ale z tego forum już się dowie że głowicy ściągać nie trzeba. Teraz jeśli przebieg jest koło 200 000 lub więcej to wydaje mi się że wartoBąku pisze:ak mu niebierze oleju to w sumie niema co ich ruszać no chyba że ma pare groszy więcej a wiesz mechanik moze mu powiedzieć że musi do tego głowice zdjąć a to juz napewno koszty zwiększy
Wymiana popychaczy i co jeszcze ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Paweł Marek to dla sprawnego mechanika, a nam może z przerwą na obiad to z 3h,Paweł Marek pisze:godzinka roboty więcej.
a ten co chce zdejmowac głowice to pewnie ze 3 dni mu zejdzie
[ Dodano: Pon Kwi 16, 2007 17:18 ]
te uszczelniacze to max 30złBąku pisze:jak mu niebierze oleju to w sumie niema co ich ruszać no chyba że ma pare groszy
a jak ma popychacze wyjete to ma już prawie 40% roboty zrobionej
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
no macie racje panowie, ale kolega napisał że mu to mechnik bedzie robil więc może zrobi bez zdejmowania głowicy jesli wie ze można to tak zrobić jak jednak stawiam 80% że mu powie że trzeba głowice zdejmować
Mój Były mk3 na VENTO FRONCIE
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=102145&postdays=0&postorder=asc&start=0
- Paweł Marek
- V.I.P.
A wychyliłem się może z tymi uszczelkami, dlatego że sam robiłem to w sobotę. Pierwszy raz w życiu w GTI żonki, bo jej olej zaczął trochę łykać.
Konstruwanie naciskacza spręzyn zajęło mi 3 godziny, rozbiórka auta godzinę. Dobranie sznurka (nie mam spręzarki) godzinę. Zakładanie zamków na pierwszym zaworze godzinę ( a ile klęcia!), na ósmym 10 sekund. Szczypce do gumek mam orginalne. Więc zakładam że wprawny mechanik przy zdjętym wałku zrobi to w godzinę jeśli ma narzędzia jak trzeba.
Konstruwanie naciskacza spręzyn zajęło mi 3 godziny, rozbiórka auta godzinę. Dobranie sznurka (nie mam spręzarki) godzinę. Zakładanie zamków na pierwszym zaworze godzinę ( a ile klęcia!), na ósmym 10 sekund. Szczypce do gumek mam orginalne. Więc zakładam że wprawny mechanik przy zdjętym wałku zrobi to w godzinę jeśli ma narzędzia jak trzeba.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
pozwólcie ze sie podepnę: ja krótkio i zwięźle
1 Ile kosztuja oryginalne prowadnice zaworowe do 8v 1,8? (Albo dobry zamiennik i jaki)
2 Jaki jest koszt wymiany ośmiu prowadnic?
3 Jaki jest koszt frezowania 8 gniazd zaworowych?
4 Jaki jest koszt osiowania wałka ( musze zamontować nową jedną podporę bo pękła w transporcie)
1 Ile kosztuja oryginalne prowadnice zaworowe do 8v 1,8? (Albo dobry zamiennik i jaki)
2 Jaki jest koszt wymiany ośmiu prowadnic?
3 Jaki jest koszt frezowania 8 gniazd zaworowych?
4 Jaki jest koszt osiowania wałka ( musze zamontować nową jedną podporę bo pękła w transporcie)
- Jacenty85
- Forum Master
- Kontakt:
Kol. Bąku pytał się czy można bez wyjmowania wałka wymienić popychacze. W AEX/AEE/ABU/ABD wystarczy zdjąć pasek, odkrecić aparat zapłonowy, odkręcić wszystkie mostki. Wałek siedzi w simeringu i jeśli nie trzeba go wymieniać to podnosisz wałek do góry od strony aparatu, wyciągasz i wkładasz szklaneczki. Najgorzej jest włożyć ostatnią od strony koła pasowego ale to bagatela 3 minutki sprawnego pasowania. 20 minut łącznie z wymianą uszczelki pod obudową i po robocie.
a trzeba było spojrzeć na mój pod moimi postamiPaweł Marek pisze:Konstruwanie naciskacza spręzyn zajęło mi 3 godziny
jest już od prawie 2 m-cy , czy Twój wygląda podobnie ?
