Samochód z niemiec ... - procedury

Chcesz kupić, bądź sprowadzić auto..nie wiesz, które wybrać? Napisz o tym tutaj...

Moderatorzy: palio, jhosef, VIP

ODPOWIEDZ
mike222
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mike222 » ndz kwie 15, 2007 12:39

crashh pisze:nie posiadam tego małego "briefu" czyli dowodu rejestracyjnego, mam duży brief w którym wbita jest pieczątka, że pojazd wyrejestrowano, oraz "auberbetriebsetzung" co po niemiecku oznacza wyrejestrowanie,
Witam,
też miałem coś podobnego - niestety w moim przypadku nie udało się tego przeskoczyć. Babka w komunikacji mówiła, że można gdzieś blisko po niemieckij stronie skoczyć do ich wydziału i tam dostać potwierdzenie. Po udaniu się do Niemców powiedziano mi, że odkąd nie wydają dokumentów potwierdzających wyrejestrowania pojazdu nie mają możliwości wystawienia tego. Jedyne rozwiązanie to zwrócenie się do poprzedniego właściciela w Niemczech, żeby wysłał Ci dowód rejestracyjny jeżeli go posiada, a gdy go nie ma to udanie się do niemieckiego wydziału komunikacji w miejscu, gdzie było zarejestrowane auto i zwrócenie sie o wydanie zaświadczenia o wyrejestrowaniu.
Nie słyszałem, żeby komuś udało się zarejestrować auto z samym briefem i pieczątką w nim... Również tłumacz, który miał robić dokumenty nie spotkał się żeby sam brief ludzie u niego tłumaczyli, a robi to na bieżąco.
Ja brałem auto od znajomego handlarza, więc oddałem mu i czekałem na nowe z papierami. U Ciebie to troche ciężko...
Życze powodzenia!
Pozdrawiam
Michał|WRO|

crashh
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: crashh » ndz kwie 15, 2007 17:48

mike222, no ja mam to potwierdzenie o wyrejestrowaniu o którym piszesz i ten duży brief mimo to żądają tego małego briefu.

Greg20001
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Greg20001 » pn kwie 16, 2007 23:44

Czesc,
Doradźcie. Umowę zakupu mam zawrtą dnia 15-03-2007 z osobą, wpisaną do dowodu rejestracyjnego z tablicami czerwonymi wywozowymi (data wyrejestrowania ta sama). Obecnie tablice są nieakualne. Auto sprowadziłem do kraju dzisiaj i zrobiłem przegląd. Do Urzędu Celnego trzeba zgłosić w ciagu 5 dni. W zwiazku z tym mam pytanie: czas liczy sie o daty na umowie czy daty przekroczenia granicy ( czyli praktycznie daty przeglądu w kraju) ?
Czy będę miał problemy w tym przypadku?
Czekam pilnie na odpowiedz.
Greg

zaba84
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: zaba84 » czw kwie 19, 2007 09:57

crashh pisze:mike222, no ja mam to potwierdzenie o wyrejestrowaniu o którym piszesz i ten duży brief mimo to żądają tego małego briefu.
no ja mam i duzy normalny brif i przypieta taka mala karteczke ze samochod jest tymczasowo wyrejstrowany ale podobno to wystarczy.....

ale mam inne pytanie... czy jak juz pooplacam akcyze i wszystko inne do w jakim czasie musz sie zglosic do wydzialu komunikacji...chodzi mi o to ze jak juz mam wszystkie potrzebne papiery wszystko pooplacane i tylko wydzial komunikacji mnie czeka(po tablice) to ile czasu mam na to, moge np zrobic to za miesiac lub 2 ???????

byl golf I 1.6 gti
byl golf II 1.6
byla calibra 8V
teraz jest golf III 1.8 GT- zobaczymy jak sie przyjmie...

sprzedam mojego golfa => http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3510391

crashh
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: crashh » czw kwie 19, 2007 12:51

o ile się nie mylę masz 30 dni od kupna na zarejestrowanie

Awatar użytkownika
koczyk
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: koczyk » czw kwie 19, 2007 23:37

bartekjaw pisze:
FaYaH pisze:
a jeszcze taka sprawa bo niewiem czy dalej trzeba placic ta akcyze czy moze juz nie?

Wydaje mi sie ze po 5dniach od sprowadzenia samochodu?
Masz 5 dni na zgloszenie w urzedzie sprowadzenia auta nie musisz jej od zaraz placic :okej:

majssterr
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: majssterr » pt kwie 20, 2007 18:02

Witam mam kilka pytań dotyczących kupna samochodu na terenie Niemiec oraz sprowadzenia go do Polski. Chcę kupic samochód marki Opel Tigra od firmy,która znajduje sie poza Monachium (kilka kilometrów miejscowość ). Oto moje pytania:

1. Jakie sa procedury zwiazane z całkowitym przerejestrowaniem, ubezpieczeniem, zameldowaniem... Chodzi mi dokladnie o poszczególne kroki w zalatwienu takiej sprawy.

