Centralny zamek dziala tylko od strony kierowcy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
ShwartZ
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Centralny zamek dziala tylko od strony kierowcy

Post autor: ShwartZ » pn kwie 16, 2007 19:54

Witam, temat juz oblatany ale niestety nie obedzie sie bez pomocy ludzi madrzejszych w temacie ode mnie :) Dzis zakladalem zestaw centralnego zamka sterowanego pilotem i lipa bo dziala mi tylko strona kierowcy i nie wiem dlaczego? Juz mowie co podlaczylem a co nie a pod spodem zamieszczam schemat jaki mi przyslali razem z zestawem.
Zaczynam od gory:
Biały - odpusicilem sobie narazie bo nie wiem gdzie to podpiac wiec zostawilem luzem
Czerwony - podpialem pod 12V
Brazowy - nie mam syrenki wiec zostawilem luzem
Czarny - podpialem pod mase
Zolty - nie wiem dokladnie po co jest ale podpialem pod 12v po przekreceniu stacyjki
Pomarancz - zostawilem luzem

Zielony- dzwi - Podpialem pod zielony kabelek silownika dzwi pasarzera
fiolet - dzwi + podpialem pod fioletowy kabelek silownika pasarzera
czarny/czerwony - swiatla stop(+) zostawilem luzem
szary - 2kanal (-) zostawilem luzem
niebieski- klapy(-) zostawilem luzem
szary/czarny-3kanal (-) luzem
dioda led - swieci
wylacznik serwisowy
zielony niebieski czarny czerwony = nie dotyczy bo to do alarmu
czarny +bialy podpialem pod (-)
rozowy+pomarancz podpialem pod (+)
zielony i niebieski odpowiednio do silownika kierowcy

PROBLEM JEST TAKI ZE ROBIE TO PIERWSZY RAZ I COS SKNOCILEM. dziala tylko strona kierowcy. Strona pasarzera nie reaguje, nie mam cierpliwosci POMORZCIE!!!
Glownie nie jestem pewien czy dobre kabelki podpialem do silownika pasarzera no ale jak nie te to ktore??? Z gory dzieki za podpowiedzi Obrazek
Ostatnio zmieniony pn kwie 16, 2007 19:57 przez ShwartZ, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn kwie 16, 2007 20:16

Zielony i fiolet (+ drzwi i - drzwi) sa przeznaczone do czujników dzrzwiowych a nie do sterowania centralem. Więz zielony podłączasz do brązowo-białego od tych czujników a fiolet niepotrzebny.
Central od kierowcy ok. A pozostałe siłowniki łączysz do tych samych kabli co central kierowcy i wtedy wszystkie działają równocześnie jak w oryginale. Chyba że chcesz osobno jakoś otwierać drzwi kierowcy a osobno pasażera ale to komplikacja.
Pomijam fakt że plus i minus do tych przewodów obsługujących central dałeś na odwrót zamiast jak na schemacie, ale to już bez znaczenia, zmieniłeś też biegunowść przy siłowniku i na jedno wychodzi.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
ShwartZ
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: ShwartZ » pn kwie 16, 2007 20:39

Dzieki bardzo Pawel Marek, mialem przeczucie ze cos sknocilem porzadnie :p Jutro poprawie i mam nadzieje ze zadziala. Jeszcze jedno pytanie bo napisales cos o kabelku bialo-brazowym a nie ma tam takiego na schemacie wiec moze chodzilo ci o inny kolor? lub jeszcze o co innego jak mozesz to rozjasnij mi

Awatar użytkownika
okulik
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: okulik » pn kwie 16, 2007 20:43

Biało-brązowy jest po stronie auta, od czujnika drzwi.

Sprzedam; [url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=178273][b]zestaw, mono-wtrysk, na przerobienie z gaźnika[/b][/url]

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn kwie 16, 2007 20:45

Pisze o brązowo białym z instalacji samochodowej. Idzie od włączników w słupkach drzwi do lampki. Pojawia się masa na nim w momencie otwarcia drzwi. To powoduje zapalenie lampki wnętrza. Tą masę alarm wykorzystuje do wykrycia otwarcia drzwi przez złodzieja. Więc masz ten kabel podłączyć do zielonego z alarmu opisanego dzrwi - . Chyba że w ogóle nie chcesz funkcji alarmu tylko obsługę centrala to pomiń co napisałem.

[ Dodano: Pon Kwi 16, 2007 8:51 pm ]
A biały co nie podłączyłeś powoduje mignięcie kierunkami przy otwieraniu i zamykaniu.
Podłączasz go do tego kabelka z dwoma diodkami co miałeś w pudełku, a z dygiej strony ten kabelek się rozdziela, ma diodki na każdym rozgałęzieniu. Jeden podłączasz do kierunków prawych drugi lewych . Kable do kierunków to zielono czarny i czarno biały idące od manetek do skrzynki bezpieczników. Tylko uwaga bo w okolicy leci jeszcze jeden czarno-biały od świateł, więc się nie pomyl. Te dwa od kierunków idą razem z jednej wtyczki w jednej wiązce.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
ShwartZ
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: ShwartZ » pn kwie 16, 2007 22:09

ok, teraz juz wiem co i jak, dzieki bardzo. Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”