Temperatura silnika w AGR
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Temperatura silnika w AGR
Witam
Mam pytanie wskaźnik temp. pokazuje pięknie 90 stopni i jadąc w korku czy na trasie zawsze równo 90 stopni. I stad pytanie ponieważ stałem w korku z 20 min temp. na dworzu w sobote z 25 stopni w słońcu a wskaźnik równo 90 stopni nawet nie drgnie, czy to możliwe zeby nie łapał temp. w korku, te silniki tak dobre mają chłodzenie??, wcześniej miałem 1Z i po tym czasie już wentyaltor chodził, prośba o opinie użytkowników AGR-a, Pozdrawiam
Mam pytanie wskaźnik temp. pokazuje pięknie 90 stopni i jadąc w korku czy na trasie zawsze równo 90 stopni. I stad pytanie ponieważ stałem w korku z 20 min temp. na dworzu w sobote z 25 stopni w słońcu a wskaźnik równo 90 stopni nawet nie drgnie, czy to możliwe zeby nie łapał temp. w korku, te silniki tak dobre mają chłodzenie??, wcześniej miałem 1Z i po tym czasie już wentyaltor chodził, prośba o opinie użytkowników AGR-a, Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz maja 13, 2007 12:35 przez RALFI, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: TEMPERATURA SILNIKA AGR
RALFI pisze:Witam
Pracujacy wentylator to nic innego jak awaryjne chlodzenie silnika. W dzisiejszych czasach tak oblicza sie zdolnosc chlodnicy aby wentylator byl tylko zabezpieczeniem przy problemach nap z termostatem.
Wiec ciesz sie i moze
nie ma glupich ludzi sa tylko trosze inni
Daro31ie wentylator jest po to zeby wymuszac przeplyw powietrza przez chlodnice np. na postoju a nie przy problemach z termostatem bo gdy termostat sie nie otworzy to nawet 2 wentylatory nie pomoga . Jesli RALFI I WIESIEK maja klopoty ze temp. im ladnie stoi na 90 st. to ja juz nic nie wiem. PRZECIEZ tak ma byc.
Dokładnie, też sie zdziwiłem że tak pięknie jest regulowany przepływ płynu chłodzącego w tych silnikach, dzieki za wszelkie sugestie, chodziło mi o to czy czujnik nie padł i pokazuje tylko do 90 stopni, ale widać AGR-y tak mają ze dobrze są chłodzone i trzymają w korku czy na trasie 90 stopni. Pozdrawiam
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
TEMPERATURA SILNIKA AGR
Witam, własnie tez mnie to ciekawiło w moim AGR autko spoko sie nagrzewa do 90stopni i tak trzyma i tez nie widzialem nie slyszalem, aby wentylator sie załączal kiedykolwiek bylem nawet u elektryka i sprawdził, ze wszystko ok- jak bedzie potrzeba to sie zalaczy. Dobrze usłyszec, ze inni tez tak mają. Pozdro
Bora-Bora
Panowie w pewnym sensie rozwiązałem swój problem (pytanie) dotyczące trzymania temperatury 90 stopni w upałach w korku czy na trasie i postanowiłem się podzielić informacjami pomimo złośliwych postów typu " jedź do Afryki" ale zazwyczaj piszą to ludzie którzy nic do powiedzenia nie mają a więc do tematu: czujnik temp. skonstruowany jest tak w silniku AGR i pochodnych że charakterystyka jego jest nie liniowa tzn. w zakresie temperatury silnika od 75 stopni do 105 zawsze na szafie pokazuje 90 stopni, po to tak zrobili aby nie denerwować kierowcy, i teraz wiadomo ze w korkach temp. wzrasta ale nie przekracza 105 które nie mają znaczenia dla silnika (układ zamknięty). Dopiero po przekroczeniu tej temp. wskazówka szybko skacze do góry a to już zły znak. Więc wszystkim użytkownikom AGR-a będzie pokazywało 90 oczywiście przy sprawnym układzie chłodzenia a w rzeczywistości jest trochę inaczej (temp. spada i podnosi się). Pozdrawiam wszystkich i myślę że ta informacja Wam się przyda.
RALFI, a skąd masz takie informacje? IMHO to byłoby głupie, bo dowiadujesz się o kiepskiej sytuacji niemalże w ostatniej chwili, a jak jesteś w tym momencie np. na autostradzie i jedziesz 160km/h, to ani gdzie się zatrzymać i jak zareagować, a przed chwilą właśnie minąłeś ostatni zjazd, co wtedy?
Mogę się mylić, ale sensu w takim ustawieniu czujnika nie widzę.
Też mi się to nie podoba ale te informacje mam od ludzi którzy na codzień zajmują się elektroniką samochodową, powiem jeszcze tak że założyłem nie oryginalny czujnik i pokazywał mi normalną temp. 80 stopni i jak stanąłem w korku temp. wzrastała do 90 stopni i po ponownym ruszeniu (czyt. normalnej jeździe) znowu spadała do 80. Czyli jak czujnik ma charakterystyke liniową widać na szafie każdy skok temp. Po założeniu oryginału cały czas pokazuje 90 stopni - korek czy trasa więc dla mnie wniosek jest jeden taki jak opisałem wcześniej. (przy sprawnym układzie są wentylatory które nie dopuszczą do takiej temp i powinno być dobrze).jajko pisze:RALFI, a skąd masz takie informacje? IMHO to byłoby głupie, bo dowiadujesz się o kiepskiej sytuacji niemalże w ostatniej chwili, a jak jesteś w tym momencie np. na autostradzie i jedziesz 160km/h, to ani gdzie się zatrzymać i jak zareagować, a przed chwilą właśnie minąłeś ostatni zjazd, co wtedy?
Jeżeli ktoś ma inne info na ten temat to proszę o wypowiedzi, a dokładniej jeżeli ktoś ma AGR i pochdne czy słyszał kiedyś wentylator chodzący i jaką temp. miał na szafie (może to nam pomorze wysnuć prawidłowe wnioski).Pozdr.