2. Jakich dokumentów będę potrzebował przy wymeldowaniu Auta ?

3. Co i przy jakich stanowiskach nalezy załatwic?

4. Czy w sytuacji gdy otrzymam nowy Farzeugbrief należy podać w nim swoje dane dotyczące zameldowania na terenie Monachium (poniewaz mieszkam tymczasowo w Monachium ), czy moge juz odrazu podac swoje dane, które dotyczą zamieszkania w Polsce? ( gdyż to Auto bedzie na polskich numerach rejestracyjnych. )

5. Jeżeli musialbym podać dane mojego zameldowania (zamieszkania) w Monachium, to czy jest mozliwe aby w Polsce w Urzędzie Celnym wpisali mi polskie dane zamieszkania do polskiego dowodu rejestracyjnego?

6. Ile dni bede mial od czasu podpisania umowy sprzedaży na załatwienie wszystkich formalności w Urzędzie Celnym w Polsce?

Jezeli ktos moze mi odpowiedziec na powyzsze pytania serdecznie prosze o dokladne odpowiedzi za co z góry dziekuje i pozdrawiam

zaba84
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: zaba84 » czw maja 03, 2007 12:17

Witam a ja mam takie pyt jeszcze.. czy zmienily sie oplaty w wydziale komunikacji?? bo znalazlem tutaj ze wszystkie oplaty w wydziale komunikacji to 248zl, czy cos sie zmienilo??? oczywiscie mowie o aucie sprowadzonym z niemiec...

byl golf I 1.6 gti
byl golf II 1.6
byla calibra 8V
teraz jest golf III 1.8 GT- zobaczymy jak sie przyjmie...

sprzedam mojego golfa => http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3510391

kornelmast
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kornelmast » czw maja 10, 2007 14:15

Witam wszystkich. Jako że jestem zielony przy tych wszystkich procedurach interesuje mnie czy jak data wymeldowania auta w niemczech bedzie powiedzmy o miesiac szybsza niż data na umowie to nie bedzie jakiś problemów z rejestracją. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Awatar użytkownika
koczyk
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: koczyk » pt maja 11, 2007 15:03

kornelmast pisze:Witam wszystkich. Jako że jestem zielony przy tych wszystkich procedurach interesuje mnie czy jak data wymeldowania auta w niemczech bedzie powiedzmy o miesiac szybsza niż data na umowie to nie bedzie jakiś problemów z rejestracją. Z góry dziękuję za odpowiedź.
nie bedzie wymeldowanie nie ma nic wspolnego ze sprowadzeniem ... auto rownie dobrze moglo stac rok czasu wymeldowane ... liczy sie data na umowie od tego dnia masz 5 dni zeby zglosic w urzedzie celnym sprowadzenie fury nie musisz robic odrazu oplat wazne ze zglosisz najlepiej ugadaj sie ze sprzedawca ze Ty wypiszesz umowe i zostaw miejsce z data puste :) pozdrawiam jak pomoglem kliknij "pomogl" :okej:

swiderek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: swiderek » pn maja 14, 2007 00:44

witam. ja tutaj z malym off topem:)

mam takie pytanie: czy jezeli zakupilem samochod juz w polsce jakies czas temu i stal w moim garazu do tej pory iteraz dopiero bede go rejestrowal to czy bede musial zaplacic OC za ten okres ktory ten samochod jest juz w polsce??

p.s. samochod w polsce jeszcze nie byl zarejestrowany. pozdrawiam

swiderek

Awatar użytkownika
koczyk
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: koczyk » pn maja 14, 2007 12:47

swiderek pisze:witam. ja tutaj z malym off topem:)

mam takie pytanie: czy jezeli zakupilem samochod juz w polsce jakies czas temu i stal w moim garazu do tej pory iteraz dopiero bede go rejestrowal to czy bede musial zaplacic OC za ten okres ktory ten samochod jest juz w polsce??

kolego jak mozesz placic za cos czego nie podpisywales. jezeli samochod stoi niezarejestrowany to nie musi byc ubezpieczony nawet jezeli jest zarejestrowany i stoi i nie bedziesz sie nim poruszal to mozesz sobie zlikwidowac ubezpieczenie bo po co placic (ja tak mam z 1 autem ) wiec odpowiedz na Twoje pytanie : NIE !!!
jezeli juz jestes po oplatach celnych itp idziesz do wydzialu komunikacji z piapierami zeby fure zarejestrowac, jak dostaniesz miekki dowod i blachy idz ubezpieczyc fure i mozesz jezdzic po uplywie niby maks miesiaca dostanies twardy dowod zalezy ile jest zgloszen itp.

pozdrawiam :bigok:

Awatar użytkownika
wojtek98
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: wojtek98 » ndz maja 20, 2007 09:37

witam. ja tutaj z malym off topem:)

Niema jak to stary dobry VW !

enter85

Post autor: enter85 » czw cze 14, 2007 11:37

Hej !!!

Gdzieś tam hem hem pisaliście, że można przyjechać na niemieckich blachach i nie będzie problemu z rejestracją. Trzeba mieć tylko dowód rejestracyjny i ubezpieczenie właściciela auta, aby poruszać się po polsce. Czy nie jest tak, że poruszać się autem na zagranicznych blachach można tylko i wyłącznie w obecności właściciela auta jako pasażera ?

Pozdr

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chcę kupić auto”