Dzięki bardzo za linki
Oczywiście punkcik zaraz przyznam
Kupiłem te diody, zamienniki R5 i niestety nie jest najlepiej...
W zegarkach jak podłączyłem diody czerwone zamiast żarówek to widać ewidentnie, że podświetlenie świeci najmocniej w środku i słabiej po bokach. Oczywiście kupiłem diody rozpraszające. Po włożeniu czerwonej podkładki pod wyświetlacze i ponownym zamontowaniem czerwonych diodek jest nieco lepiej ale dalej widać miejsce gdzie jest dioda.
Odnośnie podświetlenia samych zegarów (prędkościomierza i obrotomierza) też nie wygląda to za ciekawie. Gdy wyjąłem te zielone podświetlenie i zamontowałem niebieskie diodki zamiast żarówek diody te świecą tylko na górną część tarcz. Po podłożeniu niebieskiej podkładki zamiast fabrycznej zielonej w liczniku i podświetleniu wszystkiego diodami niebieskimi (rozpraszającymi) jest troszkę lepiej ale też wyraźnie bardziej podświetlona jest góra zegarów niż dół.
Czy domowymi sposobami można coś jeszcze poprawić? Czy raczej tak to już musi być?
Aha - te diody które kupiłem nie pasowały niestety w fabryczne oprawki w golfie i musiałem je dorabiać - czy u Was też tak jest?