[MK2 TD] Temperatura silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- smoked
- Mały gagatek
- Kontakt:
[mk2 '89 1,3 z LPG]
Pomozecie? Otoz zalaczam obrazek, ponumerowalem skale i pls o info.
Gdy jade normalnie, w miescie czy w trasie, 60 czy 130 km/h to wskazowka trzyma sie ZAWSZE na kresce nr. 3 (+/- 1 mm).
Gdy stoje w korku, tudziez jade dluuugo baaardzo powoli (10-20 km/h) wskazowka podnosi sie do punktu nr. 4, dokladnie wtedy wlacza sie wentyl i wskazowka utrzymuje sie pomiedzy punktami 3 a 4. Taka sytuacja pokazana na fotce. Gdy pada deszcz/snieg to wtedy zaczyna parowac maska.
Punktu 6 na szczescie nigdy nie osiagnela, punkt 5 tylko raz gdy poszla woda z chlodnicy.
Czy takie wskazania sa ok? I kiedy mniej wiecej otwiera sie termostat wg tej skali?
Z GORY DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZI
Pomozecie? Otoz zalaczam obrazek, ponumerowalem skale i pls o info.
Gdy jade normalnie, w miescie czy w trasie, 60 czy 130 km/h to wskazowka trzyma sie ZAWSZE na kresce nr. 3 (+/- 1 mm).
Gdy stoje w korku, tudziez jade dluuugo baaardzo powoli (10-20 km/h) wskazowka podnosi sie do punktu nr. 4, dokladnie wtedy wlacza sie wentyl i wskazowka utrzymuje sie pomiedzy punktami 3 a 4. Taka sytuacja pokazana na fotce. Gdy pada deszcz/snieg to wtedy zaczyna parowac maska.
Punktu 6 na szczescie nigdy nie osiagnela, punkt 5 tylko raz gdy poszla woda z chlodnicy.
Czy takie wskazania sa ok? I kiedy mniej wiecej otwiera sie termostat wg tej skali?
Z GORY DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZI
- vw_vandal
- Forum Master
- Kontakt:
smoked, umnie jak się nagrzeje wskazuje nr. 4 czy jadę 90 czy 130 w gorące lato wskazówka była między 4,5 i włanczał się wentylator ale sporadycznie. Mi się wydaje że twoje auto ma coś nie tak z termostatem albo korek na zbiorniczku nie odpowietrza.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DvkPN1Buok0&feature=autoplay&list=FLdQqUeMMZKpjqZ72OdcA6cQ&lf=mh_lolz&playnext=1[/youtube]
- vw_vandal
- Forum Master
- Kontakt:
smoked, w mk2 jest jeden termostat nie wiem jak to wygląda w 1.3 ale przeważnie termostat znajduje się w dolnej części silnika gdzie wychodzą 3 węże.
Możesz jeszcze w ten sposób sprawdzić że jak ci pokazuje np nr 3 zatrzymaj auto i sprawdz czy ciepły jest wąż ten dolny przy chłodnicy jeżeli tak to znak że masz otwarty termostat cały czas.
Możesz jeszcze w ten sposób sprawdzić że jak ci pokazuje np nr 3 zatrzymaj auto i sprawdz czy ciepły jest wąż ten dolny przy chłodnicy jeżeli tak to znak że masz otwarty termostat cały czas.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DvkPN1Buok0&feature=autoplay&list=FLdQqUeMMZKpjqZ72OdcA6cQ&lf=mh_lolz&playnext=1[/youtube]
- smoked
- Mały gagatek
- Kontakt:
OK, dziekivw_vandal pisze:w mk2 jest jeden termostat
Dzisiaj w drodze do pracy zatrzymalem sie chwile przed tym, jak wskazowka osiagnela 3 kreske. Dolna rura od chlodnicy byla zimna!! Natomiast 10 km dalej, gdy wskazowka trzymala sie juz na tej kresce, sprawdzilem i dolna rura byla ciepla. Jakies wskazowki??vw_vandal pisze:sprawdz czy ciepły jest wąż ten dolny przy chłodnicy jeżeli tak to znak że masz otwarty termostat cały czas.
Wskaznik
u mnie sie trzyma miedzy 2 i 3 od jakiegos roku. A chyba to nie mozliwe zeby silnik osiagal tak niska temperature Dmuchawa chlodnicy sie wlancza. Widac w roznice w polozeniu wskazówki podczas jazdy (polozenie za 2) i podczas dlluzszego zatrzymania (polozenie 3 wentylator sie wlancza) ) I wyrazna jest tez roznica podczas cieplejszych i chlodniejszych dni. Nie wiem czy mam sie tym przejmowac...chyba sie to tego przyzwyczailem. Niee wiem czy jest sens grzebac i bawic sie w wymiane.
- smoked
- Mały gagatek
- Kontakt:
Re: Wskaznik
W Marcu wymienilem termostat i teraz po rozgrzaniu idealnie trzyma sie na 4. W korkach wchodzi pod 5 ale wentylator zbija wskazowke spowrotem do 4. Podobno tak wlasnie ma byc. I nareszcie (po wymianie) w srodku leci cieple powietrze praktycznie juz 5 minut po odpaleniu auta
a u Ciebie moze czujnik po prostu nawala, skoro nie narzekasz na sama prace silnika...
a u Ciebie moze czujnik po prostu nawala, skoro nie narzekasz na sama prace silnika...
Wskaznik
Dzisiaj troche przy tym grzebalem. Mierzylem opronosc czujnika na zimno i cieplo niestety nie mam pojecia jakie ma miec wartosci jezeli ktos wie prosze o podpowiedz!!!!. Wyglada na to ze dziala tylko na nizszych wartosciach skoro utrzymuje mi sie miedzy 2..3 a nie 4..5.