cowboy pisze:ja też...podlanie paliwa zwiększa temp spalania
Nie, zwieksza ilosc ciepla. Temp. spalania danego paliwa jest stala bez wzgledu na ilosc. Jezeli np. drewno pali sie temp. 1100'C, to bedzie sie palic temp. 1100' bez wzgledu czy to bedzie 1 kg czy 1 T. Mozesz spalic nawet 50 ton drewna i nie uzyskasz temp. np. 1400'C. Ciagle nie rozumiesz roznicy miedzy cieplem a temperatura.
[ Dodano: 08 Maj 2007 12:47 ]
cowboy pisze:popularnie mówi się spłyną tłoki - bo to one są aluminiowe i najszybciej się stopią
To sie zle mowi. Tloki sa metalowe, maja duza mase, dobrze odprowadzaja cieplo. Zeby stopic tloki potrzeba duzo ciepla, czyli wysoka temp. i duza mase spalin o wysokiej temp. Jezeli spaliny maja bardzo wysoka temp. ale jest ich malo (bo malo paliwa), to po prostu masa tloka odprowadzi cieplo. Co innego gniazda zaworow (powierzchnie gniazd) i brzeg uszczelki, tu lokalne ale duze wzrosty temp. moga byc bardziej szkodliwe.
[ Dodano: 08 Maj 2007 12:50 ]
cowboy pisze:na zimnym silniku rano loguj temp do momentu osiągnięcia temp cieczy chłodzącej 90 st C
Do rozgrzania silnika potrzeba duzo ciepla a nie wysokiej temp. spalin. Nie mowimy o przegrzaniu silnika (do tego potrzeba bardzo duzo paliwa) ale o lokalnym wzroscie temp. co moze byc szkodliwe 'punktowo'. Ciagle jest to roznica miedzy cieplem a temperatura. Dopuki nie zrozumiesz tej roznicy, bedziesz pisal o zupelnie innych rzeczach niz ja.
[ Dodano: 08 Maj 2007 12:53 ]
Wlasnie cytujesz moje przyklady z TNT i prochem czarnym ale ich nie rozumiesz nadal, w tym problem.
[ Dodano: 08 Maj 2007 13:00 ]
Majac duzo ciepla mozesz przegrac silnik caly, stopic tloki itp. Majac malo ciepla ale wysoka temp. spalania, nie przegrzejesz silnika, nie stopisz tlokow, ale mozesz spowodowac lokalne, bardzo male 'nadtopienia' czy przepalenia, bo to wysoka temperatura ale dzialajaca w bardzo malym obszarze, ilosc energii mala ale bardzo skoncentrowana na malej powierzchni.