Elastycznosc TD vs TDI (90KM)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- zaprzal
- VW Baron
- Kontakt:
pompy w TD maja 9mm tloczek, w tdi 10mm a niektore nawet 11mmdziechu pisze:bo o ile wiem wiekszosc pomp z TD maja taka sama wydajnosc jak w TDI.
jak dorzucisz odpowiednia pompe to efekt moze byc naprawde super, trzymam kciukiarek wamej pisze:P.S. Niedługo sprubuję się zmierzyć Garrettem GT20 we własnym autku.
Co do przerabiaania tdi na m-tdi to najlepiej niech sie Trochim wypowie, ale wcale nie jest tak rozowo...
[ Dodano: Czw Maj 17, 2007 9:36 pm ]
jak T3 to na pewno nie od SB, w SB byly tylko mniejsze T2 i k14arek wamej pisze:i turbo t3 od SB
[b]nie odpowiadam na PW![/b] prosze o kontakt przez [url]turbodiesel.pl[/url]
no ja jestem ciekawy, napisz prosze....blachy pisze:Nie muszę pisać jaki byłby wynik takiej konfrontacji
pokaz mi przypadek ktory TD schodzi ponizej 4 litrow? Jesli ktos nie wiezy to zapraszam do mnie i jedziemy w trase.spali mi okolo 3,6l/100km.arek wamej pisze:Z kolei TD pracują na wyższych obrotach, mają prostszą budowę i są wbrew pozorom oszczędniejsze niż TDi
A wogole to chcialbym sie kiedys zmierzyc z TD po "srobkowaniu".Albo ktos kto ma taka mozliwosc niech rozwieje ta dyskusje.
Nie ma tego dobrego, co by na zle nie wyszlo...
Pan instruktor nauki jazdy :bigok:
Pan instruktor nauki jazdy :bigok:
-
- Nowicjusz
1.
no i jak klimy nie będzie to trzeba będzie jezdzic z otwartym oknem wiec halas jest dla mnie ważny
2. dlaczego turbodziura w TDi jest a w TD niema mimo tego ze ma turbinę
3. jak wygląda dokladniej dzialanie diesla turbo wciskam gaz i mnie wciska w fotel nawet na wysokich biegach, i niemusze redukować?
4. czy TD mają komputerki wbudowane pokazujące km dzienne, prędkość, czas jazdy, spalanie itp.?
wielkie dzięki za pomoc w wyborze diesla
mi chodzi przedewszyskim jak bede jechał moim TD z prędkością powyżej 100km/h to żebym slyszał bardziej szum opon i szum wiatru niz warczenie silnika, a nie jak w maluchu ze silnik zagłusza mi radiomoze nie cichsze ale wg mnie jak sie rozgrzeją mają przyjemniejsze brzmienie, takie moje odczucie
no i jak klimy nie będzie to trzeba będzie jezdzic z otwartym oknem wiec halas jest dla mnie ważny
2. dlaczego turbodziura w TDi jest a w TD niema mimo tego ze ma turbinę
3. jak wygląda dokladniej dzialanie diesla turbo wciskam gaz i mnie wciska w fotel nawet na wysokich biegach, i niemusze redukować?
4. czy TD mają komputerki wbudowane pokazujące km dzienne, prędkość, czas jazdy, spalanie itp.?
wielkie dzięki za pomoc w wyborze diesla
- zaprzal
- VW Baron
- Kontakt:
jest na podcisnienie niestety, Euglen z tego co wiem to przerabial ja na nadcisnieniowa ale mowil, ze drugi raz by poprostu zaadaptowal jakas gruche nadcisnieniowa od innej turbiny... Najlepiej do niego uderz bo on cos jeszcze rzezbi z tym vntarek wamej pisze:Mam Tylko małe pytanko do ciebie zaprzal, w GARRETTcie GT20 gruszka jest na podciśnienie a nie nadciśnienie?
Czy dobrze pamiętam?
Nie wiesz może jak się z tym uporał euglen?
generalnie wszystkie sa 10mm tylko jakastam wersja z automatyczna skrzynia ma 11mmTo fajnie, nawet nie wiedzialem:) Wiesz jakie maja oznaczenia np. 11? i gdzie na pompie szukac? Ale pewnie w 1Z sa 10mm?
w TD jest nawet wieksza, ale to bardziej zalezy od starej konstrukcji turbosprezarki niz od tego czy silnik jest TD czy TDI2. dlaczego turbodziura w TDi jest a w TD niema mimo tego ze ma turbinę
- dziechu
- Forum Master
- Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
- Silnik: 1Z
Raczej bedziesz slyszal bardziej szum opon i wiatru niz silnika, tym bardziej przy otwartym oknie.
Jest w obu, w TD nieco mniejsza bo nie ma intercoolera, wiec turbo ma mniajsza objetosc do napompowania. Ale nie bardzo wiem dlaczego tak interesuje cie turbodziura? To nie jest jakies np. 5 sek. Ja praktycznie nie czuje zadnej turbodziury - jak wcisne pedal do dechy, to natychmiast (tak czuje) auto wyrywa. Wiec jezeli jest turbodziura, to nie wieksza niz 0.5 sek.zegarek2006 pisze:dlaczego turbodziura w TDi jest a w TD niema
Nie musisz, bo TDI ma max moment bardzo nisko - 1900obr./min. Bieg najlepiej zmieniac w opkolicy 3000, wtedy nastepny wpada przy 2000 itd....zegarek2006 pisze:jak wygląda dokladniej dzialanie diesla turbo wciskam gaz i mnie wciska w fotel nawet na wysokich biegach, i niemusze redukować
Czyli MFA, maja TD w mk3 (opcja).zegarek2006 pisze:czy TD mają komputerki wbudowane pokazujące km dzienne, prędkość, czas jazdy, spalanie
fajnie że temat sie wyjaśnił, moge iść na TV z czystym sumieniem:)
DZIECHU, musimy se kiedyś spotkać i podyskutować przy piwku o wyższości TD nad TDI
DZIECHU, musimy se kiedyś spotkać i podyskutować przy piwku o wyższości TD nad TDI
viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...
nie jestem pewny czy TD ma, obawiam sie że nie. do tego jest potrzebny komp, czyli dopiero od TDI sie zaczyna MFAdziechu pisze:Czyli MFA, maja TD w mk3 (opcja).
viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...
- zaprzal
- VW Baron
- Kontakt:
to moze na vagtreffen.com ?Bardzo bym chciał ale auto stoi w częściach turbinka już do mnie jedzie.
Poprostu nie mam fizycznie rzecz biorąc takiej możliwości.
a wy, Panowie, bedziecie na majovwce? moznaby wlasnie wtedy pogadac o dieslachCinek pisze:DZIECHU, musimy se kiedyś spotkać i podyskutować przy piwku o wyższości TD nad TDI