[ Dodano: Wto Kwi 17, 2007 07:32 ]
oj nawet i 300-350zł łącznie z kosztem tego mostka w specjalistycznym zakładziesas_gti pisze:4 Jaki jest koszt osiowania wałka ( musze zamontować nową jedną podporę bo pękła w transporcie)
ale da się nawet u nich taniej, wystarczy dobrze pogadać że nie chcesz rachunku ...
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
Panowie wielkie dzięki, dużo sie dowiedziałem. Jak zwykle można na was liczyć
[ Dodano: Wto Kwi 17, 2007 07:55 ]
[ Dodano: Wto Kwi 17, 2007 07:55 ]
Co do mechanika to mam 100% zaufania robił i robi auto mojego ojca, a teraz "serwisuje" moje. A fachowiec pierwsza klasa.Bąku pisze:no macie racje panowie, ale kolega napisał że mu to mechnik bedzie robil więc może zrobi bez zdejmowania głowicy jesli wie ze można to tak zrobić jak jednak stawiam 80% że mu powie że trzeba głowice zdejmować
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
mostek mam drugi tylko trzeba go przetoczyc, tak przynajmniej sądze bo pochodzi z innej głowicy,RobertP pisze:oj nawet i 300-350zł łącznie z kosztem tego mostka w specjalistycznym zakładzie
ale da się nawet u nich taniej, wystarczy dobrze pogadać że nie chcesz rachunku ...
Przetaczac w takiej sytuacji trzeba tylko ten jeden mostek czy wszytkie?...
NO i "u nich" to znaczy gdzie?
jak robiłem "u nich" to jak odebrałem głowicę z wałkiem to było inaczejsas_gti pisze:mostek mam drugi tylko trzeba go przetoczyc, tak przynajmniej sądze bo pochodzi z innej głowicy,
Przetaczac w takiej sytuacji trzeba tylko ten jeden mostek czy wszytkie?...
więc na to wychodzi że robili wszystkie
u nich tutaj: http://www.autoszlif.olsztyn.pl/index2.htmlsas_gti pisze:NO i "u nich" to znaczy gdzie?
spróbuj zadzwonić podpytaj co proponują w Twoim przypadku
aha gość ma tą firmę a kiedyś miał ze wspólnikiem przez kilkanascie
lat serwis VW oraz salon, więc tym bardziej wie o co chodzi ...
Sharan - AFN
Sharan - AFN
dzięki za wyjaśnienie ja w swoim AEA musialem wałek odkręcać ale itak spoko robotaKol. Bąku pytał się czy można bez wyjmowania wałka wymienić popychacze. W AEX/AEE/ABU/ABD wystarczy zdjąć pasek, odkrecić aparat zapłonowy, odkręcić wszystkie mostki. Wałek siedzi w simeringu i jeśli nie trzeba go wymieniać to podnosisz wałek do góry od strony aparatu, wyciągasz i wkładasz szklaneczki. Najgorzej jest włożyć ostatnią od strony koła pasowego ale to bagatela 3 minutki sprawnego pasowania. 20 minut łącznie z wymianą uszczelki pod obudową i po robocie.
Mój Były mk3 na VENTO FRONCIE
- Paweł Marek
- V.I.P.
o historia jest dłuższa. Zrobiłem wcześniej zupełnie podobny do Twojego. Ale w trakcie roboty z uszczelniaczami okazało się że za cienka rurka która naciska na talerzyk i za małe okienka wyciąłem żeby sprawnie zamki zakładać. Więc szukanie nowej rurki. W końcu zepsułem ojcu pompkę od roweru. Metalowa rączka nadaje się idealnie, jest szersza na końcu i idealnie siedzi na talerzyku bez obaw że się zsunie i porysuje gniazda szklanek.RobertP pisze:a trzeba było spojrzeć na mój pod moimi postami
jest już od prawie 2 m-cy , czy Twój wygląda podobnie ?