze - nalezy sprawdzic co jest tego przyczyna.
Zgadza się, lecz wiem z własnego doświadczenia, że nie należy od razu wpadać w panikę tylko można zastosować najpierw prosty środek. Otóż mój silnik pokazywał na VAGu dawki korekcyjne na dwóch cylindrach 0,3-0,4mg a na jednym +1,2 i ta wartość budziła moje lekkie zaniepokojenie, pomiar wykonany po kilku miesiącach dał te same wyniki, dodam, że silnik pracował normalnie, odpalał bez problemu itp. Postanowiłem spróbować jakiegoś środka do czyszczenia wtrysków wlewanego do paliwa (za radą uysego, który z resztą chipował mi auto). Podczas 3 kolejnych tankowań dolałem do paliwa środek STP do diesla i parę tygodni później sprawdziłem VAGiem rezultat. I zdziwienie mnie ogarnęło, dawki korekcyjne się wyrównały i obecnie wynoszą 0,12-0,18 :grin: czyli ta wcześniejsza róznica brała się prawdopodobnie z powodu zanieczyszczonych wtryskiwaczy.

...życie to nie bajka, nie smyra nas po jajkach...

Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: cowboy » ndz kwie 22, 2007 10:04

marsell pisze:I zdziwienie mnie ogarnęło, dawki korekcyjne się wyrównały i obecnie wynoszą 0,12-0,18 :grin:
e tam.... pewnie się kompresja w garach podniosła :P
marsell pisze:Podczas 3 kolejnych tankowań dolałem do paliwa środek STP do diesla i parę tygodni później sprawdziłem VAGiem rezultat. I zdziwienie mnie ogarnęło, dawki korekcyjne się wyrównały i obecnie wynoszą 0,12-0,18 czyli ta wcześniejsza róznica brała się prawdopodobnie z powodu zanieczyszczonych wtryskiwaczy.
zafrapowany tym co tu przeczytałem, zanabyłem srodek do czyszczenia wtrysków Xeramic się chyba nazywa...za 13 PLN (na 60L paliwa) czyli zaleje na pełny bak

wleje go po wymianie filtra paliwa... przy nastepnym tankowaniu zaleje STP (wczoraj w Realu był tylko do benzyn).. no i zobaczymy róznice :)

z tego co pamietam korekcje mam na poziomie 0,4 :)

niedługo potem pewnie pojade na hamownie więc zobaczymy :) wprawdzie juz na innej sprężarce ale pomierzy się ten sam program...

Awatar użytkownika
dziechu
Forum Master
Forum Master
Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
Silnik: 1Z

Post autor: dziechu » ndz kwie 22, 2007 11:51

cowboy pisze:niemożliwe

gdyby tak było moc spadałyby tez o około 20%
A czemu niemozliwe? Niemozliwe jak padna np. pierscienie? Jak padnie tlok (przepalone denko) to moc spadnie nawet o 100%:) Chyba nie zrozumiales, pisze o mocy na danym cylindrze, nie calego silnika:)

[ Dodano: 22 Kwi 2007 11:54 ]
Przy pomiarach dawek korekcyjnych pamietajcie ze temp. silnika powinna byc jak podczas normalnej pracy. Inne dawki beda przy zimnym silniku, zupelnie inne przy bardzo rozgrzanym.

Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: cowboy » ndz kwie 22, 2007 16:16

no i kurdę nie wytrzymałem.. wlałem tego Xeramica, dolałem do pełna bajury i przejechałem 40km...

silnik jakby ciszej chodzi, łagodniej...poniewaz mam zaslepiony EGR bardzo klekocze a teraz jakby bardziej miekko :)

napisali na butelce że podnoci liczne cetanową o 5 :P

[ Dodano: Nie Kwi 22, 2007 16:31 ]
dodam pomier kanału 013...

załącze kolejny jak wyjeżdże ze 2 baki :)

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”